Συνολικά 1.000 τόνοι ελαστικών βρίσκονται σε ανοικτό χώρο στην ελεύθερη Αμμόχωστο μέχρι να επαναρχίσει η παραλαβή τους από το τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Από αυτή την ποσότητα, οι 900 τόνοι αφορούν ατεμάχιστα ελαστικά και οι άλλοι 100 αφορούν τεμαχισμένα ελαστικά. Άλλοι 103,88 τόνοι που βρίσκονταν στη Λακατάμια μεταφέρθηκαν ήδη στο Βασιλικό εν αναμονή της έναρξης της διαδικασίας διαχείρισής τους.

Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται σε απάντηση του υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, σε ερώτηση της βουλευτού των Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Σημειώνεται, ότι την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2018, στην περιοχή Βασιλικού μεταφέρθηκαν προς επεξεργασία 1.800 τόνοι ελαστικών για να τύχουν επεξεργασίας. Ωστόσο, στην πορεία, μετά την πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 11 Ιουνίου 2022 στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοποιίας Βασιλικού ελήφθησαν πρόσφατα μέτρα ασφαλείας και η διαδικασία διαχείρισης δεν επανήλθε.

Στην απάντηση του κ. Καδή προς την κ. Ατταλίδου αναφέρεται, πως το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων ελαστικών «E4C Ltd», μέχρις ότου επαναρχίσει πλήρως η παραλαβή αποβλήτων ελαστικών από το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, εξασφάλισε χώρο αποθήκευσης σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) στην Επαρχία Αμμοχώστου, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται συσσωρευμένοι περίπου 900 τόνοι ατεμάχιστων αποβλήτων ελαστικών και 100 τόνοι τεμαχισμένων, η μεταφορά των οποίων προς το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελαστικά: Από το 2017 οι προειδοποιήσεις για κινδύνους

Ο υπουργός αναφέρει επίσης, πως το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων ελαστικών RTM Tyres Ltd, προχώρησε σε συμφωνία με αδειοδοτημένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων ελαστικών για παραλαβή, τεμαχισμό και εξαγωγή αποβλήτων ελαστικών στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τις συσσωρευμένες ποσότητες αποβλήτων ελαστικών που βρίσκονταν σε κοίτη ποταμού στην περιοχή Αγίας Παρασκευής στον Δήμο Λακατάμιας, ο υπουργός ενημερώνει την κ. Ατταλίδου, πως όλες οι ποσότητες (που ανέρχονταν σε 103,88 τόνους) μεταφέρθηκαν κατά την περίοδο 23-30/11/2022 για τελική διαχείριση στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, αφού πρώτα τεμαχίστηκαν σε ενδιάμεσο χώρο.

Σημειώνεται, πως ο Γενικός Ελεγκτής ήγειρε το θέμα της διαχείρισης των ελαστικών σε εκθέσεις του την περίοδο 2017-2021. Ο Γενικός Ελεγκτής είχε επισημάνει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ελαστικών στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού, υποδεικνύοντας παράλληλα, πως κάποιοι εισέπρατταν τέλη για να διαχειρίζονται τα ελαστικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γεμίζουν πεζοδρόμια με ελαστικά – Σε απόγνωση τα συνεργεία

Ο υπουργός Γεωργίας σε άλλη απάντησή του ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2023, επίσης στην κ. Ατταλίδου διαβεβαιώνει πως τα ευρήματα και οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχουν μελετηθεί και αξιολογηθεί και πάντα λαμβάνονται υπόψιν. Προσθέτει επίσης, πως το Τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας εντατικοποίησε τους ελέγχους και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των συστημάτων με τους όρους των αδειών που κατέχουν.

Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

>> Η αναγραφή των κατηγοριών και των ποσοτήτων των ελαστικών στα τιμολόγια και στις αποδείξεις εισπράξεων του περιβαλλοντικού τέλους των συστημάτων, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση.

>> Η ζύγιση και καταγραφή όλων των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται από τη Τσιμεντοποιεία Βασιλικού προς διαχείριση.

>> Η έκδοση κουπονιών από τα συστήματα μόνο σε παραγωγούς που είναι μέλη τους και με τους οποίους έχουν συνάψει σχετικές συμφωνίες, βάσει των όρων των αδειών λειτουργίας τους.

Ο υπουργός αναφέρει επίσης, πως οι έλεγχοι προς τα συστήματα για επιβεβαίωση των όρων αδειοδότησης συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση. 

Όσον αφορά την απελευθέρωση επιβλαβών/ τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα και τις επιπτώσεις στην πτηνοπανίδα, ο υπουργός αναφέρει, πως από τις μετρήσεις ποιότητας του αέρα που καταγράφηκαν στους σταθμούς παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένοι στο Ζύγι και Μαρί, δεν παρατηρήθηκαν υπερβάσεις των οριακών τιμών της νομοθεσίας για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ώστε να επηρεαστεί η πτηνοπανίδα της περιοχής.

Σχετικά με τον έλεγχο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης των ελαστικών, ο υπουργός Γεωργίας αναφέρει, πως τα τελευταία 4 χρόνια το Τμήμα Περιβάλλοντος, επιθεωρεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τις εγκαταστάσεις του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού και της «Enerco-Energy Recovery Ltd», περιλαμβανομένου και του χώρου αποθήκευσης των ελαστικών. Η τελευταία επιθεώρηση, πριν την πυρκαγιά, για σκοπούς ελέγχου πραγματοποιήθηκε στις 26/10/2021.