Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Κυρία Παττίχη σας χαιρετώ

Μόλις έγινα 30 χρόνων και νιώθω ότι η ζωή μου δεν ξεκίνησε ακόμα! Απλά εργάζομαι κάπου που δεν είναι αυτό που σπούδασα, δεν έχω σχέση, δεν έχω πολλούς φίλους και νιώθω νωχελική όλη την ώρα! Και τα πράματα πάνε από το κακό στο χειρότερο! Τι να κάνω;

ΓΠ – Λευκωσία

Απάντηση

Αγαπητή Γ,

Σ’ ευχαριστώ για την ειλικρινή σου τοποθέτηση. Θα ήθελα να σου πω ότι αυτό που μου περίγραψες είναι κάτι που συναντώ σε πολλά άτομα της ηλικίας σου. Είναι ένα αίσθημα απελπισίας και ματαιότητάς που καθηλώνει το άτομο και όπως το περιγράφεις και εσύ, τους κάνει νωχελικούς και αδρανείς. Η δεκαετία των 20 – 30 είναι συνήθως η δεκαετία που οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ‘μαυρίζουν’ την ενέργεια τους.

Αυτό το αίσθημα απελπισίας και ματαιότητάς είναι ευρέως διαδεδομένο και το βλέπουμε παντού. Από τις ειδήσεις, στις συζητήσεις, στις κοινωνικές μας συναντήσεις. Οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό να σκέφτεσαι και να νιώθεις έτσι.

Δεν μου λες αν ζήτησες βοήθεια από κάποιο επαγγελματία για να μάθεις καινούργιους τρόπους προσέγγισης προς τη ζωή σου. Αυτή η άρνηση να ζητήσει κάποιος βοήθεια είναι ακόμα ένα στοιχείο που συναντώ συχνά, κυρίως στις κοινωνικές μου συναντήσεις. Για να σου το παραλληλίσω είναι σαν να κάποιος σπάζει το πόδι του και αρνείται να πάει στον γιατρό, λέγοντας ότι μπορεί να το χειριστεί μόνος του! Το μόνο που θα καταφέρει αυτό το άτομο είναι να κουτσαίνει για την υπόλοιπη του ζωή και να πονάει! Επιπλέον η κοινωνία ζητά από όλους μας να ‘τρέχουμε’ για να επιτύχουμε! Πως θα τρέξει κάποιος με κουτσό πόδι; Θα μένει πάντα πίσω και στην προσπάθεια να συναγωνιστεί τους άλλους θα πέφτει και θα πληγώνεται!

Το ίδιο συμβαίνει και με άτομα που δεν ζητούν βοήθεια από κάποιο επαγγελματία ψυχικής υγείας ή Life Coach! Θα ταλαιπωρούνται για την υπόλοιπη τους ζωή και θα βιώνουν το αίσθημα της απελπισίας και ματαιότητας. Και θα πέφτουν και θα πληγώνονται με τις περισσότερες εμπειρίες στη ζωή τους!

Δεν είναι σοφό να χαρακτηρίζεις τη ζωή σου ότι δεν ξεκίνησε ακόμα. Όλες οι στιγμές και εμπειρίες στη ζωή μας είναι εμπειρίες μάθησης και συνθέτουνται από τις επιλογές μας. Δεν υπάρχουν χαμένες στιγμές ή εμπειρίες! Όλες οι στιγμές είναι ένα μάθημα για δική σας εξέλιξη και είναι σαν μια πρόκληση για αυτοβελτίωση! Και όταν συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις στιγμές και εμπειρίες φτιάχνουμε μια ολόκληρη ζωή!

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να αλλάξεις αυτό που νιώθεις τώρα και να αρχίσεις να ζεις τη ζωή σου με ευτυχία και ικανοποίηση. Αν επενδύσεις στην αυτοβελτίωση σου τώρα, θα ζήσεις μια ζωή γεμάτη νόημα και ευχαρίστηση. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να κουτσαίνει για τη υπόλοιπη σου ζωή!  

Πρώτα θα ήταν καλά να μάθεις καινούργιους τρόπους να ζεις, να σκέφτεσαι, να υπάρχεις! Αν δεν μάθεις αυτούς τους καινούργιους τρόπους, θα συνεχίσεις να αξιολογείς τη ζωή σου με αυτούς που ξέρεις, με τα ίδια αποτελέσματα. Και όσο κι αν προσπαθείς δεν θα αλλάξει κάτι.  Ένα παράδειγμα που δίνω στους πελάτες μου είναι να βάλουν τα δικά μου γυαλιά και να προσπαθήσουν να δουν καθαρά τον κόσμο! Ασφαλώς μου λένε ότι είναι όλα θολά και δεν βλέπουν καθαρά. Και τους λέω αν προσπαθήσεις περισσότερο; Ο μόνος τρόπος να δει κάποιος “καθαρά” τη ζωή του είναι να αλλάξει τα γυαλιά του,  δηλαδή να μάθει καινούργιους τρόπους να ζει.

Να θυμάσαι ότι είσαι μια ξεχωριστή και υπέροχη ψυχούλα που μαθαίνει να πλοηγείται στα κυματισμένα νερά της ζωής. Διάβασε επίσης αυτό το άρθρο μου.
Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πρώτα να μάθεις και μετά να αρχίσεις να εφαρμόζεις και να εξασκείς αυτούς τους καινούργιους τρόπους για να ζεις τη ζωή σου. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!
Οι πιο ένδοξες στιγμές της ζωής δεν είναι οι λεγόμενες μέρες επιτυχίας, αλλά, περισσότερο, οι μέρες εκείνες που, μετά από απόρριψη και απελπισία, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή και η υπόσχεση για μελλοντικά επιτεύγματα.
Γκυστάβ Φλωμπέρ
Γάλλος συγγραφέας (1821-1880)

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi