Με εντυπωσιακό τρόπο ετοιμάζεται να συστηθεί στο κυπριακό κοινό η πολυαναμενόμενη σειρά «Famagusta»,  που κάνει πρεμιέρα το βράδυ της Κυριακής, σε ταυτόχρονη μετάδοση στα τηλεοπτικά κανάλια Alpha Κύπρου και MEGA  Ελλάδος. 

Αύριο Σάββατο, μια μέρα πριν από την έναρξη της τηλεοπτικής προβολής, η σειρά θα παρουσιαστεί σε μια ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και άλλων υψηλών προσκεκλημένων και φυσικά, εκπροσώπων της διοίκησης των δύο καναλιών, των συντελεστών της σειράς, χορηγών που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της, εκπροσώπων των ΜΜΕ και άλλων. 

Η σειρά, σε σκηνοθεσία του Αντρέα Γεωργίου και σενάριο της Βάνας Δημητρίου, έχει ομολογουμένως ένα εκλεκτό καστ: Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη υποδύεται τη Χαρίτα Μάντολες, ο Γρηγόρης Βαλτινός τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και ξεχωρίζουν επίσης ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιώργος Ζένιος, η Κοραλία Καράντη, ο Χρήστος Λούλης. Στη σειρά πρωταγωνιστεί και ο ίδιος ο Αντρέας Γεωργίου ο οποίος την ερχόμενη Κυριακή  δίνει στο περιοδικό Down Town την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη  για τη σειρά και μεταξύ άλλων λέει για το πώς γεννήθηκε η ιδέα, τι θέλει να πει μέσα από αυτήν, τι συνδέει τον ίδιο με τα κατεχόμενα, τη σχέση του με Τουρκοκύπριους, ενώ αποκαλύπτει πως , σε μια δύσκολη του στιγμή, μια Τουρκοκύπρια ήταν ο πιο κοντινός του άνθρωπος.

Δεν λείπουν βεβαίως από το κάδρο οι αντιδράσεις και τα μουρμουρητά από Αμμοχωστιανούς  αλλά και άλλους, που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά την εξαγγελία της σειράς και συνεχίζονται. Οι Αμμοχωστιανοί εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι πρώτον η πόλη είναι εκεί και περιμένει και πως τέτοια εγχειρήματα, μνήμης και νοσταλγίας, δίνουν τον μήνυμα ότι το θέμα «έκλεισε» και επιπλέον κρίνουν αχρείαστη την εστίαση στα δεινά του παρελθόντος, αφού αναμοχλεύει τα πάθη και τον διχασμό. Άλλοι  επικρίνουν την παραγωγή για τη χρήση της αγγλικής ονομασίας στον τίτλο και σε άλλους δεν άρεσε η χρήση της ελληνικής διαλέκτου, αντί της κυπριακής, από τους ηθοποιούς. Τις προηγούμενες μέρες, υπήρξε επίσης κάλεσμα για διαμαρτυρία έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας  κατά την παρουσίαση της σειράς.