Δημόσια διάλεξη της Κύπριας ποιήτριας, θεατρικής συγγραφέως και σκηνοθέτριας Αλιγιέ Ουμανέλ με θέμα «Το θέατρο ως χώρος αντιπαράθεσης» διοργανώνει την Πέμπτη 14 Μαρτίου το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η διάλεξη φιλοξενείται στην Αίθουσα Α007 στις εγκαταστάσεις της οδού Καλλιπόλεως, στις 6.30μ.μ.

Η Τουρκοκύπρια εισηγήτρια εργάζεται στη θεατρική σκηνή του νησιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως δραματουργός, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτρια θεάτρου, ενώ είναι μέλος του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Είναι συγγραφέας τριών θεατρικών έργων με τίτλο «Passa Tempo», «Ο Αγνοούμενος» και «Το Σπίτι» που εκδόθηκαν πρόσφατα υπό τον τίτλο «Κυπριακή Τριλογία».

«Κοιτάζοντας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η προσπάθειά μου εστιάζει στην οικοδόμηση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς των Κύπριων θεατρανθρώπων (μεταξύ των οποίων είναι συνάδελφοι στο Τ/κ Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας) που συνεργάστηκαν μέσω της τέχνης και εργάστηκαν για την ειρήνη στο νησί. Μέσα από τα έργα μου έχω επικεντρωθεί στα ζητήματα της μεταπολεμικής γενιάς που ασχολούνται με θέματα όπως τα αόρατα τείχη μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, οι αγνοούμενοι άνθρωποι, το αγνοούμενο μέλλον και όνειρα, η μνήμη και ο εκτοπισμός. Η εμπειρία της συνεργασίας και των παραστάσεων που ανεβαίνουν και στις δύο πλευρές του νησιού έχει δείξει τη σημασία του θεάτρου ως μέσου για την οικοδόμηση ενσυναίσθησης αλλά και τη δυνατότητα αντιπαράθεσης μέσω της τέχνης» σημειώνει η ίδια.

Ποια είναι η Αλιγιέ Ουμανέλ

Μετά την αποφοίτησή της από το Τμήμα Αμερικανικού Πολιτισμού και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Χατσετέπε, έκανε μεταπτυχιακό στη Θεωρία του Θεάτρου, την Κριτική και τη Δραματουργία στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Εργάζεται ως δραματουργός και σκηνοθέτης στο Τ/κ Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας από το 2004. Διετέλεσε επίσης Καλλιτεχνική Διευθύντρια μεταξύ 2017-2021 στο ίδιο θέατρο.

Τα έργα της επικεντρώνονται στα ζητήματα της γενιάς της στο νησί, ιδιαίτερα στον πόλεμο και τα τραύματά του. Ασχολούνται με θέματα όπως ο πόλεμος, η μνήμη, ο εκτοπισμός. Τα έργα της ανεβαίνουν στα τουρκικά και τα ελληνικά και παίζονται και στις δύο πλευρές του χωρισμένου νησιού φτάνοντας στο κοινό και στις δύο γλώσσες. Το τελευταίο της έργο «Κλειστό» αποτελείται από μονολόγους εκτοπισμένων των Βαρωσίων.

Εκτός από αυτά, σκηνοθέτησε ένα ευρύ φάσμα θεατρικών έργων, μεταξύ των οποίων το «Πάρτι γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ και το «Ορφανά» του Ντένις Κέλι. Έλαβε μέρος σε πολλές παραγωγές ως δραματουργός. Από το 2014 είναι υπεύθυνη του ρεπερτορίου του Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου που διοργανώνει ο Τ/κ Δήμος Λευκωσίας. Εκτός αυτού συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής επιλογής στο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe το 2019. Το 2022 συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής επιλογής του Eurodram, ενός δικτύου μετάφρασης θεατρικών έργων.