Η Συντεχνία των Αστυνομικών ΙΣΟΤΗΤΑ “θα φροντίσει να κινηθεί μέσων δικαστηρίων για να εισπράξει τα δεδουλευμένα για όλα της τα μέλη, όσα τους αναλογούν μέχρι και το τελευταίο τους ευρώ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Οπως αναφέρει, “ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας επέλεξαν να επικαλεστούν σε ανυπόγραφη ανακοίνωση, τον πατριωτισμό και την ενσυναίσθηση του καθήκοντος των επηρεαζόμενων μελών της Αστυνομίας, για να μην τους πληρώσουν για τους επόμενους 2 μήνες, σχετικά με υπερωριακή απασχόληση στη διαταγή επιχείρησης για πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος σε Παγκύπρια βάση ημερομηνίας 20/3/2024- 22/5/2024”.

Σύμφωνα με τη Συντεχνία, «χωρίς διαβούλευση και χωρίς να εντοπίσουν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας, προχώρησαν σε μονομερείς ετσιθελικές αποφάσεις που παραβιάζουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των Αστυνομικών».

Η Συντεχνία υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν είναι το κυριότερο «αλλά υπάρχει ανοργανωσιά, προχειρότητα, έλλειψη βούλησης, σθένους, θάρρους και παρρησίας, να τολμήσουν μεταρρυθμίσεις μέσων μεταθέσεων και κλείσιμο τμημάτων», σημειώνοντας πως εκκρεμεί η “πολυδιαφημιζόμενη αναδιοργάνωση της Αστυνομίας από το 2020”.

Προσθέτει ότι στη διαταγή της επιχείρησης θα παραμείνουν απλήρωτοι όχι μόνο το γραφειακό προσωπικό αλλά και τμήματα που εργάζονται βάρδιες, όπως το τμήμα καταπολέμησης εγκλήματος του Αρχηγείου αλλά και το τμήμα διοίκησης του Αρχηγείου.

«Φαίνεται ότι ο πατριωτισμός και το σύνθημα δωρεάν εργασίας ισχύει μόνο για τις χαμηλές βαθμίδες της Αστυνομίας. Προφανώς οι οικογένειες  αυτών των Αστυνομικών και η διαβίωση τους, δεν απασχολεί ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε τον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά ούτε και τον Αρχηγό της Αστυνομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόστίθεται, παράλληλα, πως είναι η πρώτη φορά μετά το 2013 που κυβέρνηση διατάζει Αστυνομικούς να πηγαίνουν δωρεάν στην εργασία τους χωρίς ανταμοιβή. «Υπάρχει διυπουργική απόφαση του 2010 για αυτό το θέμα, υπάρχει απόφαση της ελεγκτικής υπηρεσίας του 2023 για αυτό το θέμα, ο περί μισθών νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα Σώματα Ασφαλείας».

ΚΥΠΕ