Μια μοναδική συναυλία με ένα ξεχωριστό Τρίο για Πιάνο σε έργα Μπετόβεν, Σούμπερτ και Πολ Σένφιλντ επιφυλάσσει το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Ο διεθνούς φήμης Γερμανός πιανίστας Ίβαν Κένιχ συναντά τον γνωστό στο κυπριακό κοινό βιολονίστα Βόλφγκανγκ Σρέντερ και τη χαρισματική νεαρή Κινέζα βιολονσελίστρια Σιαολού Λι σε ένα απολαυστικό πρόγραμμα.

Ο Ίβαν Κένιχ είναι διευθυντής του περίφημου διεθνούς φεστιβάλ Musikalischer Sommer (Μουσικό Καλοκαίρι) στο Όστφρισλαντ, και νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου στο Μπρε, του Πρώτου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Σοπέν στο Ντάρμσταντ και του Διαγωνισμού Πιάνου Αρτούρ Σνάμπελ στο Βερολίνο.

Έχοντας αναγνωρισθεί για την πλούσια μουσική της ευαισθησία και αντίληψη, η  Σιαολού Λι θεωρήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία ως ένα σπάνιο παιδί- θαύμα και έχει εμφανισθεί εκτενώς ανά το παγκόσμιο.

Ο Βόλφγκανγκ Σρέντερ έχει εμφανισθεί ως σολίστ και μουσικός δωματίου σε αίθουσες όπως, Φιλαρμονική Βερολίνου, Κοντσερτγκεμπάου Άμστερνταμ, Κοντσέρτχαους Βιέννης, Λίνκολν Σέντερ Νέας Υόρκης, Γουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, μεταξύ άλλων.

  • Λευκωσία, The Shoe Factory, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ. 22663871 pharosartsfoundation.org

Πρόγραμμα

  • Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Τρίο για Πιάνο σε Σολ μείζονα, Έργο 1 Αρ.2 (1795)
  • Πολ Σένφιλντ (γ.1947): Café Music (1987)
  • Φραντς Σούμπερτ (1797-1828): Τρίο για Πιάνο Αρ.1 σε Σι-ύφεση μείζονα, D.898 (1827)

Ίβαν Κένιχ, πιάνο 

Γεννημένος σε μουσική οικογένεια, μετοίκησε στην Ταιβάν και την Ιαπωνία σε ηλικία πέντε ετών λόγω των δραστηριοτήτων των γονιών του, οι οποίοι ήταν επαγγελματίες μουσικοί. Ο Iwan König είναι νικητής του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου στο Μπρε του Λουγκάνο (Ελβετία), του Πρώτου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Σοπέν στο Ντάρμσταντ και του Διαγωνισμού Πιάνου Αρτούρ Σνάμπελ στο Βερολίνο. Έχει εμφανισθεί διεθνώς, τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός δωματίου. Ένωσε τις δυνάμεις του με επιφανείς καλλιτέχνες όπως Βλαντιμίρ Ασκενάζι, Γκίντον Κρέμερ, Τόμας Ζεχέτμαιρ, Σεμπάστιαν Μανζ, Γιαν Βόγκλερ, Ζάρα Νέλσοβα, Ταϊν Θίνγκ, μεταξύ άλλων. Υπήρξε μέλος διαφόρων συνόλων μουσικής δωματίου, συμπεριλαμβανομένων των Ensemble Wien 2001, Klangforum Wien, Janus Trio, Goldberg Ensemble. Μαζί με τον Herwig Tachezi – πρώην σόλο βιολοντσέλο του Concentus Musicus Wien, ηχογράφησε τα άπαντα για βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν για την εταιρεία Gramola. Από το 2004 έως το 2007, ο Iwan König ήταν προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mokwon της Ντέτζεον της Νότιας Κορέας.

