Στο μικροσκόπιο τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για διεξαγωγή διοικητικής έρευνας τίθεται η παράνομη ιχθυοκαλλιέργεια, οι παράνομες επεμβάσεις σε κρατική γη και στον ποταμό Κούρη και η παράνομη λειτουργία επιχείρησης εστίασης και χώρων διαμονής επισκεπτών στις κοινότητες Συλίκου και Τριιμίκλινη.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο με όρους εντολής να διεξάγει διοικητική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες στον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την αδειοδότηση και τη λειτουργία έργου στην κοινότητα Συλίκου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την τρίτη έρευνα που θα διενεργηθεί και αφορά τις παρανομίες από ιδιώτη με την εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη και μεταφορά του σε παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείου, όπου εκτρέφονται ψάρια σε ειδικές δεξαμενές. Κατασκευάστηκε τεχνητή λίμνη, ανεγέρθηκαν υποστατικά ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων, όπως εστιατόριο, ξύλινα σπιτάκια για διαμονή και δωμάτια σάουνας.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία και την Τετάρτη εγκρίθηκε από τη Διευθυντική Ομάδα η Ειδική Έκθεση με θέμα τις παράνομες επεμβάσεις σε κρατική γη και στον ποταμό Κούρη. Με βάση την ελεγκτική διαδικασία, στάλθηκε advance copy στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας. Αντίγραφο στάλθηκε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η δημοσίευση της Ειδικής Έκθεσης θα γίνει στις 13/12/2023.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ασχολήθηκε με το θέμα σε τρεις χρονικές περιόδους, από το 2015 – 2017, όπου διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο ιχθυοτροφείο ιδρύθηκε και λειτουργεί χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και ότι το δεν είχαν ληφθεί κατάλληλα μέτρα. Η Υπηρεσία είχε υποδείξει ότι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πρέπει να ανασταλεί ή ακυρωθεί αν δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση με τη νομοθεσία, στη βάση καθοδήγησης από τον Γενικό Εισαγγελέα. Η Υπηρεσία διαπίστωσε ότι όντως έγινε παράνομα εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, αναγέρθηκαν και λειτουργούν παράνομες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρο αναψυχής και χώροι διαμονής επισκεπτών, καθώς και μέρος της ανάπτυξης επεμβαίνει παράνομα σε κρατική γη. Διαπίστωσε, επίσης, εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με τρόπο που ενέχει πιθανότητα διάπραξης απάτης.

Σημειώνεται ότι στις 30/11/2023 η Αρχή κατά της Διαφθοράς ανακοίνωσε τον διορισμό του πρώην προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Νίκου Γιαπανά, ως λειτουργού επιθεώρησης για τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα της εκτροπής του νερού του ποταμού Κούρη στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, αποφάσισε τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας με σκοπό τη διακρίβωση του, κατά πόσον, διαχρονικά υπήρξαν παρανομίες και/ ή παραλείψεις οι οποίες να δημιουργούν υπόνοιες για πράξεις διαφθοράς από πλευράς κρατικών αξιωματούχων και/ ή λειτουργών. Αναφέρεται ότι «η έρευνα θα καλύπτει όλη την περίοδο κατά την οποία διαπιστώνονται τέτοιες ενέργειες, περίοδος η οποία στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς».

Η διεξαγωγή της διοικητικής έρευνας από πλευράς κυβέρνησης κρίθηκε σκόπιμη μετά από τον έλεγχο που διενήργησε το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο έλεγχος αφορούσε καταγγελίες για παράνομη εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, ανέγερση και λειτουργία παράνομων εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας, κέντρου αναψυχής και χώρων διαμονής επισκεπτών, παράνομη επέμβαση μέρους της ανάπτυξης σε κρατική γη και χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου στην κοινότητα Συλίκου κατά τρόπο παράτυπο. Σύμφωνα με τους όρους εντολής, η διεξαγωγή της διοικητικής έρευνας θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών από την ημέρα που θα της δοθεί η σχετική εντολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από τον Στέλιο Μιχαήλ, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Μεταλλείων, εκπρόσωπο του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τη Λουΐζα Μαλάη, κτηματολογικό Λειτουργό Α΄, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών και την Άννα Γαλαζή Ιακώβου, αρχιτέκτονα, εκπρόσωπο του ΕΤΕΚ, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της πληροφόρησης είναι τεχνικής φύσεως.