Ακόμη μια φορά βρίσκεται στο προσκήνιο το Βαρώσι για επενδύσεις γράφει σήμερα η “Γενί Ντουζέν”, σημειώνοντας ότι πέρασαν περίπου 4 χρόνια από το άνοιγμα μιας περιοχής  έκτασης 3,5% του κλειστού Βαρωσιού, «το οποίο πήρε τη θέση του στις σελίδες της ιστορίας ως ‘μόνο μία από τις παρεμβάσεις με στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2020’» στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο πρωτοσέλιδό της η “Γενί Ντουζέν” παραπέμπει στο δημοσίευμα της αγγλικής Daily Express, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε μια μέρα μετά την επίσκεψη του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην περιοχή του Βαρωσιού μαζί με Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονταν στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο της εκστρατείας με τίτλο «Εκστρατεία για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στη βόρεια Κύπρο».

Η “Γενί Ντουζέν” σημειώνει επίσης ότι στη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τους Βρετανούς βουλευτές ήταν παρόντες η σύμβουλος του κ. Τατάρ για νομικές υποθέσεις Σουλέν Καράμπατζιακ και ο ειδικός σύμβουλός του για διεθνείς σχέσεις και διπλωματικές υποθέσεις Χουσεϊν Ισικσάλ.

Η τ/κ εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Ισικσάλ συμμετείχε στην «επιτροπή για το κλειστό Βαρώσι» το 2018 και η Καράμπατζιακ παρακολούθησε υποθέσεις αλλοδαπών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη νομική πτυχή του Κυπριακού, σύμφωνα με την εφημερίδα.     

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε στη “Γενί Ντουζέν” ότι με τους Βρετανούς συντηρητικούς βουλευτές δεν συζήτησαν το θέμα της μετατροπής του Βαρωσιού σε Λας Βέγκας, όμως επισκέφθηκαν μαζί το Βαρώσι και γελώντας πρόσθεσε: «Δεν ξέρω ποιος ετοίμασε αυτή την είδηση και για ποιον σκοπό, όμως δεν συζητήσαμε το θέμα στο οποίο αναφέρεστε. Τους έδειξα το ξενοδοχείο Golden Sands στο Βαρώσι που ανήκει στην βασιλική οικογένεια. Ήπιαμε καφέ, γύρισαν και έφυγαν. Δεν άκουσα ότι η Βρετανία θα συζητήσει ένα τέτοιο θέμα. Και οι βουλευτές δεν έχουν μια τέτοια εξουσία», είπε.

Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Τατάρ ισχυρίζεται πως το ξενοδοχείο Golden Sands ανήκει στην βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, όμως η βασιλική οικογένεια απορρίπτει αυτό τον ισχυρισμό.

Διπλωματικές πηγές αποδίδουν αυτή τη στάση της βασιλικής οικογένειας στην ανησυχία της ότι θα ανοίξει προς συζήτηση το θέμα των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι’ αυτό «αποφεύγει να πει την αλήθεια σε σχέση με την ιδιοκτησιακή δομή του ξενοδοχείου». 

Μια πηγή που παρείχε στήριξη στην απογραφή των περιουσιών στο Βαρώσι πριν το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής, δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι εντός του Golden Sands βρέθηκαν κάποια έγγραφα και κατάλογοι στα οποία αναφέρεται πως ένα μέρος του ξενοδοχείου ανήκει στην αγγλική βασιλική οικογένεια.

Εξάλλου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το μέλος της «επιτροπής ανοίγματος του Βαρωσιού» Χασάν Σιουνγκιούρ ανέφερε ότι δεν έχουν τέτοια πληροφορία ή τέτοιο έγγραφο. Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, η «επιτροπή» δεν συνήλθε ξανά μετά την πρώτη της συνεδρία λόγω του γεγονότος ότι τα μέλη της δεν έτυχαν στήριξης έπειτα από δήλωση που έγινε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θα αφαιρούνταν τα κυπριακά διαβατήρια από τα μέλη της.     

Ο Σιουνγκιούρ υπενθύμισε δήλωση της προηγούμενης Κυβέρνησης της Δημοκρατίας ότι θα ακυρώνονταν ή δεν θα ανανεώνονταν τα διαβατήρια 14 Τουρκοκυπρίων πολιτικών ανάμεσα στα οποία και αυτό του Ερσίν Τατάρ.

ΚΥΠΕ