Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Διαβάζω τα άρθρα σας και τα βρίσκω πάντα βοηθητικά. Μας λέτε συνέχεια για την σημασία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης, αλλά δεν γνωρίζω αρκετά για να καταλάβω. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τι είναι αυτό το… φρούτο;
Φιλικά ΤΓ

Απάντηση

Αγαπητέ ΤΓ
Σε ευχαριστώ για την ερώτησή σου. Είναι μια απορία που συναντώ συχνά, είτε με τους πελάτες μου είτε στις κοινωνικές μου συναντήσεις.
Οι 4 ποιο γενικές μορφές ευφυΐας είναι οι ακόλουθες:

  1. Σωματική ευφυΐα (BQ – Body Quotient)
  2. Νοητική ευφυΐα (IQ – Intelligence Quotient)
  3. Συναισθηματική ευφυΐα (EQ – Emotional Quotient)
  4. Πνευματική ευφυΐα (SQ – Spiritual Quotient)

Σωματική Ευφυΐα (BQ – Body Quotient)

Είναι η ικανότητα ενός ατόμου να κατανοήσει και να συνδεθεί με το ίδιο του το σώμα. Βασικά είναι η βιολογία μας και πως εμείς μπορούμε να την διαμορφώσουμε. Η κάθε μας σκέψη επηρεάζει ποιες χημικές ουσίες θα εκκριθούν στο σώμα μας. Όταν σκεφτόμαστε αρνητικά τότε εκκρίνουμε τις στρεσογόνες ουσίες, όπως την αδρεναλίνη, την νοραδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Όταν σκεφτόμαστε θετικά τότε εκκρίνουμε ουσίες που μας βοηθούν να νιώθουμε καλά, όπως τις ενδορφίνες (ονομάζονται και οι ορμόνες της ευτυχίας), την ντοπαμίνη (είναι η χημική ουσία «ηδονής» του εγκεφάλου), την οξυτοκίνη (η ορμόνη της αγάπης) και άλλες.

H κατανόηση του ότι νοητικά και συναισθηματικά μπορούμε να επηρεάσουμε τη σωματική μας ευημερία και αντίστροφα είναι σημαντική. Πιστεύω ότι τα ζώα έχουν πιο ανεπτυγμένο BQ από μας, γιατί δεν έχουν περιοριστικά πιστεύω που τα μπλοκάρουν.

Νοητική Ευφυΐα (IQ – Intelligence Quotient)

Είναι η πιο γνωστή μορφή ευφυΐας που γνωρίζουμε για τουλάχιστο 100 χρόνια, όταν ο Γάλλος ψυχολόγος Αλφρεντ Μπινέ (Alfred Binet) εξέδωσε το πρώτο μοντέρνο τεστ ευφυίας το 1905.
Ο κανονικός μέσος όρος IQ ορίζεται να είναι 100, με μια τυπική απόκλιση των 15 πόντων και αντιπροσωπεύει το 68.26% του πληθυσμού. Επομένως, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα IQ μεταξύ 85 και 115. Παραθέτω ένα πίνακα που απεικονίζει τη κατανομή του IQ στον γενικό πληθυσμό.

Τα τεστ νοημοσύνης συνήθως περιλαμβάνουν ασκήσεις που αξιολογούν τις γνωστικές, λεκτικές, χωρικές και λογικές ικανότητες μας. Το IQ δεν μετράει πλήρως τις διαφορετικές μορφές νοητικής ευφυΐας, όπως η δημιουργικότητα ή η κοινωνική ευφυΐα. Το IQ μας μπορούμε να το αυξήσουμε λίγο με ορισμένες ασκήσεις αλλά όχι από 100 να το αυξήσουμε στο 160!

Το φαινόμενο Flynn έχει δείξει ότι υπάρχει γενική αύξηση του IQ των ανθρώπων γενικά κατά 3 βαθμούς ανά δεκαετία, την οποία οι επιστήμονες αποδίδουν στην καλύτερη εκπαίδευση, όπως και φροντίδα για την υγεία και διατροφή μας. Η νοητική νοημοσύνη μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες.

Ορισμένα ενδιαφέροντα παραδείγματα ατόμων στην ιστορία με ψηλό δείκτη IQ. Τα περισσότερα είναι υπολογιζόμενα, αφού τα τεστ δεν υπήρχαν στην εποχή τους.

Σωκράτης IQ: 200+, Πλάτωνας IQ: 170, Αριστοτέλης IQ: 200, Μέγας Αλέξανδρος IQ: 180, Ιούλιος Καίσαρας IQ: 200+, Κλεοπάτρα IQ: 180, Leonardo da Vinci IQ: 180 – 220, Isaac Newton IQ: 170-190, Tesla IQ: 160 to 310, Einstein IQ: 160+, Marilyn vos Savant IQ: 228 (ήταν στο βιβλίο Guinness ως το άτομο με το πιο ψηλό IQ), Stephen Hawking IQ: 160, Steve Jobs IQ: 160, Bill Gates IQ: 150+, Elon Musk IQ: 155, Zuckerberg IQ: 152, Terence Tao έχει το πιο ψηλό IQ σήμερα 225 – 230.

Συναισθηματική ευφυΐα (EQ – Emotional Quotient)

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη ή Ευφυΐα, αναφέρεται στην ικανότητα μας να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων. Όσο πιο ψηλός είναι ο δείκτης του EQ μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να διαχειριστούμε τις διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας. Η διαχείριση του στρες είναι μια από τις παραμέτρους του EQ μας. Το EQ είναι επίσης σημαντικό για την προσωπική ανάπτυξη και την αυτογνωσία μας.

