Πόσο καιρό παραμένει ο κορωνοϊός στο σώμα; Αν και πρόκειται για μια παροδική λοίμωξη του αναπνευστικού, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν αμέσως σε αρκετούς ασθενείς -το σύνδρομο της Long Covid– γεγονός που ενδεχομένως να εξηγείται από τα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται στο σώμα των ασθενών για περισσότερο από ένα έτος μετά το τέλος της οξείας φάσης της νόσου. Ειδικότερα, τα ψήγματα του ιού, τα αντιγόνα COVID παρέμειναν στο αίμα έως και 14 μήνες μετά τη μόλυνση και τους ιστούς των ασθενών για περισσότερα από δύο χρόνια.

«Τα ευρήματά μας, που προέκυψαν από δύο μελέτες, δίνουν μερικές από τις ισχυρότερες αποδείξεις μέχρι στιγμής ότι τα αντιγόνα COVID μπορούν να παραμείνουν σε ορισμένους ανθρώπους, παρόλο που πιστεύουμε ότι έχουν φυσιολογικές ανοσολογικές αποκρίσεις» τόνισε ο Δρ Michael Peluso, ερευνητής λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του UCSF, ο οποίος ήταν επικεφαλής και των δύο μελετών, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στο Ντένβερ (3-6 Μαρτίου).

Για την πρώτη μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν σε δείγματα αίματος από 171 άτομα που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό. Χρησιμοποιώντας ένα υπερευαίσθητο τεστ εντοπισμού της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού, η οποία τον βοηθά να εισχωρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ιός εξακολουθούσε να υπάρχει έως και 14 μήνες αργότερα σε ορισμένα άτομα.

Ένας παράγοντας, όμως, αύξανε τις πιθανότητες: μεταξύ των ατόμων που είχαν νοσηλευτεί, η πιθανότητα ανίχνευσης των αντιγόνων COVID ήταν περίπου διπλάσια σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν νοσηλευτεί. Με τον ίδιο τρόπο ήταν υψηλότερες οι πιθανότητες για όσους νόσησαν σοβαρά αλλά δε νοσηλεύτηκαν.

«Ως κλινικός ιατρός, αυτές οι συσχετίσεις με πείθουν ότι εντοπίσαμε κάτι σημαντικό, διότι είναι λογικό εάν κάποιος που είχε νοσήσει σοβαρότερα θα συγκέντρωνε και περισσότερα αντιγόνα στο σώμα» σημειώνει ο Δρ Peluso.

Στη δεύτερη μελέτη της ερευνητικής ομάδας, η προσοχή των ερευνητών στράφηκε στη μελέτη των ιστών και συγκεκριμένα σε δείγματα από την Τράπεζα Ιστών Long COVID του UCSF, η οποία περιέχει δείγματα που δόθηκαν από υγιή άτομα και από ασθενείς με Long Covid. Έχοντας ως στόχο να ανακαλύψουν το χρονικό διάστημα που ο ιός παραμένει στους ιστούς, κατάφεραν να ανιχνεύσουν τμήματα του ιικού RNA σε χρονική απόσταση μέχρι και δύο ετών μετά την αρχική μόλυνση, παρότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο επαναμόλυνσης. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε τον ιό στον συνδετικό ιστό όπου έχουν την έδρα τους τα ανοσοκύτταρα, γεγονός που μαρτυρεί ότι τα τμήματα του ιού προκαλούσαν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα, σε ορισμένα από τα δείγματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός θα μπορούσε να είναι ενεργός.

Ο δρ Peluso καταλήγει στο ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επαληθευτεί εάν η παραμονή αυτών των τμημάτων του ιού οδηγεί σε μακροχρόνιο COVID και σε τέτοιους συναφείς κινδύνους όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

ygeiamou.gr