Με το δάκτυλο στην σκανδάλη όλες οι συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Κοινή απαίτηση τους  η συνέχιση του διαλόγου για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων.  Επιπρόσθετη απαίτηση των νοσηλευτών, η υπογραφή συμφωνίας για την στελέχωση των νοσοκομείων και η έναρξη της διαδικασίας προσλήψεων για 140 νέους νοσηλευτές ενώ για τους γιατρούς, τουλάχιστον από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ το κεφάλαιο για την επαγγελματική ασφάλισης παραμένει ανοικτό. 

Το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ διορίστηκε πρόσφατα, δεν φαίνεται να αποτελεί επιχείρημα για παραχώρηση πίστωσης χρόνου αφού όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες, «ο νέος πρόεδρος του δ.σ. είναι ο προηγούμενος αντιπρόεδρος του συμβουλίου και αρκετά από τα μέλη απλά επαναδιορίστηκαν». 

Οι πιο έντονες διαμαρτυρίες ακούγονται από πλευράς των νοσηλευτών με την ΠΑΣΥΔΥ να ετοιμάζεται να στείλει μια τελευταία επιστολή προειδοποίησης προς τον οργανισμό για τα θέματα που αφορούν τη στελέχωση των νοσοκομείων.  «Απευθύνουμε μια τελευταία έκκληση στον ΟΚΥπΥ να ανταποκριθεί», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης προσθέτοντας ότι «έχουμε αποστείλει μια επιστολή προ δεκαημέρου ζητώντας την ανταπόκριση του οργανισμού για να θέματα που αφορούν την στελέχωση. Δεν πήραμε απάντηση και τώρα περιμένουμε μια απάντηση για να γνωρίζουμε και εμείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πέραν από το θέμα της στελέχωσης των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό, είπε ο κ. Αργυρίδης, «σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα της συλλογικής σύμβασης. Η τεχνική επιτροπή που είχε συσταθεί ολοκλήρωσε το έργο της εδώ και καιρό. Καταγράφηκαν τα σημεία που συμφωνούμε αλλά και τα σημεία που διαφωνούμε. Ο ΟΚΥπΥ πρέπει να τοποθετηθεί. Δεν μπορούν αυτά τα δύο ζητήματα να μένουν σε εκκρεμότητα εδώ και τόσο καιρό. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση το πρόβλημα είναι μεγάλο. Τώρα πλησιάζει και πάλι η εποχή των καλοκαιρινών αδειών και θα έχουμε για άλλη μια φορά πρόβλημα». 

Παρόμοιες ήταν και η δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Θεόδωρου Πετέλη στον «Φ». «Πρόκειται τελικά για εμπαιγμό. Περιμέναμε να διοριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο. Διορίστηκε χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές. Τα θέματα τα γνωρίζουν. Αναμένουμε να υπογραφεί η συμφωνία για τις προσλήψεις νοσηλευτών και την ίδια ώρα περιμένουμε να συνεχίσουμε για τη συλλογική σύμβαση. Είχαμε προειδοποιήσει για αυτά τα θέματα και πριν από μερικές εβδομάδες. Δεν τύχαμε ανταπόκρισης. Η υποστελέχωση οδηγεί σε αλυσιδωτά προβλήματα. Οι νοσηλευτές έχουν ήδη μεγάλο αριθμό συσσωρευμένων αδειών λόγω της πανδημίας. Εάν δεν πάρουν ούτε φέτος τις άδειες τους, θα τις χάσουν στο τέλος του έτους. Αυτά τα πράγματα δεν γίνεται να τα αφήσουμε να διαιωνίζονται. Ας το δούμε και διαφορετικά, αυτή τη στιγμή στον ΟΚΥπΥ υπάρχουν γύρω στις 100 κλίνες ανενεργές επειδή δεν υπάρχουν νοσηλευτές για να λειτουργήσουν. Οι κλίνες αντιστοιχούν σε ασθενείς και όσο πιο πολλούς ασθενείς έχουν τα δημόσια νοσοκομεία, τόσο περισσότερο αυξάνονται και τα έσοδα τους». 

Στην αναμονή βρίσκονται όμως και οι γιατροί του δημοσίου τόσο για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης όσο και για το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης τους αφού τουλάχιστον η μια εκ των δύο συντεχνιών, η ΠΑΣΥΚΙ, δεν είναι ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις που έδωσαν ΟΚΥπΥ και Γενικός Εισαγγελέας.  

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, «για τη συλλογική σύμβαση περιμένουμε. Η τεχνική επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της εδώ και καιρό. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει συνέχεια».