Κόκκινες γραμμές για την ΟΣΑΚ, το ταμείο του ΓεΣΥ, η ίδρυση πανεπιστημιακών νοσοκομείων και η ανεξαρτησία εθνικών αρχών, όπως η εθνική αρχή ασθενοφόρων και άλλων επιστημονικών κέντρων, όπως το Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε τις θέσεις της σε ό,τι αφορά φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας δηλώνονται ταυτόχρονα την ετοιμότητα των οργανωμένων ασθενών να συγκρουστούν, εάν χρειαστεί προκειμένου να εφαρμοστούν ή να προωθηθούν προς εφαρμογή αποφάσεις οι οποίες, όπως τόνισε η ΟΣΑΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσκρούουν αυτή τη στιγμή στα εμπόδια που προβάλλει το υπουργείο Οικονομικών. 

Συγκεκριμένα η ΟΣΑΚ ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την κάλυψη των οποιωνδήποτε οικονομικών κενών δεν αφορούν το ΓεΣΥ από το Ταμείο του ΓεΣΥ.

Οι εκπρόσωποι των οργανωμένων ασθενών, επεσήμαναν στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε καμία απόφαση που προνοεί ότι θα πληρώσει το Ταμείο του ΓεΣΥ τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ. Το Ταμείο του ΓεΣΥ, ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, επιβάλλεται να καλύψει τις υπηρεσίες που ο ΟΚΥπΥ προσφέρει στους δικαιούχους του ΓεΣΥ για τις οποίες μέχρι σήμερα είτε λάμβανε χαμηλότερες από εκείνες που θα έπρεπε αποζημιώσεις, είτε δεν λαμβάνει καθόλου αποζημιώσεις.

Η ΟΣΑΚ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της θέσης του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι διαφωνεί με τη θέση του υπουργείου Οικονομικών για ένταξη της συγκεκριμένης αρχής στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Ο Νίκος Χριστουδουλίδης από πλευράς του, δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα επί του  θέματος αφού, όπως είπε περιμένει περαιτέρω ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Η ομοσπονδία ασθενών αναφέρθηκε επίσης, στην στάση που τηρεί το υπουργείο Οικονομικών σε άλλα θέματα, όπως το καθεστώς λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ενώ ξεκάθαρη ήταν η θέση των οργανωμένων ασθενών σε ότι αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών.

Η ΟΣΑΚ ενημέρωσε μάλιστα τον Πρόεδρο ότι είναι έτοιμη ακόμα και να συγκρουστεί, εάν χρειαστεί, προκειμένου να αναβαθμιστούν τα νοσηλευτήρια με την μετεξέλιξη τους σε πανεπιστημιακά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση του επίσης δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν, με όποιον χρειαστεί, προκειμένου να λειτουργήσουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Κύπρο.

Τέλος, για την διαφωνία που αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών, η ΟΣΑΚ φέρεται να ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι θέση της είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου και της φιλοσοφίας του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΟΚΥπΥ. Και με τη θέση αυτή των οργανωμένων ασθενών, φέρεται να συμφώνησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Άλλωστε σε σχετικές δηλώσεις είχε προβεί τις προηγούμενες ημέρες τόσο η υπουργός Υγείας όσο και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το νομοσχέδιο που αφορά τον θεσμό του «Συνήγορου του Ασθενή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε την ΟΣΑΚ ότι σύντομα η Κυβέρνηση να είναι έτοιμη για να το προωθήσει.

Κατά τη συζήτηση τέθηκαν εκ νέου ζητήματα που αφορούν πιθανή σύγκρουση αρμοδιοτήτων του «Συνηγόρου» και του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι μάλλον έτοιμος για να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.