Σε συστάσεις προς τις επιχειρήσεις, προχώρησαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, μετά τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι κάποιοι εργοδότες προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού, λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών τους από την πανδημία του κορωνοϊου.
 
Οι εργοδοτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι παρουσιάστηκαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως στα κυβερνητικά σχέδια που εξαγγέλθηκαν, περιλήφθηκαν ασφαλιστικές δικλίδες, σύμφωνα με τις οποίες όσοι εργοδότες προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού δεν θα δικαιούνται να συμμετέχουν σε αυτά. Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, κάλεσε τους επιχειρηματίες να κάνουν υπομονή μέχρι το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει τις πρόνοιες των σχεδίων. «Τους συστήνουμε να παραχωρούν στους εργαζόμενους κάποιες μέρες άδεια από την ετήσια άδειά τους, ή να κάνουν άλλες συμφωνίες και να λαμβάνουν συντηρητικά μέτρα μέχρι να είναι έτοιμα τα σχέδια», πρόσθεσε.
 
 
Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως είναι παράλογο να απολυθούν εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω του διατάγματος του υπουργείου Υγείας, γιατί, όπως είπε, θα καλυφθούν από το μέτρο της προσωρινής αναστολής εργασιών και οι εργαζόμενοι θα λάβουν ανεργιακό. Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, κάλεσε τους επιχειρηματίες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να αξιοποιήσουν τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας. Ο κ. Τσιακκής απηύθυνε έκκληση στους εργοδότες να αξιοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια. «Μέσω των σχεδίων, οι επιχειρήσεις να στείλουν κόσμο σε αναστολή εργασιών» συμπλήρωσε. 
 
Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές οργανώνεις καταγγέλλουν πως υπάρχουν εργοδότες που προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού από διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, δήλωσε ότι η οργάνωση προχώρησε σε καταγγελίες στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας. Πρόσθεσε πως η ΣΕΚ δέχθηκε καταγγελίες για απολύσεις προσωπικού, για εξαναγκασμό εργαζόμενων για να λάβουν την προσωπική τους άδεια, καθώς και καταγγελίες ότι κάποιοι εργοδότες φέρνουν προσκόμματα για να αξιοποιήσουν κάποιοι εργαζόμενοι την ειδική άδεια. Ανέφερε, επίσης, πως υπάρχει εργοδότης που καλεί εργαζόμενους που είναι ηλικίας 60 χρονών και δεν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, να λάβουν άδεια ασθενείας. Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, ανέφερε πως υπάρχουν αυθαίρετες συμπεριφορές από μερίδα εργοδοτών. Ο κ. Κυρίτσης απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα φαινόμενα. Έκκληση προς τους εργοδότες απευθύνει και η ΔΕΟΚ καλώντας τους να τηρούν πιστά τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους.