Στις 65.000 ανήλθαν τα εξώδικα που απεστάλησαν μέχρι σήμερα σε οδηγούς μετά από καταγγελίες από το σύστημα φωτοεπισήμανσης, ενώ αρκετές χιλιάδες άλλες βρίσκονται στην αναμονή είτε για αποστολή είτε για ξεκαθάρισμα. 

Τα πλείστα εξώδικα αφορούν την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας είτε στο σταθερό σημείο στο οποίο λειτουργούν κάμερες, είτε από τις τέσσερις κινητές. Σήμερα, έντεκα σχεδόν μήνες από την κανονική λειτουργία των οκτώ καμερών, τα φλας τους συνεχίζουν να καταγγέλλουν 450 περίπου οδηγούς καθημερινά για διάφορες παραβάσεις, κυρίως όμως για υπερβολική ταχύτητα.  

Για πρώτη φορά έχουν δοθεί από την ανάδοχο εταιρεία προς το Τμήμα Τροχαίας αναλυτικά τα στοιχεία από τις παραβάσεις που κατέγραψαν οι κάμερες. Το σημαντικό είναι πως τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέχρι την υλοποίηση της Α’ φάσης του συστήματος έχουν στην ουσία ξεπεραστεί και τα εξώδικα μετά το ξεκαθάρισμά τους αποστέλλονται στους παραβάτες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Φ» ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου, από τη λειτουργία του συστήματος και μέχρι τις 25/10/22 έχουν καταγραφεί 125.000 περίπου περιστατικά. Από αυτά έχουν ταχυδρομηθεί γύρω στις 82.000. Όπως εξήγησε ο κ. Ευριπίδου, οι 82.000 που έχουν ταχυδρομηθεί, δεν αφορούν αποκλειστικά εξώδικα, αλλά και επιστολές προς εταιρείες κυρίως που αφορούν το ξεκαθάρισμα ποιος οδηγούσε ένα όχημα το οποίο ανήκει στην εταιρεία και καταγράφηκε να παρανομεί. 

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η εταιρεία, μέχρι τις 30/9/22 έχουν εντοπιστεί 65.376 αδικήματα για τα οποία έχει εκδοθεί εξώδικο πρόστιμο. 

Από αυτά φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος των καταγγελιών αφορά στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, ενώ εξίσου σημαντικό είναι πως ένας μεγάλος αριθμός οδηγών πέρασε με κόκκινο, ενώ γνώριζε ότι στα φώτα τροχαίας υπήρχαν κάμερες.

Όλα αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται από την Τροχαία ώστε να δοθεί έμφαση στις εκστρατείας διαφώτισής της για να σταματήσουν οι οδηγοί να προβαίνουν σε παραβάσεις των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. 

Στο μεταξύ, κανονικά προχωρεί η εγκατάσταση των σταθερών καμερών σε έξι σημεία, τέσσερα στη Λευκωσία και δύο στη Λεμεσό. Ωστόσο υπήρξε μια διαφοροποίηση, αφού στα φώτα τροχαίας παρά την οικία του Γάλλου πρέσβη στο Στρόβολο (δίπλα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας) δεν θα εγκατασταθούν κάμερες όπως προβλεπόταν από τους αρχικούς σχεδιασμούς, μετά από κάποια προβλήματα και ενστάσεις. Στη θέση του σημείου αυτού άρχισε ήδη η τοποθέτηση καμερών επί της λεωφόρου Στροβόλου με τη συμβολή της επί της λεωφόρου Μαχαιρά, παρά την Πέψι Κόλα. 

Στη Λευκωσία έχουν ήδη εγκατασταθεί κάμερες στη λεωφόρο Λεμεσού με τη συμβολή της επί της Αρμενίας, στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή με τη συμβολή της επί της λεωφόρου Προδρόμου και στη συμβολή των λεωφόρων Μακαρίου – Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα (παρά τον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού). 

Στη Λεμεσό θα εγκατασταθούν κάμερες στα εξής δύο σημεία: λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με Νίκου Παττίχη και λεωφ. Αγίας Φυλάξεως με Γλάδστωνος.

Το αξιοπερίεργο είναι πως σε μια λεωφόρο στην ίδια πόλη θα υπάρχουν τρία σημεία σε απόσταση 500 μέτρων περίπου, όπου θα υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες. Αναφερόμαστε στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία, όπου σήμερα έχει τέσσερις κάμερες οι οποίες λειτουργούν στη συμβολή με τη λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη, έχει άλλες δύο κάμερες σε λειτουργία παρά την υπεραγορά Άλφα Μέγα και θα λειτουργήσουν σύντομα και άλλες τέσσερις κάμερες στη συμβολή παρά τη λεωφόρο Προδρόμου. Ο βοηθός διευθυντής της Τροχαίας εξήγησε ότι οι δύο κάμερες που βρίσκονται στη λεωφόρο έναντι της υπεραγοράς Άλφα Μέγα θα αποσυρθούν, αφού το συμβόλαιο λήγει και δεν θα ανανεωθεί. Αυτό θα γίνει με την προϋπόθεση ότι το όριο ταχύτητας θα κατέβει από τα 65χλμ που είναι σήμερα στα 50χλμ.

