Συμμετέχει στις συζητήσεις εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας για ρύθμιση του θέματος των πολλαπλών ωφελημάτων/συντάξεων αξιωματούχων, αλλά ο ίδιος είναι άμεσα επηρεαζόμενος, όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία τέθηκαν στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου.

Ο λόγος για τον Μάκη Κεραυνό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο εν λόγω αξιωματούχος της κυβέρνησης, λαμβάνει και σύνταξη ως πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά και μισθό ως νυν.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον ίδιο τον υπουργό θέτοντας ευθέως το ζήτημα για σχολιασμό. Μετά από ερώτημα που του υποβάλαμε ο κ. Κεραυνός επιβεβαίωσε το γεγονός, αλλά μας είπε ότι ο ίδιος έκανε ενέργειες για να μην λαμβάνει σύνταξη. «Πρώτα απ΄ όλα να διευκρινίσω ότι η σύνταξη ήταν ένα ποσό της τάξεως των 458 ευρώ, ενώ από το 2014-15 ανήλθε στα 1.070 ευρώ. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου το 2023, το πρώτο θέμα που έθεσα στο Γενικό Λογιστήριο ήταν αυτό. Είπα ότι δεν γίνεται να παίρνω και σύνταξη και μισθό ως Υπουργός Οικονομικών. Μου απάντησαν ότι θα ανέτρεπα το ισχύον καθεστώς. Επικαλέστηκαν δικαστική απόφαση και γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Η Νομική Υπηρεσία είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και είμαι υπόχρεος να την λαμβάνω υπόψιν». Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του ο κ. Κεραυνός ξεκαθάρισε: «Δεν σημαίνει ότι προσωπικά συμφωνώ με αυτό το θέμα και συγκεκριμένα με το γεγονός ότι παίρνω και σύνταξη».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κεραυνός διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τις 3/2/2003 μέχρι τις 18 Μαΐου του 2004, ενώ από τον Μάιο του 2004 μέχρι και τον Αύγουστο του 2005 ήταν υπουργός Οικονομικών. Σ΄ αυτό το τελευταία αξίωμα επαναδιορίστηκε από τη νυν κυβέρνηση την 1η Μαρτίου του 2023.

Το θέμα είχε έρθει στην επιφάνεια περί τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά είχε περάσει στα ψιλά. Είχε εγερθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα δια βίου ωφελήματα αξιωματούχων της κυπριακής Πολιτείας. Στο πλαίσιο ερωτήματος που υποβλήθηκε στον κ. Μιχαηλίδη, ο τελευταίος είχε αναφέρει επί λέξει: «Κι όμως σήμερα και θα το πω επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο, ο υπουργός Οικονομικών παίρνει σύνταξη ως πρώην υπουργός Οικονομικών. Δεν έπρεπε να παίρνει σύνταξη και την παίρνει».

Σε άλλο σημείο, μάλιστα, είχε σχολιάσει ότι γίνεται κατά το δοκούν ερμηνεία νομοθεσιών και δικαστικής απόφασης σε σχέση με αυτό το ζήτημα, μιλώντας για το παράδειγμα του Μάριου Κάρογιαν, ο οποίος ενώ είχε διατελέσει βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, άρχισε να λαμβάνει σύνταξη την 1η Ιουνίου του 2021 και λίγες ημέρες αργότερα αναστάλθηκε (πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές στις 30/6/2021). Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή «ο κ. Κεραυνός ενώ είχε σύνταξη υπουργού και διορίστηκε υπουργός, συνεχίστηκε η σύνταξή του». Προηγουμένως ο κ. Μιχαηλίδης είχε μιλήσει και για τον Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος –«πολύ ορθά» όπως είχε σχολιάσει ο Γενικός Ελεγκτής- δεν δέχθηκε να παίρνει δυο συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική έκθεσή της (27/2/2024) ενημέρωνε ότι έκανε έλεγχο σε φακέλους 25 αξιωματούχων στη βάση αναφορών που είχαν γίνει τον Οκτώβριο του 2023 στη Βουλή περί μη εφαρμογής συγκεκριμένης νομοθεσίας. Στην έκθεση σημειωνόταν ότι «επιβεβαιώσαμε την παράνομη καταβολή συντάξεων σε πρόσωπα καθ’ ον χρόνον κατείχαν ή κατέχουν άλλο δημόσιο αξίωμα ή θέση και συνεπώς η σύνταξη θα έπρεπε να είχε ανασταλεί». Οι θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εδράζονται σε δυο νομοθεσίες με ρητές αναφορές ότι σε περίπτωση διορισμού η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται (Ν.49/1980 και Ν. 97(I)/1997). Όπως επεξηγείτο στην έκθεση, απόφαση του Ανωτάτου που αφορούσε την αναδρομικότητα της σύνταξης, λήφθηκε υπόψιν σε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εν τέλει (2014) επέτρεψε τις πολλαπλές συντάξεις.