Στο κάδρο υπόθεσης με διεθνείς και γεωπολιτικές διαστάσεις τοποθετείται η Κύπρος.

Προχθεσινό δημοσίευμα του Reuters διασυνδέει το νησί μας με εταιρεία, η οποία σύμφωνα με έκθεση ειδικών ερευνητών από το Τέξας των ΗΠΑ, πρόσφερε υπηρεσίες σε ομάδες χάκερ που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.

Πρόκειται για την επιχειρηματική οντότητα Cloudzy, η οποία φέρεται να ελέγχεται από την εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου Routerhosting LTD.

Σε αδρές γραμμές η Cloudzy, η οποία χαρακτηρίζεται από το Reuters ως «μυστηριώδης εταιρεία», παρουσιάζεται να ενοικιάζει διακομιστές/εξυπηρετητές (servers) και μέσω αυτών να πωλεί υπηρεσίες σε χάκερ, οι οποίοι με τη σειρά τους «κατασκοπεύουν και εκβιάζουν τα θύματά τους».

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι με αυτό τον τρόπο και προφανώς μέσω Κύπρου, επωφελήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους «17 διαφορετικές ομάδες χάκερ που υποστηρίζονται οικονομικά από την Κίνα, την Ρωσία, το Ιράν, την Βόρειο Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ».

Κλειδί στην υπόθεση φέρεται να είναι ο Hannan Mohammad Nozari. Παρουσιάζεται ως ο διευθύνων σύμβουλος της Cloudzy (CEO). Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την έκθεση ειδικών, η Cloudzy «είναι εγγεγραμμένη υπό το προηγούμενο όνομά της, Routerhosting, εγγεγραμμένη στην Κύπρο και στην πολιτεία Wyoming των ΗΠΑ», σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα που είδε το Reuters και επιβεβαιώθηκαν από τον Nozari. Είπε ότι «η εταιρεία χρειαζόταν αμερικανική “κατοικία” για να μπορεί να εγγράψει διαδικτυακές διευθύνσεις πρωτοκόλλου στην Αμερική».

Η σχέση του Hannan Nozari με την κυπριακή θυγατρική της Cloudzy, την Routerhosting LTD, δεν περιορίζεται στο διοικητικό κομμάτι. Όπως προκύπτει από την έρευνα του «Φ» στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, ο κ. Nozari, είναι ο κύριος και μοναδικός μέτοχος της Routerhosting LTD (1.000 μετοχές). Η εν λόγω εταιρεία είχε εγγραφεί στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2019. Σε ό,τι αφορά τους σκοπούς της εταιρείας, στο ιδρυτικό της έγγραφο, αναφέρεται πως ο κύκλος των δραστηριοτήτων της είναι το «γενικό εμπόριο».

Η έρευνα που επικαλείται το Reuters, έγινε από την πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας, Halcyon, η οποία εδρεύει στο Τέξας των ΗΠΑ. Το Reuters προχώρησε στο δικό του δημοσίευμα λίγες ώρες πριν η έρευνα «ανέβει» στο διαδίκτυο, προαναγγέλλοντάς την στην ουσία. Στην σχετική έκθεση των ερευνητών της Halcyon σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι με βάση την εκτίμησή τους, περίπου ο μισός κύκλος των δραστηριοτήτων της Cloudzy είχε να κάνει με κακόβουλες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης υπηρεσιών σε δύο ομάδες που κάνουν κακόβουλες επιθέσεις.

«Είναι μια ομάδα κακοποιών μέσω ενός παρόχου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Halcyon, Ryan Golden, λίγο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης. Η Halcyon κατέληξε στο συμπέρασμά της, χαρτογραφώντας το ψηφιακό ίχνος της Cloudzy, εν μέρει μέσω της άμεσης ενοικίασης διακομιστών από την εταιρεία και συνδέοντάς τη με γνωστές επιχειρήσεις χάκερ.