Πάντως η Β’ φάση του συστήματος αργεί ακόμα, αφού παρά το γεγονός ότι εγκαταστάθηκαν οι κάμερες στα έξι νέα σημεία δεν υπολογίζεται να αρχίσει η λειτουργία τους αρχές του έτους. Κι αυτό γιατί υπολείπεται να γίνουν όλες οι ενώσεις ώστε οι καταγγελίες ν’ αποστέλλονται στον κεντρικό επεξεργαστή. Θα γίνουν πολλά δοκιμαστικά τεστ ώστε όταν όλα είναι έτοιμα να γνωστοποιηθεί η λειτουργία τους για να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι άρχισαν να λειτουργούν. Επίσης θα δοκιμαστεί το σύστημα, αφού θα καταγράφουν πλέον πολλές κάμερες ταυτόχρονα, δηλαδή 20 σταθερές και 20 κινητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξανά στο στόχαστρο οι κινητές κάμερες

Κάμερες για προστασία στα οχήματα καμερών

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα άναψε το πράσινο φως στο αίτημα της ανάδοχου εταιρείας να εγκαταστήσει κάμερες στα οχήματά της για σκοπούς προστασίας του προσωπικού και του εξοπλισμού. Η εταιρεία είχε προχωρήσει και εγκαταστήσει κάμερες στα άσπρα βαν της, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις και ζητήθηκε η θέση της Επιτρόπου, κατά πόσον αυτό επιτρέπεται για σκοπούς προστασίας του οχήματος και των επιβατών. Η Επίτροπος έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις για τη λειτουργία καμερών στα οχήματα του συστήματος φωτοεπισήμανσης ώστε να μην έχουν λήψη στα διερχόμενα οχήματα, δηλαδή να μην καταγράφονται όλα τα οχήματα που περνούν κοντά από το βαν. 

Εξάλλου, άφαντοι παραμένουν οι δράστες των δύο περιστατικών πυροβολισμών κατά οχημάτων και χειριστών των καμερών. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 13/10, όταν οι δύο υπάλληλοι ηλικίας 44 και 32 ετών, βρίσκονταν εντός τους οχήματος, σε υπηρεσία για έλεγχο τροχαίων παραβάσεων, δέχθηκαν δύο πυροβολισμούς στην πόρτα του οδηγού.

Το δεύτερο συμβάν σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 24/10. Σύμφωνα με την καταγγελία, ενώ ο υπάλληλος βρισκόταν εντός του οχήματος της εταιρείας φωτοεπισήμανσης, το οποίο ήταν σταθμευμένο, στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Αγίας Νάπας, είδε να προσεγγίζει μια μοτοσυκλέτα σκούρου χρώματος, στην οποία επέβαιναν δύο πρόσωπα. Ακολούθως, ο υπάλληλος άκουσε δύο δυνατούς κρότους από κυνηγετικό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Περισσότερη ενημέρωση

Από την ώρα που καθημερινά καταγράφονται 450 παραβάσεις από τις οκτώ κάμερες, σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα. Είτε οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται, είτε ισχύει αυτό που φωνάζουν οι πολίτες ότι κατά κάποιον τρόπο παγιδεύονται από τα οχήματα με τις κινητές κάμερες. 

Ό,τι και να συμβαίνει πρέπει η Τροχαία και τα συναρμόδια υπουργεία να προβαίνουν σε συχνές ενημερώσεις των οδηγών για το σύστημα και κυρίως να υπάρχουν εμφανείς προειδοποιητικές πινακίδες για την ύπαρξη κινητών καμερών. Διότι τις σταθερές γνωρίζεις εκ των προτέρων τα σημεία που τοποθετούνται, ενώ τις κινητές όχι. Επίσης, επιβάλλεται οι κινητές κάμερες να τοποθετούνται εκεί που υπάρχει πρόβλημα με τα δυστυχήματα και όχι όπου νάναι για να εισπράττονται εξώδικα. Πρέπει να πληρώνουν όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα και οδηγούν επιθετικά και όχι αυτοί που μπορεί να ξεχάστηκαν ή γιατί δεν μπορούν να διαχειριστούν το τόξο που επιτρέπει τη στροφή δεξιά.