Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Όταν όμως αγαπητή μου φίλη σου συμβαίνουν πράματα που δεν είναι επιλογή σου και σου κάνουν τόσο δύσκολή τη ζωή και δεν έχεις καθόλου τρόπους διαφυγής και πνίγεσαι και φωνάζεις βοήθεια και δεν υπάρχει κανένας να σε ακούσει!!!! Τι κάνεις;

Όχι δεν τα βάζω κάτω, είμαι συνέχεια σε άμυνα και πόλεμο, όμως θέλω να ηρεμίσω και να μην είμαι συνέχεια ένας στρατιώτης!
ΜΑ – Πάφος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΜΑ σ’ ευχαριστώ για την ερώτηση σου.

Ακούω την απόγνωση σου και την απελπισία σου. Ακούω την κραυγή σου για βοήθεια. Δεν είσαι μόνη! Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεδιαλύνεις όλο αυτό που βιώνεις μ’ αυτό τον βεβαρημένο τρόπο. Θα ήταν καλά να ζητήσεις βοήθεια από κάποια επαγγελματία για να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα σε τάξη και να τα διαπραγματευτείς με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο.

Λες ότι δεν τα βάζεις κάτω και αυτό είναι πολύ καλό. Η ηττοπάθεια σίγουρα δεν μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις στη ζωή μας με αποτελεσματικότητα.

Από την άλλη χρησιμοποιείς κάποιες λέξεις που δεν σε βοηθούν να χειριστείς την κατάσταση με αποτελεσματικότητα. Οι λέξεις είναι ‘σε άμυνα και πόλεμο’ και ‘στρατιώτης’.

Η αλήθεια είναι ότι καμμιά κατάσταση δεν είναι ποτέ μόνιμη! Η ζωή κυλά, δεν είναι αμετακίνητη. Αλλάζει συνεχώς. Εσύ αλλάζεις; Προσαρμόζεσαι;

Το υποσυνείδητο μας, που είναι το 90% του μυαλού μας, (το συνειδητό μας μυαλό 10%) λειτουργεί με εικόνες. Δηλαδή με κάθε λέξη που λέμε κάνουμε και την ανάλογη εικόνα. Οπότε όταν λες τη λέξη πόλεμος, το υποσυνείδητο σου κάνει μια εικόνα καταστροφής και αντιπαράθεσης. Το υποσυνείδητο επίσης ρυθμίζει όλες σου τις σωματικές λειτουργίες, οπότε όταν μιλάς για πόλεμο προετοιμάζει το σώμα σου να πολεμήσει. Δηλαδή εκκρίνει στρεσογόνες ορμόνες όπως την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη για να σε προετοιμάσει για τον επικείμενο πόλεμο! Το υποσυνείδητο μας δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ πραγματικού ή φανταστικού κινδύνου. Τα παίρνει όλα της μετρητής!

Όταν εκκρίνουμε αυτές τις ουσίες σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ζημιώνουμε την υγεία μας. Αυτές οι ουσίες μας προετοιμάζουν να μπούμε σε δράση, να παλέψουμε, να κινηθούμε έντονα όταν ο κίνδυνος είναι πραγματικός! Αν όμως ο κίνδυνος είναι φανταστικός, τότε εμείς συνήθως απλά καθόμαστε κάπου και σκεφτόμαστε αυτά τα φανταστικά σενάρια φόβου και τρόμου, οπότε συσσωρεύεται μέσα μας όλη αυτή η ενέργεια, χωρίς διέξοδο και αρχίζει να μας κάνει ζημιά. Είναι σαν να ξεκινάς ένα πύραυλο για εκτόκτευση αλλά δεν τον σηκώνεις στο αέρα! Κάποια στιγμή θα διαλυθεί αυτός ο πύραυλος από την μεγάλη ενέργεια που παράγει για να απογειωθεί!  Το ίδιο παθαίνουμε και εμείς!

Τα πιο κοινά συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι:

  1. Να περπατάμε πάνω κάτω νευρικά (για να ‘εξαντλήσουμε’ όλη αυτή την ενέργεια που συσσωρεύεται)
  2. Να ζαλιζόμαστε και να νιώθουμε ότι θα λιποθυμήσουμε
  3. Να νιώθουμε ‘πεταλούδες’ στο στομάχι μας
  4. Να ιδρώνουμε (συνήθως στις παλάμες)
  5. Να νιώθουμε τα γόνατα μας αδύναμα
  6. Να έχουμε ταχυκαρδίες
  7. Να αναπνέουμε ρηχά και να νιώθουμε ότι δεν παίρνουμε αρκετό οξυγόνο
  8. Να έχουμε τάσεις φυγής και απομόνωσης
  9. Να κλείνει ο λαιμός μας και πολλά  άλλα.

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι η προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε ένα πραγματικό κίνδυνο, που μας βάζουν σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Είναι επίσης τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού! (Για τις κρίσεις πανικού θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο)

Όταν υπάρχει πόλεμος, η δυνατότητα ανοικοδόμησης είναι μηδαμινή. Όλες οι ενέργειες και τα εφόδια διοχετεύονται στην άμυνα και την επιβίωση.  Σ’ ένα πόλεμο με τον εαυτό μας δεν μπορούμε να ‘ανοικοδομήσουμε’ τίποτα, γιατί διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια στο να νικήσουμε τον φανταστικό εχθρό. Γι’ αυτό νιώθεις ότι είσαι σε άμυνα όλη τη ώρα!. Μόνο όταν ειρηνεύσεις μέσα σου και κάνεις ανακωχή, θα μπορέσεις να αρχίσεις να κτίζεις.

Είναι όλα θέμα αντίληψης. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας. Θέματα υγείας, θέματα σχέσεων, οικονομικά θέματα, εργασιακά θέματα και πολλά άλλα. Αυτά συμβαίνουν σε όλους. Το θέμα είναι πως τα διαχειρίζομαι και όχι αν υπάρχουν στη ζωή μου ή όχι. Είναι οι προκλήσεις στη ζωή μας που μας βάζουν σε εγρήγορση για να βρούμε λύσεις και να προχωρήσουμε μπροστά.

Όταν επιλέγουμε να βλέπουμε οποιαδήποτε κατάσταση με αρνητικό τρόπο, τότε θα ελκύσουμε αρνητικά αποτελέσματα. Στην ουσία, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε οποιαδήποτε πρόκληση, είναι καλά να αλλάξουμε τη στάση που κρατάμε προς τη ζωή μας.  

Αλλάζω από το «είμαι κρίμα και θύμα γιατί όλα συμβαίνουν ΣΕ εμένα», στο «είμαι ευλογημένη και ηρωίδα που συμβαίνουν ΓΙΑ μένα, για να μάθω και να εξελιχτώ.»  Για να μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι καλά να μάθουμε την ηρεμία, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη. Πρώτα προς τον εαυτό μας και μετά προς τον συνάνθρωπο μας. Τότε θα μπορέσεις σιγά-σιγά να αρχίσεις να ‘χτίζεις’ και να μπορείς να είσαι περήφανη για το χτίσμα σου!

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει ακριβώς πως να ζεις τη ζωή σου με ηρεμία, με σιγουριά και αγάπη.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

‘Τα πάντα ρέει και ουδέν μένει.’

‘Ποταμώ ουκ έστιν εμβήναι δις τω αυτώ.’

Δεν μπορείς να μπεις δυο φορές στο ίδιο ποτάμι.

Ηράκλειτος 544-484 π.Χ

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi