Την ώρα που οι ιδιωτικές εταιρείες προχωρούν τις διαδικασίες απορρύπανσης του εδάφους μετά την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, το κράτος συνεχίζει να κινείται με ρυθμούς χελώνας αναφορικά με την απομάκρυνση του χημείου, αλλά και τον καθαρισμό του εδάφους στον χώρο του πρώην διυλιστηρίου. Το κλείσιμο του χημείου μετατέθηκε για ακόμη μία φορά, λόγω νέου κωλύματος, με την καθυστέρηση που παρατηρείται να παίρνει πίσω τους σχεδιασμούς για τον χώρο, μέρος του οποίου έχει ζητήσει ο Δήμος Λάρνακας προκειμένου να δημιουργήσει φοιτητούπολη.

Το κλείσιμο του χημείου είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση με το σκεπτικό πως οι αναλύσεις πετρελαιοειδών μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Στην πορεία διαπιστώθηκε πως η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει στο κράτος να διενεργεί χημικές αναλύσεις στον ιδιωτικό τομέα κι έτσι θα προωθείτο τροποποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου να κλείσει το χημείο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ούτε αυτή η ημερομηνία τηρήθηκε, ωστόσο, αφού εντοπίστηκε νέο εμπόδιο που μεταθέτει το κλείσιμό του μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από αρμόδιες πηγές, η νέα καθυστέρηση προέκυψε από τη διαπίστωση πως τα ιδιωτικά χημεία χρειάζονται ειδικές πιστοποιήσεις, προκειμένου να μπορούν να διενεργούν εργαστηριακούς ελέγχους στα καύσιμα.

Γι’ αυτό τον λόγο δόθηκε νέο χρονοδιάγραμμα από την Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), το οποίο παραπέμφθηκε στην Υπηρεσία Ενέργειας, για να διαφανεί κατά πόσον είναι «ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο», όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας. Το απίστευτο είναι πως οι διαδικασίες για απομάκρυνση του χημείου ξεκίνησαν από το… 2017. Ο χώρος ήταν μέρος της τρίτης φάσης κατεδάφισης και αποσυναρμολόγησης των υποδομών του πρώην διυλιστηρίου. Αρχικά είχε αποφασιστεί όπως το χημείο μετακινηθεί σε άλλο χώρο, όμως, δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες για μεταστέγασή του στις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ και γι’ αυτό αποφασίστηκε το κλείσιμό του.

Η νέα καθυστέρηση προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Λάρνακας, ο οποίος σημείωσε πως εδώ και πολύ καιρό έχουν γίνει πολλά διαβήματα προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες. «Η στάση τους είναι απαράδεκτη, εμείς λάβαμε υποσχέσεις πως θα φύγει και ελπίζουμε αυτό να είναι το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που δίδεται» ανέφερε ο κ. Βύρας, προσθέτοντας πως εκκρεμεί και ο καθαρισμός του εδάφους. Εν τω μεταξύ ο καθαρισμός του εδάφους στον χώρο του πρώην διυλιστηρίου που έχει έκταση 155.000 τ.μ., αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρος διαδικασία, γεγονός που βάζει στην αναμονή τα σχέδια του Δήμου Λάρνακας.

Υπενθυμίζεται πως το φθινόπωρο του 2023 ο Δήμος Λάρνακας, μέσω επιστολής προς τον υπουργό Οικονομικών, ζήτησε την εκμίσθωση κρατικής γης και την παραχώρηση δικαιώματος υπεκμίσθωσής της με χαμηλό ετήσιο μισθίο, με στόχο να προχωρήσει τα σχέδια του για εγκατάσταση της πρώτης ιδιωτικής πανεπιστημιακής σχολής στον χώρο όπου βρίσκονται κτήρια της ΚΕΤΑΠ.