Θεατά και αθέατα μέτρα για πάταξη της εγκληματικότητας εξήγγειλε χθες η Αστυνομία με άμεση εφαρμογή με τις ευλογίες του πολιτικού της προϊστάμενου, ενώ όσον αφορά τη βία στα γήπεδα, τα μέτρα θυμίζουν παλαιότερες εξαγγελίες.

Ξεχωρίζει από τα μέτρα κατά του εγκλήματος, ο οικονομικός έλεγχος των εγκληματικών στοιχείων για παράνομα έσοδα και οι στατικοί έλεγχοι από ένοπλα περίπολα σε πόλεις και προάστια. Όσον αφορά τα μέτρα για την οπαδική βία, επανέρχεται η θέση της Αστυνομίας ν’ αποφασίζει αν θα αρχίσει ή θα διακόψει έναν αγώνα ανάλογα με την εξέλιξή του και η χιλιοειπωμένη θέση για κλείσιμο των ΣΥΦΙ εκεί και όπου απαιτείται.

Αναφερόμενος στα μέτρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης παραδέχθηκε ότι δεν είναι πρωτόγνωρα και τόνισε πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για πάταξη των δύο αυτών φαινομένων.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στα αθέατα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών της ομάδας συλλογής πληροφοριών ώστε η Αστυνομία να γνωρίζει τις κινήσεις του υποκόσμου και όχι να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω. Περιλαμβάνεται ακόμη ο συχνός έλεγχος εγκληματικών στοιχείων όπου εντοπίζονται και η Αστυνομία να γίνεται «στενός κορσές» σε κάποιες περιπτώσεις προσώπων που ανήκουν στις φατρίες. Ταυτόχρονα, η ΜΜΑΔ αναλαμβάνει καίριο και καθοριστικό ρόλο, αφού στους ώμους των μελών της πέφτει το βάρος της ανακοπής και ελέγχου εγκληματικών στοιχείων αλλά και ένοπλων περιπόλων στις πόλεις.

Τα μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της βίας στα γήπεδα, αποτελούν συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 17.01.2024 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ύστερα και από την έξαρση του εγκλήματος με αποκορύφωμα το κτύπημα κατά δημόσιας κατηγόρου.

Τα μέτρα που θα έχουν άμεση ισχύ όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, για την πρόληψη και πάταξη της εγκληματικότητας είναι τα εξής:

Ενίσχυση του αριθμού των μελών της Αστυνομίας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή.

Ενίσχυση της αστυνόμευσης με την ανάπτυξη πεζών και μηχανοκίνητων περιπόλων στις πόλεις και προάστια συμπεριλαμβανομένων και στατικών ελέγχων.

Ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Αστυνομίας.

Ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Εντατικοποίηση των οικονομικών ερευνών για εντοπισμό και κατάσχεση εσόδων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.
Διευκρινίζεται ότι αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία για λόγους ασφάλειας και διασφάλισης της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.
Σε ότι αφορά την οπαδική βία αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης των αγώνων και διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων όλων των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους από την Αστυνομία. Προς τούτο η Αστυνομία θα έχει την δυνατότητα σε συγκεκριμένους αγώνες να καθορίζει τον χρόνο προσέλευσης των φιλάθλων.

Εξέταση της λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων παγκύπρια και έκδοση διαταγμάτων κλεισίματος εκεί και όπου απαιτείται.

Στις περιπτώσεις όπου προκύπτει θέμα ασφαλούς διεξαγωγής ή συνέχισης του αγώνα, η Αστυνομία θα εφαρμόζει τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και θα εισηγείται την μη διεξαγωγή ή την διακοπή του.
Πρόσθετα με τα πιο πάνω, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στις 17.1.2024 κατέθεσε στην Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας προκείμενου να ψηφιστεί το συντομότερο, η οποία μεταξύ άλλων προνοεί τα ακόλουθα:
(α) Εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε κάθε αθλητικό χώρο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνα Α΄ κατηγορίας ανεξαρτήτου χωρητικότητας.
(β) Παροχή στην Αστυνομία της δυνατότητας να διενεργεί ελέγχους αλκοτέστ και νάρκοτεστ σε φιλάθλους για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση εισόδου σε αθλητικούς χώρους όσους τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών.
(γ) Αύξηση μέχρι και 10 χρόνια της διάρκειας του διατάγματος αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους που το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει.
(δ) Ενίσχυση του ελέγχου κάρτας φιλάθλου στους αθλητικούς χώρους με την εμπλοκή της Αστυνομίας στους σχετικούς ελέγχους.

Χαρτσιώτης: Ενισχύσαμε τα υφιστάμενα μέτρα

Σχολιάζοντας αργότερα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Αστυνομία κατά την κοπή της βασιλόπιττας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανέφερε ότι αυτά θα έχουν ισχύ από απόψε (ψες), τονίζοντας παράλληλα ότι αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα.

Όπως είπε ο υπουργός, τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί επίσημα από την Αστυνομία, αφού το όλο θέμα έτυχε ιδιαίτερης επεξεργασίας, σε σχέση με την άμεση εφαρμογή τους. Σύμφωνα με τον κ. Χαρτσιώτη, τα μέτρα δεν είναι πρωτόγνωρα ή πρωτάκουστα. Είναι μέτρα που ίσως οι περισσότεροι τα ανέμεναν. Το σοβαρό ζήτημα ήταν η ενίσχυση, η ενδυνάμωση αυτών των μέτρων, προκειμένου να έχουν άμεση εφαρμογή. Όταν λέμε άμεση εφαρμογή, εννοούμε άμεση».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ανέμενε από την Αστυνομία ενημέρωση για τις επιχειρησιακές δυνατότητές της, κάτι που έγινε χθες το πρωί, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τη δέσμη μέτρων. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα έπρεπε τα μέτρα να ληφθούν εδώ και καιρό, ο Μάριος Χαρτσιώτης είπε ότι «τα μέτρα αυτά υπήρχαν και ίσχυαν. Απλά τώρα, με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τα υφιστάμενα μέτρα. Κάτι το οποίο, οφείλω να σας πω, ισχύει παγκοσμίως. Ακόμη και στην Ελλάδα, με την έξαρση του εγκλήματος. Δύο είναι οι μέθοδοι που ισχύουν ανά το παγκόσμιο: Η πρόληψη και η καταστολή». Στο κομμάτι της πρόληψης, είπε, είναι η ενίσχυση και η ενδυνάμωση του τμήματος πληροφοριών. Στο κομμάτι της καταστολής, υπάρχει ενίσχυση και ενδυνάμωση των περιπολιών σε μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα.

Ο υπουργός υπέδειξε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε η Κύπρος θα εφεύρει το μαγικό ραβδί άμεσης καταστολής της βίας και του εγκλήματος. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό μέσα στα πλαίσια των επιχειρησιακών άμεσων δυνατοτήτων της Αστυνομίας. Τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα τα δείτε. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν αποτέλεσμα για να μειωθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η έξαρση. Λεπτομέρειες και επιμέρους ζητήματα δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Τέλος και σε σχέση με τα μέτρα που λήφθηκαν αλλά δεν ανακοινώθηκαν, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι δεν θα αναφερθεί σε επιμέρους λεπτομέρειες, ενώ σε σχέση με τον έλεγχο αποτελεσματικότητάς τους, είπε ότι υπάρχουν τρόποι. Καταληκτικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η δέσμη των μέτρων όπως έχει ανακοινωθεί, συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα των στοιχείων που αφορούν το έγκλημα και την οπαδική βία.