To Top
14:07 Τρίτη
31 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας και η τουρκική επιθετικότητα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας και η τουρκική επιθετικότητα
  25 Φεβρουαρίου 2020, 8:27 πμ  
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ η Μόσχα υποστηρίζει τις κυπριακές θέσεις στο εθνικό θέμα. Από την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η στήριξη σε θέματα αρχών ήταν δεδομένη και πολλές φορές η Λευκωσία απευθύνθηκε στη Μόσχα για να προσφέρει χείρα βοηθείας. Υπάρχουν παράλληλα και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των δύο λαών ενώ πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι στην Κύπρο ζουν περίπου 50.000 Ρώσοι, κατά κύριο λόγο στη Λεμεσό. 

ΑΣΦΑΛΩΣ και υπάρχουν συμφέροντα. Κάποια συμπίπτουν, κάποια άλλα όχι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η πορεία των καλών σχέσεων. Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Στανισλάβ Β. Οσάτσι, σε συνέντευξή του στο «Φ» την περασμένη Κυριακή, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις, στη στάση της Μόσχας, ενώ δεν απέφυγε να εκφράσει και τη θέση της χώρας του σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο Ρώσος πρέσβης στα όσα περιλαμβάνονται στον νόμο Μενέντεζ – Ρούμπιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυπριακή εξωτερική πολιτική δεν θα αλλοιωθεί «στη βάση της πολιτικής της αντιπαράθεσης και δεν θα τεθεί ενώπιον μιας ψεύτικης και λανθασμένης επιλογής υπέρ της Ρωσίας ή υπέρ της Δύσης». Πρόκειται, όμως, για αμερικανικό νόμο. Δεν είναι υποχρεωμένη η Κυπριακή Δημοκρατία να τον εφαρμόζει. Και θεωρούμε πως η Λευκωσία δεν έχει κανένα λόγο να μην προσφέρει, στη βάση της αμοιβαίας συνεργασίας πάντα, διευκολύνσεις στη Ρωσία. 

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία ως μικρό κράτος δεν έχει ασφαλώς την πολυτέλεια να επιλέγει συνεργασίες. Συνήθως τα μικρά κράτη αξιοποιούν συνεργασίες που θεωρούν πως λειτουργούν προς την κατεύθυνση της στήριξης των συμφερόντων και επιδιώξεών τους. Στις συνεργασίες πρέπει να τηρούνται ισορροπίες και να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό όλων ποιος ενδεχομένως θα βρεθεί δίπλα μας ανά πάσα στιγμή. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να γνωρίζει πώς λειτουργούν οι σχέσεις αυτές σε κρίσιμες στιγμές.

Η ΡΩΣΙΑ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια σχέσεις με την Τουρκία. Είναι σχέσεις δύσκολες, με πολλές διαφορές. Προφανώς υπάρχουν και «κοινά σημεία». Άλλωστε στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν και οι λυκοφιλίες. Επί του θέματος αυτού, των σχέσεων Μόσχας και Άγκυρας, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε πως δεν αναπτύσσονται σε βάρος των σχέσεων της χώρας του με άλλα κράτη. «Αυτό αφορά και τις ιστορικά διαμορφωθείσες και παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Κύπρο» είπε και πρόσθεσε πως «η Ρωσία πάντα ακολουθούσε θέσεις αρχών σε σχέση με τη διευθέτηση του Κυπριακού». Θα θέλαμε, πάντως, να επισημάνουμε πως μάς έχει ενοχλήσει, μάς ενοχλεί η ανάπτυξη σχέσεων της Ρωσίας με την κατοχική Τουρκία. Αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ, επίσης, η παρέμβασή του στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Ρώσος πρέσβης επισήμανε πως η Μόσχα καλεί όλες τις πλευρές να τηρούν αυστηρά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να αποφεύγουν τις απειλές χρήσης βίας και να επιδιώκουν την επίλυση διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο, μέσω της ανάπτυξης ενός διαλόγου και της επεξεργασίας μέτρων εμπιστοσύνης. 

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ μια κρίσιμη περίοδο. Η τουρκική επιθετικότητα βρίσκεται στο απόγειό της. Χρειαζόμαστε στήριξη από όλους τους παραδοσιακούς φίλους μας. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...