Με την τριήμερη συμμετοχική καλλιτεχνική παρέμβαση «The Future is Already Present» το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς συνεχίζονται οι δράσεις του ερευνητικού προγράμματος «EMPACT – Empathy and Sustainability: The Art of Thinking like a Mountain».

Η παρέμβαση είναι ένα καλλιτεχνικό project των καταξιωμένων εικαστικών Άννας Λυτρίδου και Μπέντζαμιν Ντίκιν και θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Καλών Τεχνών στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς του ΤΕΠΑΚ. Η δράση στοχεύει στην συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και των φοιτητών στην συλλογή, την επαναχρησιμοποίηση και την νοηματοδότηση εκ νέου των μεταλλικών και υφασμάτινων περισσευμάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο έργο. 

Αντλώντας έμπνευση από τα κομμάτια της εγκατάστασης, η εικαστικός θα εργαστεί συνδυάζοντας τα διαφορετικά κομμάτια και δημιουργώντας κοινοτικές «συσκευές πλαισίωσης». 

Οι εγκαταστάσεις της Άννας Λυτρίδου συνδυάζουν την αισθητική της ζωγραφικής με την προσβασιμότητα και την εγγύτητα των δημόσιων γλυπτών. Αντί της καθιερωμένη σχέσης μεταξύ θεατή και έργου τέχνης στο πλαίσιο της γκαλερί, τα έργα της προσκαλούν τους θεατές να περπατήσουν γύρω και ανάμεσα τους, βρίσκοντας την δική τους οπτική και προσωπική σύνδεση με το έργο. Στο πλαίσιο του τοπίου, τα έργα λειτουργούν ως «συσκευές πλαισίωσης», διαταράσσοντας την συμβατική σχέση μεταξύ του έργου τέχνης και του περιβάλλοντος. 

H καλλιτεχνική δράση διοργανώνεται από το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με την κοινότητα του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς και θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.

Το πρόγραμμα EMPACT είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Creative Europe Programme  της μεσυντονιστές το ΤΕΠΑΚ και τους επίκουρους καθηγητές Έφη Κυπριανίδου και Γιάννη Χρηστίδη. 

«The Future is Already Present», Άγιος Ιωάννης Πιτσιλιάς, 26-28 Οκτωβρίου, 10π.μ.-6μ.μ.