Ακυρώθηκε πρόσφατα με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η προαγωγή το 2019 του ενδιαφερόμενου μέρους στη μόνιμη θέση Γραμματέα Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Α’, στη Βουλή αντί της αιτήτριας, με το αιτιολογικό ότι η σύσταση του Αν. Γενικού Διευθυντή του Σώματος προς την ΕΔΥ ήταν πεπλανημένη και μη συνάδουσα με τα στοιχεία των διοικητικών φακέλων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό πρακτικό, ο Αν. Γενικός Διευθυντής υπέβαλε τη σύστασή του υπέρ του ενδιαφερόμενου μέρους και αποχώρησε από τη συνεδρία της ΕΔΥ. Όπως επίσης καταγράφεται στο πρακτικό, ο Αν. Γενικός Διευθυντής έλαβε υπόψη του τις αιτήσεις των υποψηφίων, το περιεχόμενο της Συμβουλευτικής Επιτροπής, καθώς και τον προσωπικό και υπηρεσιακό φάκελο (φάκελο των ετήσιων υπηρεσιακών εκθέσεων) της αιτήτριας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η σύσταση δεν απαιτείται να είναι αιτιολογημένη. Ωστόσο, επισημαίνεται, δε σημαίνει ότι αυτή μπορεί να δίδεται από το Διευθυντή κατά το δοκούν. Είναι νομολογημένο ότι η σύσταση εξετάζεται σε συσχετισμό με το περιεχόμενο των προσωπικών φακέλων των υποψηφίων, στη βάση των θεσμοθετημένων κριτηρίων (αξία, προσόντα, αρχαιότητα), ούτως ώστε η αιτιολογία της να προκύπτει μέσα από ό,τι αποτυπώνεται σε αυτούς.  Εν προκειμένω, η αιτήτρια έλαβε ψηλότερη βαθμολογία από το ενδιαφερόμενο μέρος σύμφωνα με την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, την οποία ο Αν. Γενικός Διευθυντής, ως ρητά ανέφερε, έλαβε υπόψη. Περαιτέρω, αποτελεί παραδεκτό γεγονός ότι η αιτήτρια υπερείχε σε προσόντα, εφόσον, πέραν του μεταπτυχιακού τίτλου στα Νομικά, κατέχει και δεύτερο πρόσθετο προσόν, ήτοι προηγούμενη πείρα σε συναφή καθήκοντα της επίδικης θέσης, το οποίο ρητά προβλέπεται από το σχέδιο υπηρεσίας, σε αντίθεση με την επιλεγείσα που δεν κατέχει το εν λόγω πρόσθετο προσόν.

«Ως εκ των πιο πάνω, κρίνω ότι η δοθείσα σύσταση πάσχει ως πεπλανημένη και/ή ως προϊόν μη δέουσας έρευνας, εφόσον, για τους προαναφερθέντες λόγους, συγκρούεται και/ή δεν συνάδει με τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου», τονίζει το Δικαστήριο.

Τέλος επισημαίνει ότι η πείρα αποτελεί στοιχείο της αξίας, την οποία και επαυξάνει. Το στοιχείο της πείρας εμπίπτει στο γενικότερο παράγοντα της αξίας και η τυχόν ύπαρξή του ενισχύει την αξία ενός υποψηφίου. Για την αιτήτρια εμφανίστηκε ο δικηγόρος Δημοσθένης Στεφανίδης.