Την 1η Ιουνίου ρίχνει αυλαία η πολύκροτη δίκη με κατηγορούμενο τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση σε 16χρονη μαθήτρια το 1981. Την ερχόμενη Πέμπτη το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας θα ανακοινώσει την ποινή που θα επιβάλει στον ανώτατο ιεράρχη, με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε να επισύρει μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση. 

Χθες, ο συνήγορος υπεράσπισής του, Μιχάλης Πικής, αγόρευσε για σκοπούς μετριασμού της ποινής του, ζητώντας την επιείκεια του δικαστηρίου και την επιβολή ποινής με αναστολή, σε περίπτωση που αποφασιστεί ποινή στερητική της ελευθερίας του. Ο δικηγόρος του τέως Κιτίου, επικεντρώθηκε σε έξι σημεία στην αγόρευσή του ζητώντας να ληφθούν ως μετριαστικοί παράγοντες στην επιμέτρηση της ποινής. 

Αρχικά ανέφερε πως ο πελάτης του, που υπήρξε Μητροπολίτης Κιτίου από το 1973 μέχρι το 2019, είναι λευκού ποινικού μητρώου. Ακολούθως υπέδειξε πως το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης, κατά τον ουσιώδη χρόνο διάπραξης, αποτελούσε πλημμέλημα τιμωρούμενο με μέγιστη ποινή φυλάκισης μέχρι δυο χρόνια. Υποστήριξε ακόμη πως το Δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη του τόσο το γεγονός πως το αδίκημα έγινε πριν από σχεδόν 42 χρόνια, όσο και το προχωρημένο της ηλικίας του κατηγορούμενου, ο οποίος σε λίγες ημέρες κλείνει τα 85 του χρόνια. «Πρέπει να τονιστεί ότι ένεκα της ηλικίας του κατηγορούμενου εξ αντικειμένου δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος διάπραξης οποιουδήποτε άλλου αδικήματος ίδιας ή παρόμοιας φύσης», σημείωσε ο κ. Πικής. 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως Κιτίου ανέφερε επίσης πως ο πελάτης του αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας. Προσκομίζοντας ιατρικό πιστοποιητικό από τον προσωπικό του γιατρό, ανέφερε πως λόγω προσωπικών δεδομένων, δεν θ’ αναφέρει δημόσια τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πελάτης του. 

Ως μετριαστικός παράγοντας ζήτησε ακόμη όπως ληφθεί υπόψη και η εξωδικαστική τιμωρία του πελάτη του. Όπως σημείωσε, «ένεκα της καταδίκης του για αυτής της φύσης το αδίκημα, αναμένεται ότι θα τιμωρηθεί και από την Ιερά Σύνοδο, όπου δύναται να αντιμετωπίσει μέχρι και ποινή καθαίρεσης». 

Τέλος, αναφέρθηκε στο έργο του κατηγορούμενου μετά τον χρόνο διάπραξης του αδικήματος στο οποίο κρίθηκε ένοχος. Όπως είπε, ο πελάτης του το 1982 ήταν εκ των ιδρυτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταπολέμησης της Μάστιγας της πείνας, σημειώνοντας πως ο εν λόγω οργανισμός μέχρι σήμερα έδωσε πολλά εκατομμύρια σε δεκάδες χώρες του κόσμου και υιοθέτησε χιλιάδες παιδιά από την Αφρική και όχι μόνο. Σημείωσε ακόμη στην συμβολή του τέως Κιτίου στην ίδρυση του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και του ΚΕΝΘΕΑ. 

Η αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν και χθες κατάμεστη, κυρίως από μέλη οργανωμένων συνόλων και ακτιβιστές που έσπευσαν να στηρίξουν την 57χρονη σήμερα παραπονούμενη, που παρακολούθησε τη διαδικασία. Έξω από το Δικαστήριο Λάρνακας εξάλλου, γυναίκες πραγματοποίησαν εκδήλωση συμπαράστασης στην 57χρονη. 

Σημειώνεται πως στις 13 Ιουνίου συνέρχεται και η Ιερά Σύνοδος προκειμένου ν’ αποφασίσει ποια ποινή θα επιβάλει στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου. Η Ιερά Σύνοδος μπορεί είτε να τον καθαιρέσει, είτε να τον θέσει σε επ’ αόριστο αργία, είτε ν’ αποφασίσει τον εγκλεισμό του σε κάποιο Μοναστήρι