Οι μαζικές μεταθέσεις στρατιωτών σε πόστα… λούφας και παραλλαγής κατά την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία της Δημοκρατίας, τίθενται υπό εξέταση από την καθ’ ύλην αρμόδια κρατική υπηρεσία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, για την οποία και ο λόγος, θα επεκτείνει τον δρομολογημένο της έλεγχο για προνομιακές τοποθετήσεις κληρωτών και στο θέμα των περίπου 40 μετακινήσεων οπλιτών, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 10 και 30 Ιανουαρίου.

Αυτό ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής, Μάριος Πετρίδης, μιλώντας στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ («Πρωινό Δρομολόγιο»).

Απαντώντας σε ερώτηση για σχετικό δημοσίευμα του «Φ» στην έκδοση της περασμένης Κυριακής, σχολίασε: «Ήδη κάποια στοιχεία τα είχαμε ζητήσει και τα πήραμε, αλλά σίγουρα πάρα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που απορρέουν από το ρεπορτάζ, μας ωθούν να διευρύνουμε τον έλεγχο κι αυτό θα κάνουμε. Θυμίζουμε ότι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού από τους ελεγχόμενους μας, είναι στον σκληρό πυρήνα των δραστηριοτήτων μιας Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Πετρίδης και αναφερόμενος στις πέραν των 40 προεκλογικών μεταθέσεων που έγιναν στο στράτευμα, είπε: «Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτό. Αποδεικνύει την αναγκαιότητα αυτού του ελέγχου και το ανυπόστατο της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα, που είχε πει ότι έλεγξε τα στοιχεία και δεν βρήκε αύξηση δαπανών. Φυσικά και θα εξετάσουμε και τα στοιχεία του δημοσιεύματος».

Να σημειωθεί ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε αποφασίσει να κάνει έλεγχο για τοποθετήσεις στρατιωτών στη βάση καταγγελίας που είχε δεχθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Προβαλλόταν η θέση ότι γόνοι κρατικών αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ασκούν πολιτική επιρροή ή επώνυμων οικογενειών, υπηρετούν κατά τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά υπό ευνοϊκές και προνομιακές συνθήκες. Αρχικά το Υπουργείο Άμυνας αρνείτο να διαβιβάσει τα στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Η τελευταία κατήγγειλε το Υπουργείο στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο τελευταίος με επιστολή του (13/2.2023), ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι ο ίδιος δεν διαπιστώνει επαρκή θεμελίωση του αιτήματος της Ελεγκτικής για πρόσβαση στα ζητούμενα στοιχεία. Σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο αναφερόταν και ο κ. Πετρίδης με την προαναφερθείσα δήλωσή του στο ΡΙΚ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας την περασμένη Κυριακή στη βάση ντοκουμέντων, μεταξύ 10 και 30 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 40 στρατιώτες πήραν μετάθεση για πόστα όπως η Λέσχη Εθνικής Φρουράς, το Σπίτι Του Εθνοφρουρού και γραφεία αξιωματούχων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς. Για τις ευνοϊκές αυτές μετακινήσεις ο «Φ» ζήτησε την επίσημη θέση του Υπουργείου Άμυνας, από την περασμένη Πέμπτη. Χθες αρμόδιο πρόσωπο μας ανέφερε ότι ετοιμάζεται τοποθέτηση για τα όσα δημοσιεύσαμε.

Οι προαναφερθείσες μεταθέσεις, όπως είπε και ο κ. Πετρίδης, θα υπαχθούν στον έλεγχο που άρχισε η Ελεγκτική με αφορμή τις καταγγελίες περί ευνοϊκών τοποθετήσεων κληρωτών, οι οποίοι είναι γόνοι προσώπων με επιρροή. Ο λόγος που αποφασίστηκε η έναρξη έρευνας είναι ότι τίθεται θέμα σπατάλης χρήματος σε βάρος του δημοσίου. Σύμφωνα με τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «η μετάθεση των οπλιτών αυτών από μονάδες της Εθνικής Φρουράς οδηγεί στη δημιουργία αναγκών που καλύπτονται με δημόσια δαπάνη από Συμβασιούχους Οπλίτες (ΣΥΟΠ)».

Ο Διεθνής Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) διερευνά από χθες το θεσμικό πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο και ειδικότερα τη μη ικανοποίηση αιτημάτων της Ελεγκτικής για πρόσβαση σε στοιχεία που ζητά από αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες του κράτους. Κλιμάκιο του IDI, που είναι βραχίονας του INTOSAI, είχε συναντήσεις χθες με τον Γενικό Ελεγκτή, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον πρόεδρο του οργανισμού Cyprus Integrity Forum και εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας. Σήμερα τα στελέχη του INTOSAI τα είπαν με την Πρόεδρο της Βουλής, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου και στελέχη της Προεδρίας.