ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

 

Η Ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την τροπολογία ομάδας βουλευτών, με την οποία εμποδίζεται η παραχώρηση των μαχητικών F-16 στην κατοχική Τουρκία. 

Η τροπολογία εγκρίθηκε πανηγυρικά με 244 ψήφους υπέρ και 179 κατά. Η υποστήριξη των Δημοκρατικών βουλευτών ήταν συντριπτική. Προκάλεσε εντύπωση ότι μόνο 60 Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες υποστήριξαν την τροπολογία εναντίον της Τουρκίας τασσόμενοι υπέρ της πρότασης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για να ενισχυθεί η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.  

Χωρίς, δυστυχώς, να λαμβάνουν υπόψη ότι αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και φυσικά κατά των Κούρδων μαχητών του YPG που έσωσαν την τιμή της Αμερικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Οι Κούρδοι αντάρτες είναι οι μοναδικοί γνήσιοι εταίροι των Αμερικανών στην περιοχή. 

Η υπερψήφιση της τροπολογίας αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, η οποία σύσσωμη υποστήριξε τους φιλέλληνες νομοθέτες που ανέλαβαν το δύσκολο έργο να σταματήσουν την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία. 

 

 

Αξίζουν ειδικής μνείας… 

Η προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την HALC, την ΠΣΕΚΑ, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA), το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), τη Συντονισμένη Προσπάθειά των Ελλήνων, τους Αμερικανούς Φίλους του Κουρδιστάν, την ΑΧΕΠΑ, το Φόρουμ Μέσης Ανατολής, και το Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής (ACA). 

Τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία, εμφανίστηκαν στο Κογκρέσο και έθεσαν τις ανησυχίες της Ομογένειας στελέχη της HALC του Έντι Ζεμενίδη, ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ιστορικό στέλεχος του Λόμπι, ο Σάββας Τσίβικος, επίσης στέλεχος του Λόμπι, ο Τάσος Ζαμπάς, που εξασφάλισε για την Ομογένεια την υποστήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Ζήνων Χριστοδούλου, και ο Παναγιώτης Μπαλτατζής. Στην ομάδα, όπως πάντα, ήταν ο Έντι και ο Μάικ Μανάτος. Τους αξίζουν συγχαρητήρια όπως και σε όλους τους ανώνυμους, που τηλεφώνησαν ή έστειλαν μηνύματα στα γραφεία των βουλευτών. 

Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι οι καλύτεροι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι ζουν και δρουν στο εξωτερικό και δεν ξεχνάνε ποτέ την Ελλάδα και την Κύπρο. Παλεύουν νυχθημερόν για τα ελληνικά δίκαια και για το νησί μας, και δείχνουν μία παθολογική αγάπη για τις Μητέρες Πατρίδες. Πολλοί τους λοιδόρησαν, πολλοί τους ειρωνεύτηκαν, πολλοί τους χαρακτήρισαν ρομαντικούς, ακόμα και … εθνικιστές. Πατριώτες είναι, δεν είναι εθνικιστές. Όμως, όλοι οι παραπάνω που τους κατηγορούν, πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες των ομογενών μας κάθε φορά που σημειώνουν νίκες εναντίον της Τουρκίας. 

Είναι άνθρωποι που δεν ζητούν τίποτα. Οι πιο πολλοί βάζουν μονίμως το χέρι στην τσέπη και πληρώνουν τα έξοδα τους να έρχονται στην Ουάσιγκτον για να μιλούν για το Αιγαίο και την Κύπρο και την επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας. Οι ελίτ στην Λευκωσία και στην Αθήνα, αφού δεν μπορούν να τους μιμηθούν, καλύτερα να σιωπούν. 

Η αλήθεια είναι ότι οι ομογενείς μας δεν συμφωνούν πάντα με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Είναι δικαίωμα τους. Με τι να συμφωνήσουν δηλαδή; Με τις οικτρές υποχωρήσεις που έφεραν την Κύπρο στο χείλος του γκρεμού και στην τουρκοποίηση. 