Βόλφγκανγκ Σρέντερ, βιολί

Ο Wolfgang Schröder έχει εμφανισθεί ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες, μεταξύ άλλων, Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου Βαυαρίας και Ορχήστρα Δωματίου Βασιλείας, Φιλαρμονικές Ορχήστρες Μονάχου και Στουτγάρδης, Συμφωνικές Ορχήστρες Τσεχίας, και Νυρεμβέργης, Φιλαρμονική Δωματίου και Καμεράτα του Σάλτσμπουργκ. Από το 1993 μέχρι και το 1995, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECCO) και εμφανίσθηκε σε περιοδείες ανά το παγκόσμιο. Συνεργάστηκε με επιφανείς μαέστρους, συμπεριλαμβανομένων των Βλαντίμιρ Ασκενάζι, Αντρέι Μπορέικο, Ντάνιελ Ράσκιν και Σίμον Γκάουντεντς.

Το 1992, ίδρυσε το Τρίο Εγχόρδων Belcanto, ενώ από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν ο βιολονίστας του Trio Parnassus, το οποίο διακρίθηκε με το περίφημο Βραβείο Echo Classic 2001. Εμφανίσθηκε ως σολίστ και μουσικός δωματίου σε αίθουσες όπως, Φιλαρμονική Βερολίνου, Κοντσερτγκεμπάου Άμστερνταμ, Κοντσέρτχαους Βιέννης, Λίνκολν Σέντερ και Μουσείο Φρικ Νέας Υόρκης, Γουίγκμορ και Μπάρμπιγκαν του Λονδίνου, Θεάτρο Κολόν στο Μπουένος Άιρες, και σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ μουσικής όπως το Κούχμο στη Φιλανδία, το Σεμινάριο Μουσικών Δωματίου του Prussia Cove στο Ηνωμένο Βασίλειο, Φεστιβάλ Χόπφγκαρτεν στην Αυστρία, Μόριτζμπουργκ στη Γερμανία, Φεστιβάλ του Δυτικού Κορκ στην Ιρλανδία, Ουμέα Μπαστάντ στη Σουηδία, και Οτζίκα στην Ιαπωνία.

Από το 1998 διατελεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Καμεράτα Στουτγάρδης με την οποία εμφανίσθηκε σε σημαντικές αίθουσες όπως Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, Λίντερχαλ της Στουτγάρδης, και Όπερα του Ντόρτμουντ, και από το 2005, είναι εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Σιαολού Λι, βιολοντσέλο

Μια τσελίστρια με φυσικό χάρισμα, πλούσια μουσική ευαισθησία και αντίληψη, η Xiaolu Li γεννήθηκε στην Κίνα και, από πολύ νεαρή ηλικία, έγινε γνωστή ως παιδί- θαύμα. Η Xiaolu έχει εμφανισθεί εκτενώς ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, με την Ελβετική Συμφωνική Ορχήστρα, με την οποία ερμήνευσε το Κονσέρτο για Βιολοντσέλο του Σαιν-Σανς, στο Εαρινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής της Σαγκάης, όπου ερμήνευσε τις Παραλλαγές Ροκοκό του Τσαϊκόφσκι με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δωματίου της Σαγκάης, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Χονγκ Κονγκ, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Εδιμβούργου, το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τεχνών στην Αυστρία, το Φεστιβάλ Μουσικό Καλοκαίρι στο Όστφρισλαντ. Εξίσου άνετη και στη μουσική δωματίου, η Xiaolu είναι ιδρυτικό μέλος του X’cret Piano Trio και, μαζί με το κουαρτέτο εγχόρδων της, έχει κερδίσει τον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στη Σαγκάη. Η Xiaolu Li σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Καρλσρούης,  στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, Θεάτρου και Μέσων του Αννόβερου, στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης, στο ESMUC της Βαρκελώνης και στο Ωδείο της Σαγκάης. Είναι η ιδρύτρια και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ακαδημίας Μουσικής & του Διεθνούς Φεστιβάλ του Ρήνου.