Προσπάθεια προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Προεδρικό για το θέμα που προέκυψε μετά από καταγγελίες για ασυμβίβαστο από πλευράς στελέχους της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, όπως είχε προαναγγείλει από την αρχή της εβδομάδας, απέστειλε την περασμένη Τετάρτη επιστολή στην γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος είναι ο αρμόδιος για να διορίζει και να παύει τα στελέχη της ΑΑΔΙΠΑ και κατ΄ επέκταση ο κ. Δημητρίου θέλει να διαπιστώσει αν τα όσα σοβαρά αναδείχθηκαν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών στις 18/10/2023, έχουν απασχολήσει την Προεδρία και κατά πόσον υπάρχει πρόθεση για διερεύνηση των όσων καταγγέλθηκαν.

Κατά τη συζήτηση στην συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών, στην Βουλή, ο επικεφαλής του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, είχε κάνει λόγο για σύγκρουση συμφέροντος στελέχους της ΑΑΔΙΠΑ. Υποστήριξε ότι «αξιωματικός που δούλευε εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος το 2019 σήμερα κατηγορείται για πειθαρχικό αδίκημα γιατί ο γιος μέλους της ΑΑΔΙΠΑ έχει συλληφθεί για οργανωμένο έγκλημα». Είχε σχολιάσει, ακόμη, ότι «εκδικητικά σήμερα ελέγχουν αξιωματικό για πειθαρχικό αδίκημα».

Στην επιστολή ο κ. Δημητρίου κάνει αναφορά στη συγκεκριμένη καταγγελία και καλεί τη γραμματεία του Υπουργικού να ενημερώσει την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών για το πώς θα τύχει χειρισμού η υπόθεση.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι από πλευράς Προεδρικού ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τις καταγγελίες της «Ισότητας» στη Βουλή, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Μοιραία το θέμα τέθηκε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης, παίρνοντας διαστάσεις, καθώς και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έθεσαν θέμα με τον τρόπο που χειρίζεται υποθέσεις η ΑΑΔΙΠΑ σε βάρος αστυνομικών.

Ο γραμματέας του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Λευτέρης Κυριάκου, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει η εν λόγω Αρχή να φιλτράρει τις καταγγελίες που γίνονται σε βάρος της για μέλη της Αστυνομίας. Εξάλλου, Την περασμένη Παρασκευή, ο Νίκος Λοϊζίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, υπονόησε ότι δέχθηκε τηλεφωνική απειλή από μέλος του υποκόσμου.

Από πλευράς ΑΑΔΙΠΑ, είχε εκδοθεί ανακοίνωση, στην οποία προβλήθηκαν ισχυρισμοί ότι η Αρχή δεν είχε γίνει αποδέκτρια καταγγελιών, κάτι το οποίο διαψεύστηκε από την «Ισότητα».