Οι ομογενείς μας απέδειξαν τη δύναμη τους. Από το 2018, όταν στόχευσαν τη συμφωνία της Τουρκίας για την απόκτηση και την συμπαραγωγή των μαχητικών F-35, μέχρι και σήμερα σημειώνουν μόνο νίκες. Τι δεν άκουσαν όταν αποφάσισαν να ακυρωθεί η πώληση των F-35… Τα κατάφεραν. Πέτυχαν και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400. Γιατί; Πιστεύουν στους στόχους που θέτουν. Φυσικά, έχουν την υποστήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και πολλών άλλων Αμερικανών νομοθετών. Αλλά, κέρδισαν αυτή την υποστήριξη. Τους αξίζουν χιλιάδες μπράβο… 

 

 

 >Οι σχεδιασμοί Ερντογάν

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, αυτό σημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη στη βάση κάποιου σχεδίου. Ο Ερντογάν προφανώς θέλει να το παίξει «καλό παιδί» διότι οι Αμερικανοί νομοθέτες παρακολουθούν κάθε του κίνηση. Ήδη οι αντιδράσεις εναντίον του είναι θυελλώδεις στο αμερικανικό Κογκρέσο. Εάν συνεχίσει να προκαλεί στην Κύπρο, όχι μόνο δεν θα λάβει τα μαχητικά F-16, που τόσο πολύ τα χρειάζεται, αλλά οι ήδη τραυματισμένες σχέσεις του με την Αμερική θα καταστούν «νεκρές». Οι Αμερικανοί νομοθέτες βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα… 

 

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, νομίζει ότι επειδή αρνείται να μιλήσει για την άθλια και υπόγεια ανάμειξη του, με ύπουλο τρόπο, στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου, εμείς θα σταματήσουμε να τον καλούμε να μιλήσει και να απολογηθεί. Για τους μη γνωρίζοντες, ο κ. Σχοινάς δήλωσε τα εξής στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), εκτός κειμένου, όπως σημείωσε στην ιστοσελίδα του το Έθνος. Είπε αναφερόμενος στην άνανδρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Και τέλος εδώ και 70 ημέρες, όλη η ευρωπαϊκή οικογένεια μαζί με τους συμμάχους μας στην Αμερική και την Ασία δίνουμε ενωμένοι τη μάχη απέναντι στην φρίκη του πολέμου, απέναντι σε αυτούς που σκοτώνουν και ξεσπιτώνουν αμάχους, βομβαρδίζουν ορθόδοξους χριστιανούς, λεηλατούν αρχαιολογικούς θησαυρούς και στέλνουν φανατικούς ισλαμιστές να ξεριζώσουν τους ομοεθνείς μας από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μαύρη Θάλασσα, την μήτρα της νεότερης Ελλάδας». 

Στη συνέχεια, κοίταξε προς το μέρος του Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου στις κυπριακές προεδρικές εκλογές, και του είπε: «Φίλε Αβέρωφ, θέλω να ξέρεις ότι αυτούς (σ.σ.: εννοεί τους Ρώσους) δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν παιχνίδια στην Κύπρο, στην προεδρική εκλογή της Κύπρου. Η Κύπρος θα μείνει ευρωπαϊκή και δυτική και εσύ θα είσαι ο φορέας αυτής της μεγάλης προσπάθειας και εμείς θα είμαστε δίπλα σου». 

Στη συνέχεια, στο συνέδριο του ΔΗΣΥ, επανήλθε ο κ. Σχοινάς και μας τα είπε και …κυπριακά μήπως και δεν καταλάβαμε τι εννοούσε. Δήλωσε: (Είμαστε) “απέναντι σε αυτούς που αφανίζουν χωριά και γειτονιές αμάχων, που στέλνουν γυναίκες και παιδιά στην προσφυγιά, που ισοπεδώνουν εκκλησίες και μνημεία”. Πρόσθεσε: 

“Πόσες ομοιότητες και πόσα επιχειρήματα αναζητούν ακόμη οι επίδοξοι ή οι χρήσιμοι επίδοξοι που δεν διστάζουν να δώσουν ακόμη και συγχωροχάρτι στους εισβολείς για να επιτεθούν ή να κριτικάρουν την Ευρώπη. Κι όταν στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μίλησα για κάποιους εγχώριους πρόθυμους έγινα στόχος τους. Ε λοιπόν, σήμερα τους το λέω και μάλιστα στα Κυπριακά”. «Όποιος έχει τη μούγια (μύγα) μουγιάζεται»! 

Οι πάντες στο νησί λένε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος εννοεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Σχοινάς δεν του συχωράει ότι κατήλθε τον προεδρικό στίβο απέναντι στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Αρνείται να αναφέρει δημόσια και επίσημα τα ονόματα αυτών που δήθεν θα εκλέξει στις προεδρικές ο αυταρχικός Βλάντιμίρ Πούτιν. Απλούστατα διότι οι «καταγγελίες» του είναι πέτσινες. Από την έρευνα που κάναμε, δεν προκύπτει ότι κάποιος εκ των υποψηφίων έχει σχέση με τον εισβολέα Πούτιν. 

 

 

([email protected]