Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ και εκπρόσωποι της Πρεσβείας συνέχισαν το 2022 να συναντώνται με κυβερνητικούς αξιωματούχους με θέμα συζήτησης την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους και στις δύο πλευρές της «Πράσινης Γραμμής», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία για την Κύπρο για το έτος 2022.

Στην έκθεση, αρχικά τονίζεται ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση στο νησί, ενώ σε σχέση με τα κατεχόμενα αναφέρεται ότι «από το 1974 το βόρειο τμήμα της Κύπρου διοικείται από Τουρκοκύπριους». Για το ψευδοκράτος αναφέρεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την “ΤΔΒΚ”, ούτε άλλη χώρα την αναγνωρίζει, εκτός από την Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απογραφή: Αύξηση 9,2% του πληθυσμού σε σύγκριση με 2011

Αναφέρει ακόμη ότι ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων παραμένει στο νησί. Προσθέτει ότι η «Πράσινη Γραμμή» (η οποία είναι πάνω από 110 μίλια σε μήκος και αρκετά μίλια σε πλάτος σε ορισμένες περιοχές) περιπολείται από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) και χωρίζει τις δύο πλευρές.  Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο μέρος αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και το δεύτερο την «περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους», προσθέτει η έκθεση.

Σημειώνει ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ υπολογίζει τον συνολικό πληθυσμό του νησιού σε 1,3 εκατομμύρια (μέσα του 2022). Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της περιοχής που ελέγχεται από την Κυβέρνηση είναι 918.100.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκθεση από ΗΠΑ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Κύπρο

Με βάση στατιστικά στοιχεία από την απογραφή του 2011 της περιοχής που ελέγχεται από την Κυβέρνηση, το 89,1% του συνόλου είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και το 2,9% είναι Ρωμαιοκαθολικοί, γνωστοί ως Λατίνοι. Άλλες θρησκευτικές ομάδες περιλαμβάνουν Προτεστάντες (2%), Μουσουλμάνους (1,8%), Βουδιστές (1%), Μαρωνίτες Καθολικούς (0,5%) και Αρμένιους Ορθόδοξους (0,3%), με μικρό πληθυσμό Εβραίων, Μαρτύρων του Ιεχωβά και Μπαχάι. Ο αρχιραβίνος της χώρας υπολογίζει τον αριθμό των Εβραίων σε 6.000. Ένας εκπρόσωπος των Μαρτύρων του Ιεχωβά υπολογίζει ότι η ομάδα έχει 2.600 μέλη. Οι πρόσφατοι μετανάστες είναι κυρίως Ρωμαιοκαθολικοί, Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές και Βουδιστές.