Στην αποκάλυψη ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ποινικές διώξεις στη βάση παρανομιών του προγράμματος πολιτογραφήσεων, προέβη σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.

Μιλούσε στη Βουλή κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας και απαντούσε σε ερώτηση για το πού βρίσκονται οι έρευνες για το ΚΕΠ.

Υπάρχουν, είπε ο κ. Σαββίδης, ανοικτές υποθέσεις, παρακολουθούμε στενά τις έρευνες. Είχα τρεις συναντήσεις με τους ανακριτές για υποθέσεις που αφορούν τις κυρώσεις και αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει συνάντηση με ανακριτές για τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων.

Συνεργατισμός

Αναφορικά με τις έρευνες για τον Συνεργατισμό, ο Γενικός Εισαγγελέας ουσιαστικά κήρυξε το τέλος τους, αφού δεν διερευνάται οτιδήποτε. Για θέματα αμέλειας στον Συνεργατισμό είπε ότι αυτό εξετάζεται από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Λαϊκή

Για την πρόσφατη απόφαση επιδίκασης αποζημιώσεων σε κουρεμένο καταθέτη της Λαϊκής, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ετοιμάζεται η έφεση.

Νέο κτήριο

Ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε και στη ματαίωση της ανέγερσης του νέου κτηρίου της Νομικής Υπ. της εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του, ενώ απάντησε εκ νέου στις επικρίσεις για τον χαρακτηρισμό περί «υπερβολικού και σπάταλου» σχεδιασμού λέγοντας ότι αυτός καταρρίφθηκε ως χάρτινος πύργος με βάση και τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών.

Προϋπολογισμός

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΝΥ, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε συνοπτικά πως, με στρογγυλοποίηση των ποσών, ανέρχεται περίπου σε €27,7 εκ.:

  1. €26,5 εκ. αντιστοιχούν για κάλυψη των αναγκών της Νομικής Υπηρεσίας,
  2. €844 χιλιάδες προϋπολογίζονται για το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, και
  3. €374 χιλιάδες για την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνηση Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Με κατανομή του Προϋπολογισμού:

(1) οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού προϋπολογίζονται σε €15,2 εκ.

(2) οι Τακτικές και Αναπτυξιακές Δαπάνες προϋπολογίζονται σε €7,5 εκ., και

(3) το Πάγιο Ταμείο έχει προϋπολογιζόμενο ποσό €5 εκ.

Σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2023, είναι εμφανής η μείωση ύψους €5,5 εκ. που καταγράφεται για το 2024, η οποία πρωτίστως δημιουργείται από την ακύρωση της υλοποίησης του εγκριθέντος έργου ανέγερσης του ιδιόκτητου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας, στην Λευκωσία.

Ως προς την υλοποίηση του Προϋπολογισμού, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2023 αυτή ανήλθε στο 81%, με τη συνολική υλοποίηση να προβλέπεται να ανέλθει στο 95% μέχρι το τέλος του 2023. Το τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Υπηρεσίας για τα έτη 2024–2026, παρουσιάζεται στον πίνακα της σελίδας 54 του Σημειώματος που σας έχει αποσταλεί.