Η απονομή των σημαντικότερων γαστρονομικών βραβείων στην Κύπρο, που συνδιοργανώνουν το Αθηνόραμα και ο Φιλελεύθερος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 22 Νοεμβρίου, όπου απονεμήθηκαν τα βραβεία Χρυσοί Σκούφοι, Top Notch, βραβείο Κυριακής Κουζίνας και One to Watch στα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου.

Τόσο ο αυξημένος αριθμός των βραβευμένων, όσο και οι τελικές συνολικές βαθμολογίες, απέδειξαν την ανερχόμενη εστιατορική σκηνή του νησιού μας, αλλά και την ολοένα και πιο καλή δουλειά που γίνεται στους χώρους εστίασης.

Η πόλη που κατάφερε φέτος να αποσπάσει τα περισσότερα βραβεία, κατέχοντας την πρωτιά, δεν είναι άλλη από τη Λεμεσό, με 11 συνολικά διακρίσεις. Η Λεμεσός, μάλιστα, κατάφερε να κερδίσει 3 από τους 5 Χρυσούς Σκούφους, που αποτελούν την κορυφαία διάκριση του θεσμού. Συγκεκριμένα, Χρυσό Σκούφο έχουν κερδίσει τα εστιατόρια Matsuhisa του ξενοδοχείου AMARA, το Polo Restaurant του Alasia Boutique Hotel και το Sera by Ettore Botrini, που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Four Seasons.

Επιπρόσθετα, στη Λεμεσό έχει πάει και το βραβείο One to Watch, το οποίο καθιερώθηκε από πέρσι προκειμένου να στρέφει το βλέμμα όλων σε ένα καινούργιο εστιατόριο, το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση, που ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της. Νικητής αυτή τη χρονιά, το Amber Dragon.

Το εστιατόριο του ολοκαίνουριου ξενοδοχειακού συγκροτήματος City of Dreams Mediterranean -μία συνέχεια του βραβευμένου brand «Dragon» στις μητροπόλεις της Ασίας- που παρουσιάζει ένα προσεκτικά δομημένο πανασιατικό γευστικό μείγμα.

Όσο για τις υπόλοιπες πόλεις, δεύτερη στη σειρά βρίσκεται η Λευκωσία με 8 βραβεύσεις, τρίτη η Πάφος με 6, τέταρτη η Λάρνακα με 5 και τελευταία η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με 2. Που, ωστόσο, ένα από αυτά κατάφερε να συγκεντρώσει και την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα εστιατόρια που αξιολογήθηκαν στον θεσμό. Είναι το L’ Atelier Robuchon στη μαρίνα Αγίας Νάπας, που σερβίρει εμβληματικές συνταγές του αείμνηστου σεφ Joël Robuchon, καθώς και custom made προσθήκες, προσαρμοσμένες στο μεσογειακό γαστρονομικό γίγνεσθαι.