Ο ασπέργιλλος, ένας θανατηφόρος μύκητας που προκαλεί σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις, αναμένεται να εξαπλωθεί ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που επικαλούνται οι Financial Times.

Η μελέτη εστιάζει στον Aspergillus fumigatus, ο οποίος ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως, και μπορεί να επεκτείνει την παρουσία του κατά 77% στην Ευρώπη έως το 2100, εκθέτοντας 9 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Οι μυκητιασικές λοιμώξεις θα προκαλέσουν εκατομμύρια θανάτους ετησίως», δήλωσε ο Νόρμαν Βαν Ρίτσεν, επικεφαλής της μελέτης.

Η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και μετάδοση των παθογόνων μυκήτων, οι οποίοι ανθεκτικοποιούνται απέναντι στις διαθέσιμες θεραπείες. Ο κίνδυνος εντείνεται από την ευρεία χρήση μυκητοκτόνων αζόλης στη γεωργία, που ενισχύει την ανθεκτικότητα του μύκητα.

Απειλή και για τις καλλιέργειες

Ο Aspergillus flavus, που μολύνει καλλιέργειες, προβλέπεται να επεκταθεί σε περιοχές της Κίνας, Ρωσίας, Σκανδιναβίας και Αλάσκας. Ο μύκητας αυτός παράγει αφλατοξίνες, καρκινογόνες ουσίες που μολύνουν τρόφιμα, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και δραματικές αλλαγές στη γεωγραφία των μικροβίων», προειδοποιεί ο Βαν Ρίτσεν.

Τι είναι η ασπεργίλλωση

Ο ασπέργιλλος είναι μούχλα που προκαλεί τη νόσο ασπεργίλλωση, κυρίως στους πνεύμονες, με θνησιμότητα που φτάνει το 100% χωρίς θεραπεία. Ο μύκητας ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 37°C, παρόμοιες με εκείνες του ανθρώπινου σώματος, και συχνά βρίσκεται σε χώμα, κομπόστ και οικιακούς χώρους.

Ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνουν άτομα με άσθμα, κυστική ίνωση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ελλείψεις σε θεραπείες και χρηματοδότηση

Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα, η έλλειψη νέων θεραπειών και το χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον επιτείνουν την απειλή. Σύμφωνα με τον δρ Ντάριους Άρμστρονγκ Τζέιμς του Imperial College του Λονδίνου, «υπάρχουν σοβαρές απειλές για την ανθρώπινη υγεία και την παγκόσμια τροφική αλυσίδα».

in.gr