Ως ύποπτος για απόπειρα φόνου σε βάρος δικηγόρου κατά το 2003 θεωρείται 61χρονος δισεκατομμυριούχος, ευρέως γνωστός για τις δραστηριότητές του στην Κύπρο.

Ο λόγος για τον ουκρανικής καταγωγής επιχειρηματία, Ιγκόρ Κολομόισκι, ο οποίος είχε αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο το 2010, ενώ είχε πολιτογραφηθεί και ως Ισραηλινός υπήκοος. Η χθεσινή είδηση για τον Κολομόισκι έχει προβληθεί ευρέως σε διάφορα γνωστά ειδησεογραφικά δίκτυα όπως ο Bloomberg, τα οποία επικαλούνται ουκρανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, ο 61χρονος Κολομόισκι που ήδη κρατείται για υπόθεση απάτης, ειδοποιήθηκε από τις ουκρανικές Αρχές πως πλέον είναι ύποπτος και για την απόπειρα φόνου σε βάρος δικηγόρου πριν από δυο δεκαετίες, κι έχει ενημερωθεί επίσημα με βάση τη νομοθεσία της χώρας.

Η Γενική Εισαγγελία σε χθεσινή της ανακοίνωση, η οποία δεν κατονομάζει τον ύποπτο, σημειώνει σχετικά: «Με τη διαδικαστική καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, ένας γνωστός επιχειρηματίας που είναι ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος μέσω απάτης, ενημερώθηκε για την ύπαρξη εύλογης υποψίας για διάπραξη άλλου εγκλήματος που σχετίζεται με τη διοργάνωση ενός συμβολαίου για δολοφονία{…}».

Η Αστυνομία της Ουκρανίας αναφέρθηκε στο εν λόγω πρόσωπο με τον χαρακτηρισμό «Ουκρανός ολιγάρχης», ο οποίος είναι υπό σύλληψη από τον Σεπτέμβριο του 2023 με την υποψία της απάτης. Ωστόσο, αυτή η χρονική περίοδος ταυτίζεται με την ημερομηνία σύλληψης του Κολομόισκι. Είναι ενδεικτικό ότι η ηλεκτρονική έκδοση της ουκρανικής Pravda έχει αναγνωρίσει τον Κολομόισκι ως τον ύποπτο, επικαλούμενη πηγές της.

Σύμφωνα με την ανακριτική ομάδα που διερευνά την υπόθεση «ο ύποπτος ενεργώντας για λόγους προσωπικής εκδίκησης, διέταξε τον φόνο του διευθυντή μιας εκ των νομικών εταιρειών επειδή δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση να ακυρώσει και να αναιρέσει αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων μιας δημόσιας εταιρείας. Για να υλοποιήσει τις εγκληματικές του προθέσεις, ο ύποπτος προσέλαβε μέλη εγκληματικής ομάδας που ειδικεύονταν στη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων, περιλαμβανομένης φυσικής βίας σε βάρος ανταγωνιστών».

Με βάση το ανακριτικό έργο μέλη της εγκληματικής αυτής ομάδας, επιτέθηκαν στον διευθυντή αυτής της νομικής εταιρείας κτυπώντας τον και μαχαιρώνοντάς τον σε ζωτικά όργανα. «Την ίδια στιγμή, το έγκλημα δεν ολοκληρώθηκε για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των μελών της εγκληματικής ομάδας», προσθέτουν οι ανακριτές.

Να σημειωθεί ότι το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχει πέραν των 10 αναφορών για τον Κολομόισκι. Η εν λόγω επιτροπή που διερεύνησε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα υπό την προεδρία του Μύρωνα Νικολάτου, έθεσε υπό το μικροσκόπιό της τις δραστηριότητες του Κολομόισκι στην Κύπρο, την ιδιότητά του ως μεγαλομέτοχος της Privat Bank και τις συνθήκες πολιτογράφησής του, καταλήγοντας ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας. Διατυπώνεται ακόμη η θέση ότι αξιοποίησε το κυπριακό του διαβατήριο για να επενδύσει σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η κυπριακή κυβέρνηση είχε ενημερωθεί και το 2015 ότι στον Κολομόισκι καταλογίζονταν διάφορες έκνομες πράξεις. Το πόρισμα αναφέρει μεταξύ άλλων: «το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργικό Συμβούλιο, φαίνεται ότι ενημερώθηκαν από το 2015, αναφορικά με αρνητικά δημοσιεύματα για τον εν λόγω επενδυτή. Στο φάκελο εντοπίστηκε επιστολή, ημερομηνίας 20/02/2015, η οποία φέρει σφραγίδα ‘Λήφθηκε από Γραμματεία Υπουργικού Συμβουλίου’ και στην οποία αναφέρεται ότι ‘Υοur citizen Igor Kolomoisky’ is the mafiaboss in the Ukraine’».

Παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν για ανάκληση της υπηκοότητάς του, ο Κολομόισκι εμφανίζεται σε διάφορα ΜΜΕ ως κάτοχος κυπριακής ιθαγένειας.