Τη μείωση της μηνιαίας εισφοράς των ηλικιωμένων και κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων στο ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας ζητά τη επιτροπή Υγείας της Βουλής των Γερόντων, η οποία, ταυτόχρονα, απαιτεί την ένταξη στο ΓεΣΥ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που παλαιότερα οι ηλικιωμένοι εξασφάλιζαν δωρεάν από τα κρατικά φαρμακεία, την απαλλαγή των ηλικιωμένων από τη «συνεισφορά ΙΙ» για φάρμακα και την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων που τα άτομα τρίτης ηλικίας δικαιούνται ανά έτος στον προσωπικό τους γιατρό.

Η επιτροπή Υγείας της Βουλής των Γερόντων συναντήθηκε χθες με την κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας και με υπόμνημα της έκανε ανασκόπηση των όσων έχουν προωθηθεί ή δεν έχουν προωθηθεί το τελευταίο διάστημα.

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να δίνουν οι ηλικιωμένοι στην κατ’ οίκον νοσηλεία, ενώ υπέβαλαν αίτημα και για επαναλειτουργία του θεσμού του περιοδεύοντος γιατρού σε απομακρυσμένες και ορεινές κοινότητες.

«Για άλλη μια φορά εμμένουμε στην ανάγκη συμπερίληψης στο ΓεΣΥ των δαπανηρών και καινοτόμων φαρμάκων που συνταγογραφούνται από γιατρούς, αλλά και ένταξη άλλων φαρμάκων όπως ασπιρίνες για καρδιοπαθείς, αντιπηκτικά και αντιγριπικά φάρμακα, σιρόπια για τον βήχα, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδεις κρέμες, βιταμίνες, ενέσεις και χάπια οστεοπόρωσης», αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα και προστίθεται: «Όσον αφορά το θέμα της συμπληρωμής – συνεισφοράς και εισφοράς επί της σύνταξης στο ΓεΣΥ το οποίο αποτελεί πρόβλημα για τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους ζητούμε όπως οι συνταξιούχοι λαμβάνουν τα φάρμακα τους πληρώνοντας μόνο τη συμπληρωμή». Επιπρόσθετα, «ζητούμε όπως η μηνιαία εισφορά 2,65% (σ.σ. επί των συντάξεων) διαφοροποιηθεί ώστε να μην επηρεάζεται το βιοτικό επίπεδο ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων».

Η επιτροπή Υγείας της Βουλής των Γερόντων εισηγείται, επίσης, «να γίνει επανεξέταση του ορίου επισκέψεων στους προσωπικούς γιατρούς, καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», ενώ υπέβαλε πρόταση όπως «η χορηγία για τα ακουστικά βαρηκοΐας, που αφορούν ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, αυξηθεί λόγω του ήδη υψηλού κόστους αγοράς τους».

Για τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας, η επιτροπή Υγείας της Βουλής των Γερόντων, επισημαίνει ότι «ο υπάρχων θεσμός χρήζει άμεσης επέκτασης, ενίσχυσης και βελτίωσης. Η ανάγκη εντατικοποίησης της κατ’ οίκον νοσηλείας και ιατρικής υποστήριξης καθίσταται επιτακτική ιδιαίτερα στην ύπαιθρο που η δυσκολία μετακίνησης είναι πολύ μεγάλη και η πρόσβαση σε δομές υγείας πολλές φορές ανέφικτη». Εκτός αυτού, «εισηγούμαστε την επαναφορά του θεσμού του περιοδεύοντος γιατρού στις απομακρυσμένες περιοχές που θα ήταν σπουδαία βοήθεια για πολλούς ηλικιωμένους με θέματα μετακίνησης».

Πρόβλημα, εντοπίζει η Βουλή των Γερόντων και στην περίθαλψη και φροντίδα ηλικιωμένων οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην μετάβαση τους σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. «Επισημαίνουμε την ανάγκη στήριξης των ατόμων της τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται να μετακινηθούν προς διάφορες δομές υγείας. Με την εμπλοκή τόσο των κρατικών υπηρεσιών, των μέσων συγκοινωνίας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινοτήτων, θα μπορούσε να δημιουργηθεί υπηρεσία εξυπηρέτησης ασθενών που αδυνατούν να μετακινηθούν μόνοι τους προς τα νοσηλευτήρια ή κέντρα υγείας».

Η Βουλή των Γερόντων έθεσε προς συζήτηση, επίσης, θέματα που αφορούν τις λίστες αναμονής, την αυτονόμηση των νοσοκομείων, την ψηφιοποίηση των φακέλων των ασθενών και την αύξηση της ηλικίας των δικαιούχων προγραμμάτων πρόληψης, όπως τα προγράμματα μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου για τις γυναίκες.

Στις επισημάνσεις της Βουλής των Γερόντων έδωσαν απαντήσεις το υπουργείο Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Για τα ζητήματα που αφορούν την ένταξη μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, το υπουργείο Υγείας αναμένει έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναλάβει το κράτος το κόστος για τη χορήγηση τους στους ηλικιωμένους, ενώ σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σε ό,τι αφορά τα ακουστικά βαρηκοΐας. Για θέματα στεγών ευγηρίας και φροντίδας η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας δεσμεύτηκε να ζητήσει από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης.

Για το αίτημα της Βουλής των Γερόντων που αφορά στη διαφοροποίηση της μηνιαίας εισφοράς των συνταξιούχων στο ΓεΣΥ, το υπουργείο Υγείας σε δικό του υπόμνημα ανέφερε ότι «τα ποσοστά της εισφοράς στο ΓεΣΥ καθορίζονται στον περί ΓεΣΥ νόμο, ο οποίος δεν προνοεί διαφοροποιήσεις ή εξαιρέσεις για οποιαδήποτε κατηγορία εισφορέων». Για το αίτημα των γερόντων που αφορά στην εξαίρεσή τους από την καταβολή της συνεισφοράς ΙΙ για φάρμακα, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι «για όλες τις κατηγορίες φαρμάκων υπάρχει τουλάχιστον ένα φάρμακο το οποίο οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν καταβάλλοντας μόνο το ποσό της συμπληρωμής (€1)».