Σημαντικά στοιχεία δίνει η Υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την… ακτινογραφία των φετινών Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης (ΠΕΠ), σύμφωνα με τα οποία προκύπτει το συμπέρασμα ότι και φέτος αναμένεται να δοθεί μάχη για μια θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σχολή, η οποία τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων με την εξασφάλιση των θέσεων σε αυτήν να κρίνεται βαθμολογικά στην… τρίχα. Με βάση τα στοιχεία, 660 υποψήφιοι έχουν δηλώσει την Ιατρική Σχολή στην πρώτη τους επιλογή, ενώ συνολικά ενδιαφέρονται για την εν λόγω Σχολή 706 υποψήφιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι το ακαδημαϊκό ίδρυμα προσέφερε περίπου 70 θέσεις για την Ιατρική του Σχολή με τον ανταγωνισμό να φτάνει και το 2022 στο κόκκινο καθώς τότε 597 υποψήφιοι φλέρταραν μαζί της, έχοντας την πρώτη στο μηχανογραφικό τους, ενώ συνολικά 641 την είχαν δηλώσει σε οποιαδήποτε θέση των προτιμήσεών τους. Εάν υπολογίσουμε ότι και φέτος περίπου τόσες θέσεις (πάνω-κάτω) παραχωρηθούν, και πάλι ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι μεγάλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχή με απαιτήσεις για τις Παγκύπριες

Επιστρέφοντας τώρα στα στοιχεία της φετινής εξεταστικής διαδικασίας, την 20αδα των δημοφιλών Τμημάτων και Σχολών που έχουν δηλωθεί ως πρώτες επιλογές των υποψηφίων (πέραν της Ιατρικής Σχολής που καταλαμβάνει την πρώτη θέση του πίνακα), συμπληρώνουν τα ακόλουθα:

> Ψυχολογίας (Παν. Κύπρου): 417 υποψήφιοι.

> Πληροφορικής (Παν. Κύπρου): 346.

> Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Λογιστικής) (Παν. Κύπρου): 313.

> Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης (Παν. Κύπρου): 192.

> Μαθηματικών και Στατιστικής (Παν. Κύπρου): 149.

> Ολοκληρωμένη Επικοινωνία Μάρκετινγκ (ΤΕΠΑΚ): 148.

> Βιολογίας (Παν. Κύπρου): 145.

> Επιστημών Αγωγής (Δημοτική Εκπαίδευση) (Παν. Κύπρου): 144.

> Νοσηλευτικής (ΤΕΠΑΚ): 144.

> Νομικής (Παν. Κύπρου): 141.

> Αρχιτεκτονικής (Παν. Κύπρου): 135.

> Επιστημών Αποκατάστασης (Λογοθεραπεία/Λογοπαθολογία) (ΤΕΠΑΚ): 133.

> Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού (ΤΕΠΑΚ): 131.

> Οικονομικών (Παν. Κύπρου): 114.

> Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων – Τμήμα Όπλων: 112.

> Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής (Παν. Κύπρου): 107.

> Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς – Τμήμα Όπλων: 101.

> Επιστημών Αγωγής (Προδημοτική Εκπαίδευση) (Παν. Κύπρου): 98.

> Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας (ΤΕΠΑΚ): 93.

Παρά το γεγονός ότι τα πιο πάνω αποτελούν τα πιο δημοφιλή Τμήματα και Σχολές όσον αφορά στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων που παρακάθονται στις ΠΕΠ του 2023, εντούτοις τα δεδομένα αλλάζουν στη σειρά προτίμησης των Τμημάτων και Σχολών όταν προστεθούν όλα τα στοιχεία και συγκεκριμένα, στο πώς αυτά έχουν δηλωθεί από τους υποψηφίους ανεξαρτήτως της θέσης που τα τοποθέτησαν στα μηχανογραφικά τους.

Με αυτά τα δεδομένα, το Τμήμα της Ολοκληρωμένης Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΤΕΠΑΚ συνεχίζει και φέτος να κρατά τα ηνία όσον αφορά στα δημοφιλή – στο σύνολο των προτιμήσεων των υποψηφίων – Τμήματα. Συνολικά, το εν λόγω Τμήμα το έχουν επιλέξει ανεξαρτήτως σειράς προτίμησης 2.350 υποψήφιοι. Ακολουθεί το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με 2.222 υποψηφίους, ενώ την πρώτη τριάδα αυτής της κατηγορίας των Τμημάτων συμπληρώνει η Διοίκηση Ξενοδοχείων και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ με 2.180 υποψήφιους να το συμπεριλαμβάνουν γενικά στις αιτήσεις τους.

Επίσης, ο κλάδος της Επικοινωνίας και του Διαδικτύου συνεχίζει και φέτος να ελκύει τους νέους. Εξ ου και το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΠΑΚ κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της λίστας των δημοφιλών Τμημάτων με 2.140 υποψήφιους να το σημειώνουν στις επιλογές τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων, ψηλά στη λίστα των δημοφιλών Τμημάτων παραμένει – σχεδόν διαχρονικά, μπορεί κανείς να πει – το Τμήμα των Επιστημών της Αγωγής και συγκεκριμένα η κατεύθυνση της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, 2.070 υποψήφιοι φαίνεται να βλέπουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εισέλθουν στον χώρο της Δημοτικής Εκπαίδευσης και να ακολουθήσουν το επάγγελμα του δασκάλου.

Πέραν όμως από τα Τμήματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων και εκατοντάδων υποψηφίων, υπάρχουν και αυτά των διψήφιων αλλά και των μονοψήφιων αριθμών.

