To Top
18:45 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κόκκινες γραμμές και πράσινα άλογα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Κόκκινες γραμμές και πράσινα άλογα
  26 Ιανουαρίου 2020, 10:15 πμ  
Να ‘ναι καλά η ζωοδόχος φύση, είναι η πλέον συνεπής σ’ αυτό τον άστατο κόσμο που ζούμε, ανταποκρίνεται υποδειγματικά στις προθεσμίες που της όρισαν και συνεχίζει αδιάκοπα το ταξίδι της μέσα στα βάθη των αιώνων. Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο επιμένει αδιαμαρτύρητα να χρωματίζει το γκρίζο του χειμώνα με το πράσινο των χόρτων, με το λευκό του χιονιού, το ουράνιο τόξο της ελπίδας και μας προϊδεάζει για τη διαρκή επανάσταση φυτών και λουλουδιών. 

Σ’ αυτή την πανδαισία χρωμάτων, λοιπόν, ανάμεσα στις κίτρινες και πορτοκαλί προειδοποιήσεις της Μετεωρολογίας, μας προέκυψαν οι κόκκινοι φάκελοι για τους «ύποπτους ποδοσφαιρικούς αγώνες με την ασυνήθιστη στοιχηματική δραστηριότητα». Όσοι έχουν αμφιβολία, το χαμπάρι της ΟΥΕΦΑ είναι άλλη μια ένδειξη της διαφθοράς που εξαπλώνεται στους αθλητικούς χώρους, εκεί δηλαδή όπου θα έπρεπε να πρυτανεύει το ήθος. 

Η χώρα που πασκίζει να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια της υποθηκευμένης ζωής μας καλείται να αντιμετωπίσει τους κόκκινους φακέλους του υποκόσμου και των νεόπλουτων πατρόνων του ποδοσφαίρου, οι οποίοι δήθεν ανησυχούν γιατί ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τα γήπεδα και νομίζουν ότι θα τον επαναφέρουν με τις εκκωφαντικές μεταγραφές για τις οποίες ζητούν τον οβολό «των αγνών φιλάθλων», όσων έμειναν να πιστεύουν ότι πάνω από όλα είναι η φανέλα της ομάδας και η ευγενής άμιλλα.

Να μας συγχωρέσουν οι αρμόδιοι για την γκρίνια αλλά η ιδέα για τη δημιουργία της κόκκινης γραμμής ακούγεται καλή αλλά δεν φαίνεται αρκετή για να εξαρθρώσει το κύκλωμα όσων εμπλέκονται σε στημένα παιχνίδια. Χωρίς να θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η προϊστορία δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθότι η τελευταία φορά που ακούσαμε για κόκκινη γραμμή επαναφέρει στη μνήμη μας τη μυστική κόκκινη γραμμή που θα διασφάλιζε την απευθείας απόρρητη επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας την εποχή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. 

Παραμονή Χριστουγέννων του 1998 ο αείμνηστος Πρόεδρος Κληρίδης συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο για διαχείριση της κρίσης για τους S300, που λίγο έμεινε να οδηγήσει σε ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οταν ανακοίνωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα πήγαινε εσπευσμένα στην Αθήνα για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τις αποφάσεις, τον ρώτησαν γιατί δεν επικοινωνεί με το Μαξίμου μέσω της κόκκινης γραμμής. Τότε ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η τηλεφωνική σύνδεση παρουσίαζε πρόβλημα και μάλιστα αποκάλυψε ότι κάποτε καλούν ορισμένοι «και ρωτούν αν κάνουμε delivery...»

Όλοι νόμισαν ότι ήταν κάποιο από τα πολλά αστεία του Προέδρου Κληρίδη αλλά μερικά χρόνια αργότερα ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος που τον διαδέχθηκε στο Προεδρικό, επιβεβαίωσε ότι η πολυδιαφημισμένη μυστική τηλεφωνική γραμμή Λευκωσίας-Αθηνών δεν λειτουργούσε γιατί δεν ήταν τόσο αξιόπιστη όσο νομίζαμε: «Κάποτε το τηλέφωνο κτυπά αλλά είναι κάποιος που θέλει να παραγγείλει πίτσα», είπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και απομυθοποίησε κάτι που ουσιαστικά δεν υπήρχε, αλλά τρέφαμε τη ψευδαίσθηση ότι το είχαμε δημιουργήσει και μάλιστα είμασταν σίγουροι ότι την κρίσιμη ώρα θα δούλευε αποτελεσματικά. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά είμαστε σοβαρότεροι και λιγότερο επιπόλαιοι...

yannis.antoniou@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 26/1/2020 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...