Στην παραδοχή ότι εγκλήματα σχεδιάστηκαν από τις Φυλακές, προέβη σήμερα στη Βουλή η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

«Ναι, υπήρξαν εγκλήματα που διοργανώθηκαν από τις Φυλακές, είναι σοβαρό, είναι υπόψη μας και η Αστυνομία πρέπει να μπαίνει στις Φυλακές για πολλούς λόγους. Τώρα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από προηγουμένως», ανέφερε, αφήνοντας να νοηθεί ότι πριν υπήρξαν προβλήματα με την είσοδο της Αστυνομίας στον χώρο των Φυλακών, προφανώς, επί προηγούμενης διεύθυνσης του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι παράλληλα θ´ αναβαθμιστεί το σύστημα αντί-drones στις φυλακές το οποίο θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Θα έρθει από το Ισραήλ και θ´ αφορά και άλλες υπηρεσίες.

Όσον αφορά στο θέμα του συστήματος αποκοπής για κινητά στις Φυλακές, η υπουργός ανέφερε ότι το προηγούμενο σύστημα έχει καταγγελθεί και το Υπουργείο Μεταφορών αναζητεί άλλο σύστημα. Δεν είναι κάτι εύκολο, θα πάρει χρόνο, πρόσθεσε.

Σχετικά με την εξεύρεση χώρου για κράτηση ανηλίκων, η υπουργός είπε ότι γίνονται σκέψεις για δημιουργία χώρου εντός των φυλακών μέχρι να βρεθεί μόνιμος χώρος εκτός.

Η κ. Προκοπίου είπε επίσης κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου της, ότι έχουν κοπεί τρία έργα από την έναρξης τους το 2024. Αυτά είναι το κτήριο προστασίας μαρτύρων στη Μεννόγια, η κατασκευή ελικοδρομίου στην περιοχή Σολέας και το νέο κτήριο για το Κρατικό Αρχείο.