Η περίπτωση της Αντρούλας, μιας νεαρής μητέρας που κατοικεί στις Αγγλισίδες με τον σύζυγό της Κυριάκο, φέρνει ξανά στο φως το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας που υποφέρουν από σπάνιες παθήσεις. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν πολλές φορές να πείσουν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ακόμη και ιατροσυμβούλια, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας του οποίου οι οικογένειές τους χρειάζονται κάποιο επίδομα ή οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Στα καθημερινά βιοποριστικά τους έξοδα αλλά και στις αυξημένες δαπάνες που έχουν, για την αγορά φαρμάκων και άλλων που χρειάζονται λόγω της πάθησής τους. 
 
Μια τέτοια περίπτωση, αφορά μια νεαρή κοπέλα, την Αντρούλα Δημητρίου, η οποία το 2007 τέλεσε τον γάμο της με τον Κυριάκο και το 2010 απέκτησαν μια κορούλα, δέκα ετών σήμερα. Το 2017 τον Απρίλιο, ξαφνικά μια μέρα η Αντρούλα, σύμφωνα με τους οικείους της, σωριάστηκε κάτω λιπόθυμη. Μετά από μια επίπονη διαδικασία που κράτησε αρκετό καιρό και περιλάμβανε μεταβάσεις της σε Γερμανία και Ισραήλ -με διευθετήσεις του υπουργείου Υγείας, διαγνώσθηκε ότι υποφέρει από το Σύνδρομο «Μέλας». Συμπτώματα της πάθησης είναι η απώλεια της μνήμης και μερική απώλεια της όρασης. Σύμφωνα πάντα με τους οικείους της, η Αντρούλα έχει απωλέσει σε τέτοιο βαθμό την μνήμη της που ούτε μπορεί να αυτοσυντηρηθεί, αλλά ούτε και να μείνει μόνη της χωρίς επιτήρηση από κάποιο άλλο άτομο, για την ασφάλεια και την προστασία της.
Η Αντρούλα, στα 37 της χρόνια και μητέρα ενός κοριτσιού, δίνει καθημερινά τη μάχη της να ανακάμψει στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τις συνέπειες που της έχει αφήσει η πάθηση που αντιμετωπίζει. Όλα γίνονται από την αρχή. Έτσι, εκτός από πανάκριβα φάρμακα χρειάζεται φυσιοθεραπεία, εργασιοθεραπεία, λογοθεραπεία και κατά διαστήματα διάφορες άλλες θεραπείες. Πέραν της στοργής που χρειάζεται από όλους, η διατήρηση τής θετικής της διάθεσης διαδραματίζει  σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για μερική αποκατάσταση της υγείας της. Με απλά λόγια, η Αντρούλα στα 37 της χρόνια, χρειάζεται φροντίδα και στοργή, όπως ακριβώς ένα μικρό παιδί. 
 
Ο σύζυγός της Κυριάκος, με καθαρό μισθό 1.200 – 1.300 ευρώ, καλείται να καταβάλλει μια μηνιαία δόση 400 ευρώ στο δάνειο που συνήψε μαζί με την Αντρούλα, για το σπίτι τους στις Αγγλισίδες. Χρειάζεται επίσης περίπου 150 έως 200 ευρώ τον μήνα για καύσιμα ώστε να πηγαίνει στην εργασία του. Με αυτά τα δεδομένα οι γονείς του Κυριάκου και άλλοι συγγενείς στηρίζουν οικονομικά το ζεύγος, το οποίο υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει.
 
Η δεκάχρονη κορούλα τους μεγαλώνει με τους γονείς του Κυριάκου, οι οποίοι ανέλαβαν όλα της τα έξοδα. Πριν από μερικούς μήνες η οικογένεια έφερε από το εξωτερικό μια κοπέλα για να προσέχει την Αντρούλα για όσες ώρες εργάζεται ο Κυριάκος, καθώς είναι επικίνδυνο για την ίδια να μένει μόνη της στο σπίτι. Το ιατροσυμβούλιο αρνήθηκε να εγκρίνει επίδομα οικιακής βοηθού, επειδή δεν είναι παραπληγική ή τετραπληγική. Παρόλο που οι δικοί της άνθρωποι τονίζουν ότι αδυνατεί να προσανατολιστεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει από την πόρτα ή να αυτοεξυπηρετηθεί σε ό,τι αφορά την επιβίωση της «ούτε και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, βρήκαν έναν τρόπο να μας βοηθήσουν», δήλωσε στον «Φ» ο πατέρας του Κυριάκου, ο κ. Νεόφυτος.
 
«Όλοι γύρω της γονατίσαμε οικονομικά»

Η οικογένεια κτύπησε πόρτες Υπηρεσιών, βουλευτών και άλλες σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρει τρόπο ώστε το κράτος να καλύπτει τουλάχιστον τα έξοδα της φροντίστριας. «Γονατίσαμε οικονομικά τους τελευταίους μήνες. Τα έξοδα για τη νύφη μας είναι πάρα πολλά. Αποφασίσαμε πλέον, ως έσχατη προσπάθεια να βοηθήσουμε την Αντρούλα, να κοινοποιήσουμε τον Γολγοθά μας, απευθυνόμενοι προσωπικά στην υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας τους να μας βοηθήσουν. Να βελτιώσουμε την υγεία της Αντρούλας μας, να μη χάσουν τα παιδιά μας το σπίτι τους που το χρωστούν. Και να πάρουμε όλοι γύρω τους μια ανάσα. Γονατίσαμε οικονομικά. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε το μισθό της φροντίστριας άλλο. Μια οικογένεια προσφύγων, όλοι με ένα μεροκάματο ζούμε. Θέλουμε βοήθεια. Τουλάχιστον το επίδομα της φροντίστριας της Αντρούλας μας», δήλωσε με δάκρυα στον «Φ» ο κ. Νεόφυτος.

Άμεση παρέμβαση Ζέτας

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου μετά το ρεπορτάζ του «Φ». Επικοινωνώντας μαζί μας, μας ανέφερε ότι ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι τριών χιλιάδων ευρώ για κάλυψη άμεσων αναγκών στο θέμα της φροντίστριας και καταβάλλεται προσπάθεια μέσω διαδικασίας για οριστική επίλυση του θέματος.