Πρόκειται για τα:

> Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Παν. Κύπρου): 50 συνολικά υποψήφιοι.

> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Τμήμα Ψυχολογίας: 69 υποψήφιοι.

> Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής: 21 υποψήφιοι.

> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Τμήμα Ιατρικό: 3 υποψήφιοι.

> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Οδοντιατρικό: 1 υποψήφιος.

> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Κτηνιατρικό: 1 υποψήφιος.

> Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων – Φαρμακευτικό: 2 υποψήφιοι.

Σημειώνεται ότι διψήφιοι είναι οι αριθμοί των υποψηφίων σε διάφορα Τμήματα και της Σχολής Ικάρων.

Η αυξητική τάση των αριθμών των Παγκύπριων Εξετάσεων

Εκτός από τα Τμήματα των δημόσιων Πανεπιστημίων της Κύπρου και των Στρατιωτικών Σχολών της Ελλάδας και το πόσο δημοφιλή είναι ανάμεσα στους υποψήφιους, ενδιαφέρον έχουν και οι υπόλοιποι αριθμοί των Παγκύπριων Εξετάσεων. Σύμφωνα με αυτούς, φέτος παρατηρείται αυξητική τάση σε διάφορους τομείς.

Για παράδειγμα:

» 5.250 υποψήφιοι συμμετέχουν φέτος στις Παγκύπριες Εξετάσεις (το 2022 ανέρχονταν στις 5.202).

» 4.859 είναι τελειόφοιτοι και 391 είναι παλαιοί απόφοιτοι (το 2022 ήταν 4.844 και 358 αντίστοιχα).

» 488 είναι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για πρόσβαση στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας (το 2022 ήταν 437).

» 554 υποψήφιοι αιτήθηκαν φέτος διευκολύνσεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (ο αριθμός πέρσι ήταν 540).

Αναφορικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα, ως γνωστόν τα Νέα Ελληνικά είναι το πιο μαζικό μάθημα καθώς σε αυτό παρακάθονται όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως των κλάδων σπουδών που επιθυμούν. Συνεπώς, την περασμένη Παρασκευή, ημέρα έναρξης των ΠΕΠ εξετάστηκαν στα Νέα Ελληνικά που άνοιξαν την αυλαία, 5.250 υποψήφιοι.

Τα υπόλοιπα μαθήματα, σε σειρά μαζικότητας από πλευράς συμμετοχής υποψηφίων είναι:

» Μαθηματικά Κατεύθυνσης: 2.810 υποψήφιοι (η εξέταση θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή).

» Μαθηματικά Κοινού Κορμού: 2.296 υποψήφιοι.

» Φυσική: 2.230.

» Αγγλικά: 2.181.

» Βιολογία: 1.577.

» Οικονομικά: 1.381.

» Χημεία: 948.

» Λογιστική: 740.

» Ιστορία: 621.

» Πληροφορική: 610.

» Σχεδιασμός και Τεχνολογία: 412.

» Αγγλικά 4ωρο Τεχνικών Σχολών: 367.

» Λατινικά: 281.

» Πρακτική Δοκιμασία 257.

» Αρχαία Ελληνικά: 250.

» Ρωσικά: 220.

» Ισπανικά: 151.

» Ελεύθερο – Προοπτικό Σχέδιο: 141.

» Ψηφιακά Ηλεκτρονικά ΙΙ Τεχνικών Σχολών (Θεωρητικής Κατεύθυνσης): 132.

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα με την εξέταση των μαθημάτων της Πληροφορικής, των Αρχαίων Ελληνικών, των Εικαστικών Εφαρμογών, της Λογιστικής Τεχνικών Σχολών (Πρακτικής Κατεύθυνσης) και με την Πρακτική Δοκιμασία. Αύριο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα των Γερμανικών, των Γραφικών Τεχνών, της Οικιακής Οικονομίας και της Πρακτικής Δοκιμασίας. Την Παρασκευή είναι η μέρα των Μαθηματικών Κατεύθυνσης και της Πρακτικής Δοκιμασίας, ενώ η εβδομάδα κλείνει με την εξέταση των Μουσικών Σπουδών το ερχόμενο Σάββατο. Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστική διαδικασία ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου.

ΑΠΟΨΗ

Η Ιατρική που κερδίζει έδαφος

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά που και τα κυπριακά ακαδημαϊκά ιδρύματα (το Πανεπιστήμιο Κύπρου από τα δημόσια και κάποια από τα ιδιωτικά) προσφέρουν υψηλού επιπέδου και ποιότητας σπουδές στον κλάδο αυτόν, η Ιατρική έκανε γερό… μπάσιμο στις επιλογές των υποψήφιων φοιτητών. Βλέπουμε όλο και περισσότερα νέα παιδιά να την επιλέγουν με τον ανταγωνισμό να εκτοξεύεται στα ύψη και ακόμη όταν η εξασφάλιση μίας θέσης σε Κύπρο ή Ελλάδα δεν είναι εφικτή, να γίνεται στροφή και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μεγάλη σημασία σε αυτή την τάση που σχηματίζεται είναι και το μετά. Το τι γίνεται όταν οι σπουδές ολοκληρωθούν και τόσοι νέοι επιστήμονες γιατροί πρέπει να ασκήσουν το λειτούργημα τους. Μπορεί άραγε, η χώρα μας να απορροφήσει με καλές προδιαγραφές αυτά τα νέα παιδιά; Θα τους δώσει τις ευκαιρίες; Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους κλάδους σπουδών.