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε από τους Peter Salovey και John D. Mayer τη δεκαετία του 1990, και ο ψυχολόγος και συγγραφέας Daniel Goleman επέκτεινε την έννοια, καθιστώντας τη δημοφιλή με το βιβλίο του “Συναισθηματική Νοημοσύνη” που δημοσίευσε το 1995.

Το EQ είναι σημαντικό σε πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως η εργασία, οι σχέσεις, η υγεία και η γενική ευημερία. Οι άνθρωποι με ψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι συχνά πιο αποδοτικοί στον χειρισμό συναισθηματικά φορτισμένων καταστάσεων και συνήθως έχουν καλύτερες ικανότητες για επιτυχημένες επικοινωνιακές σχέσεις.

Η συναισθηματική νοημοσύνη χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες:

  1. Εσωτερική Παρατήρηση και Κίνητρα
  2. Αυτορρύθμιση
  3. Αυτοεπίγνωση
  4. Συμπόνια
  5. Κοινωνική Επίγνωση
    Για περισσότερες πληροφορίες για Συναισθηματική Νοημοσύνη διαβάστε επίσης ΑΥΤΟ το άρθρο μου.

Ένα παράδειγμα που δίνω στους πελάτες μου για να κατανοήσουν τη σημασία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης είναι το εξής:

Παρομοιάζω τις διάφορες καταστάσεις και προκλήσεις της ζωής με βάζα. Και ναι, στη ζωή μας θα σπάσουν διάφορα βάζα, είτε μικρά είτε μεγάλα. Όσο πιο χαμηλό δείκτη EQ έχω, τόσα περισσότερα κομμάτια θα γίνει το βάζο. Δηλαδή όταν ένα βάζο σπάσει σε 1000 κομμάτια, τότε η συλλογή των κομματιών αυτών θα είναι χρονοβόρα και επίπονη και η πιθανότητα είναι ότι δεν θα τα βρω όλα τα κομμάτια. Η συναρμολόγηση αυτών των 1000 κομματιών θα είναι επίσης χρονοβόρα και επίπονη και όταν τελειώσω την συναρμολόγηση η ζημιά στο βάζο μου θα είναι εμφανής και λειψή. Στη ζωή μας συνήθως σπάζουν διάφορα βάζα ταυτόχρονα, οπότε αντιλαμβάνεστε τη σύγχυση, όταν αρχίζουν τα κομμάτια από τα διάφορα βάζα να σμίγονται και να καταλήγουν κομμάτια από το ένα βάζο στο άλλο! Σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής και καταρρέουν! Αυτό ονομάζεται στρες, άγχος και απελπισία!

Όσο πιο ψηλό δείκτη EQ έχω, τόσα λιγότερα κομμάτια θα γίνει το βάζο. Δηλαδή όταν ένα βάζο σπάσει σε 10 κομμάτια, τότε η συλλογή των κομματιών αυτών θα είναι γρήγορη και η πιθανότητα είναι ότι θα τα βρω όλα τα κομμάτια. Θα είναι σύντομη και η συναρμολόγηση του και η ζημιά θα είναι λιγότερο εμφανής. Οπότε αν σπάσει και άλλο βάζο πολύ πιο εύκολα θα ξεχωρίσω τα κομμάτια του ενός από του άλλου! Δεν θα υπάρχει σύγχυση. Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και το άτομο λειτουργεί με ηρεμία και ψυχραιμία. Επίσης όσο πιο ψηλό δείκτη EQ έχω, τότε τα σπασμένα μου βάζα τα κάνω υπέροχα με το να τους προσθέτω χρυσάφι. Αυτή είναι μια Ιαπωνική τέχνη που ονομάζεται Κιντσούκι που σημαίνει «χρυσή ένωση». Με την χρήση του χρυσού τα κομμάτια γίνονται ακόμα πιο όμορφα από το αρχικό. Αυτό τον τρόπο μαθαίνω τους πελάτες μου να λειτουργούν στη ζωή τους. Να γίνουν πιο υπέροχοι, πιο πολύτιμοι και αξιόλογοι από πριν.

Σας παραθέτω μερικές εικόνες από την ομορφιά της τέχνης Κιντσούκι

Πνευματική ευφυΐα (SQ – Spiritual Quotient)

Η Πνευματική Ευφυΐα (SQ) είναι μια έννοια που πάει πέρα από τις παραδοσιακές έννοιες της ευφυΐας. Καταπιάνεται με την ικανότητα μας να κατανοούμε και να σκεφτόμαστε βαθιά υπαρξιακά και πνευματικά θέματα της ζωής. Περιλαμβάνει τη δυνατότητα αυτοσυνειδησίας, την υπέρβαση και μια σύνδεση με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό.

Συνήθως συνδέεται με την προσωπική ανάπτυξη, την ηθική λήψη αποφάσεων και μια αίσθηση σκοπού και νοήματος στη ζωή. Δεν συνδέεται με μια συγκεκριμένη θρησκευτική διδασκαλία, αλλά καλύπτει μια ευρύτερη κατανόηση της πνευματικότητας που μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες πεποιθήσεις και πρακτικές.

Ορισμένα βασικά συστατικά της Πνευματικής Ευφυΐας είναι η αυτογνωσία, ο αλτρουισμός, η συμπόνια, η υπέρβαση του εαυτού, η σοφία, η αποδοχή, η κατανόηση και η αγάπη.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πρώτα να μάθεις και μετά να αρχίσεις να εφαρμόζεις και να εξασκείς αυτούς τους καινούργιους τρόπους για να ζεις τη ζωή σου. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.

Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi