Διαστάσεις έδωσε χθες ο δικηγόρος Χάρης Σαββίδης στα όσα κατήγγειλε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, περί κυκλώματος συγκάλυψης με τη συμμετοχή της ΚΟΠ και της UEFA, για τους περιλάλητους 16 κόκκινους φακέλους.

Εξερχόμενος χθες από τα κτήρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, όπου κατέθεσε στοιχεία για την υπόθεση στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, κι απαντώντας σε ερώτημα του «Φ», ανέφερε: «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ΚΟΠ, όταν δήλωνε ότι δεν είχε λάβει κόκκινους φακέλους, ψευδόταν».

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε τα πιο πάνω σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για τα όσα κατέθετε για διάστημα περίπου μίας ώρας στην Επιτροπή.
Όπως είναι γνωστό, οι 16 φάκελοι αφορούν 11 παιχνίδια της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή Αραδίππου. Πραγματοποιήθηκαν την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου του 2019 και του καλοκαιριού του 2020. Πρόκειται για στοιχεία που έστειλε η UEFA μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα πρώην στελέχη της Επιτροπής Δεοντολογίας στις 23/9/2020 και τα οποία φαίνεται να απέκρυψε η ΚΟΠ, βάσει των καταγγελιών.

Παραλήπτης του ηλεκτρονικού μηνύματος ήταν ο τότε γραμματέας της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χάρης Σαββίδης, ο οποίος όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, η Ομοσπονδία δήλωνε ότι κατά την επίμαχη περίοδο δεν είχε λάβει ούτε έναν κόκκινο φάκελο. Να σημειωθεί ακόμη ότι μετά τις αποκαλύψεις Σαββίδη η ΚΟΠ εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι θα δώσει στοιχεία που δείχνουν πως πράγματι δεν γνώριζε για το e-mail που αφορούσε τα 16 παιχνίδια.

Το υλικό που παρέδωσε χθες ο κ. Σαββίδης στην Επιτροπή Δεοντολογίας περιλάμβανε περίπου 450 σελίδες. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την κατάθεσή του, είπε πως μαζί με τα στοιχεία αυτά διαβίβασε και προσωπικό υπόμνημα, το οποίο αφορά, όπως εξήγησε, «στο κομμάτι της μη διαχείρισης των κόκκινων φακέλων».

Κληθείς ο κ. Σαββίδης να σχολιάσει τα όσα ανέφερε στέλεχος της νυν Επιτροπής Δεοντολογίας ότι όταν ο ίδιος αποχωρούσε από το Σώμα, δεν ενημέρωσε για τους 16 κόκκινους φακέλους, επέμεινε: «Το συζητήσαμε με την Επιτροπή. Υπήρχε ενημέρωση από εμένα ότι είχα ξεκινήσει διερεύνηση».
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίασης του εν λόγω σώματος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για τα όσα κατέθεσε ο κ. Σαββίδης. Σχολίασε ότι οι καταγγελίες του τελευταίου είναι «πάρα πολύ σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν εχθές». Πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το θέμα θα διοριστούν δυο ερευνώντες λειτουργοί. Εξήγησε ότι δεν ανακοινώνει τα ονόματά τους μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας θα καθοριστούν οι όροι εντολής τους. Πάντως, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τα δυο αυτά πρόσωπα είναι οι δικηγόροι Ορέστης Νικήτα και Στέφανος Σκορδής.

Ο κ. Ευθυμίου διευκρίνισε μετά από ερώτηση του ΡΙΚ ότι η υπόθεση ασυμβίβαστου σε σχέση με τον πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα, θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας την προσεχή Παρασκευή.

Εξάλλου, ο κ. Ευθυμίου ανακοίνωσε τα ονόματα τα τεσσάρων λειτουργών που θα διερευνήσουν την ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα στους αγώνες Ολυμπιακός – Δόξα, Ολυμπιακός – Ακρίτας, Ένωση – ΑΕΛ και Ομόνοια – ΑΕΚ. Αυτές οι αναμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες 15 ημέρες και συμπεριλήφθηκαν σε κόκκινους φακέλους. Οι ερευνώντες λειτουργοί θα είναι οι Χαρίλαος Χρυσάνθου, Άννα Σωτήρη, Νικόλας Κουρσάρης, Ηλίας Λαμπίρης, αντίστοιχα.