Πάντως, ο ίδιος ο Hannan Nozari διαφώνησε με τα ευρήματα των ερευνητών της πλατφόρμας Halcyon που εδρεύει στις ΗΠΑ και τα οποία επικαλείται το Reuters. Μιλώντας στο Reuters μέσω κοινωνικού δικτύου, ο Nozari είπε, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία Cloudzy δεν είναι υπεύθυνη για τους πελάτες της, ενώ πρόσθεσε πως μόνο το 2% αυτών χρησιμοποίησαν κακόβουλα υπηρεσίες.

Υπέδειξε, ακόμη, ότι «αν είσαι εργοστάσιο μαχαιριών, είσαι υπεύθυνος αν κάποιος κάνει κακή χρήση του μαχαιριού; Πιστέψτε με, μισώ αυτούς τους εγκληματίες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους ξεφορτωθούμε».

Το ρεπορτάζ του Reuters κάνει αναφορά σε ενδεχόμενη σχέση του Nozari με ιρανικά συμφέροντα. «Οι ερευνητές της Halcyon ανέλυσαν τους λογαριασμούς υπαλλήλων της Cloudzy, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεών τους σε LinkedIn και Facebook, και κατέληξαν πως σίγουρα η εταιρεία είναι βιτρίνα για μια άλλη εταιρεία, την abrNOC, την οποία ο Nozari διαχειρίζεται από την Τεχεράνη. Ο Nozari, που λέει ότι διαμένει εκτός Ιράν χωρίς να είναι συγκεκριμένος, είπε στο Reuters ότι οι εταιρείες είναι ξεχωριστές, παρόλο που αναγνώρισε ότι οι υπάλληλοι της abrNOC βοήθησαν τις επιχειρήσεις της Cloudzy. Δεν έδωσε πληροφορίες».

Εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα εταιρικά έγγραφα της κυπριακής Routerhosting LTD η οποία φέρεται να συνδέεται με την Cloudzy, ο Nozari είναι κάτοικος Νέας Ζηλανδίας.

Οι δραστηριότητες τέτοιων εταιρειών

Αρμόδια αστυνομική πηγή, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως το περιεχόμενο του δημοσιεύματος του Reuters, δεν πρέπει να προκαλεί αίσθηση.

«Έχουμε πολλές τέτοιες εταιρείες που να ενοικιάζουν χώρο σε server και να πωλούν σχετικές υπηρεσίες διεθνώς. Αυτό είναι νόμιμο», ήταν το αρχικό του σχόλιο.

«Είναι διαφορετικό, βέβαια, όταν υπάρχει καταγγελία για παράνομη πράξη. Η κυπριακή Αστυνομία θα απαντήσει σε αιτήματα Αρχών χωρών που ερευνούν υποθέσεις, οι οποίες αφορούν την κυβερνοασφάλεια. Υπάρχουν πολλά τέτοια αιτήματα, στα οποία η Αστυνομία Κύπρου ανταποκρίνεται».

Τον ρωτήσαμε αν υπάρχει τρόπος ελέγχου τέτοιων εταιρειών. «Υπάρχει αδυναμία, καθώς δεν υπάγονται σε κάποιον ρυθμιστή, μια εποπτική Αρχή» είπε και στη συνέχεια συμπλήρωσε: Αυτές οι εταιρείες συστήνονται και εγγράφονται για ελεύθερο εμπόριο και πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί διεθνώς για έλεγχό τους. Αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε ως Ευρώπη».

Ο «Φ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Mohammad Hannan Nozari θέτοντας ερωτήματα για όλες τις παραμέτρους που τέθηκαν από την έρευνα της Halcyon και του δημοσιεύματος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reauters. Αποστείλαμε δύο ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας Cloudzy.

Αποταθήκαμε και στον Ελληνοκύπριο δικηγόρο, ο οποίος ενέγραψε την ελεγχόμενη από τον Nozari Routerhosting LTD (θυγατρική εταιρεία της Cloudzy) στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου κατά την άνοιξη του 2019. Ο νομικός από τη Λευκωσία μας παρέπεμψε στο γραφείο διοικητικών υπηρεσιών που πλέον έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής οντότητας. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με το εν λόγω γραφείο, ωστόσο, η τηλεφωνική μας κλήση δεν απαντήθηκε. Σε κάθε περίπτωση ο «Φ» είναι σε αναμονή των θέσεων του κ. Nozari.