Συναυλία- αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή διοργανώνουν την Κυριακή 10 Μαρτίου η ΕΔΟΝ και η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών.

Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενούν στην Κύπρο τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, τον οποίο και θα τιμήσουν επί σκηνής για τα 60 χρόνια πολιτιστικής δημιουργίας, με μια συναυλία στην οποία τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Πάνος Μπούσαλης και Δημήτρης Μεσημέρης και συμμετέχει η Ορχήστρα Έντεχνης Λαϊκής Μουσικής – Κίνηση Πολιτισμού σε ενορχήστρωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Καλογήρου.

Με έντονα στοιχεία κοινωνικοπολιτικής συνείδησης, το έργο του μεγάλου Χρήστου Λεοντή, αποτελεί πολύτιμο πυλώνα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Ήταν στο μακρινό, πλέον, 1963 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε τους νεαρούς τότε, Χρήστο Λεοντή και Μάνο Λοΐζο, στην παρθενική τους συναυλία.

60 χρόνια πέρασαν από τότε, όπου ο Χρήστος Λεοντής ξεκίνησε το μαγικό του ταξίδι στον κόσμο της μουσικής. Μια ασταμάτητη καλλιτεχνική δημιουργική πορεία που κατέταξε τον Χρήστο Λεοντή, ως ένα εκ των κορυφαίων, σύγχρονων μουσικοσυνθετών της Ελλάδας. Η «Καταχνιά», το «Καπνισμένο Τσουκάλι», το «Αχ Έρωτα», ο «Έρωτας Αρχάγγελος» και τόσα άλλα έχουν κερδίσει την αγάπη του μουσικόφιλου κοινού σε Κύπρο και Ελλάδα.

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Κυριακή 10 Μαρτίου, 8μ.μ. Sold Out Tickets

O Xρήστος Λεοντής γράφει:

«Αυτή η συγκυρία, μου δίνει την ευκαιρία να ξαναβρεθώ και να συνταξιδέψω πάλι με σάς, το φιλόμουσο κοινό , σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι, με γεμάτο το δισάκι της ζωής στην πλάτη.

Στην 60χρονη αυτή πορεία οι εμπειρίες ήταν πολλές. Μου έδωσαν στη μετουσίωσή τους, τραγούδια λυρικά, ερωτικά, χορευτικά, στοχαστικά κλπ.. Μ’ αυτά, μαζί ονειρευτήκαμε, αγαπήσαμε, αγωνιστήκαμε… Μαζί πορευτήκαμε αναζητώντας την ομορφιά, και την ελπίδα… Ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά τα τραγούδια γράφτηκαν και για το θέατρο, αυτόν το μεγάλο μου έρωτα. Είχα τη μεγάλη τύχη να αφιερώσω μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μου σ’ αυτό, που μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ με σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, αλλά και να πατήσω πάνω σε ποιητικά κείμενα προερχόμενα απ’ αυτό. Τα τραγούδια που θα σας παρουσιάσω, με τους υπέροχους συνεργάτες μου, μουσικούς, τραγουδιστές και φίλους από το Θέατρο, συμπεριλαμβάνονται είτε σε «κύκλους» τραγουδιών, είτε προέρχονται από το θέατρο. Μερικοί απ’ αυτούς: «Καταχνιά», «Καπνισμένο Τσουκάλι», «Πρωινό Άστρο», «Αχ! Ερωτα» και από τις παραστάσεις «Χελιδών Ηδομένη», Καντάτα Ελευθερίας», «Έρωτας Αρχάγγελος», «Φλόγα που Καίει» αλλά και ακυκλοφόρητα…

Είναι για μένα η πιο τιμητική και συγκινητική στιγμή, η ανταπόκριση στην πρόσκλησή μου, ΜΑΖΙ να συνεορτάσουμε την επέτειο αυτή, για τα 60 χρόνια της μουσικής μου δραστηριότητας, και σας ευχαριστώ γι’ αυτό»