Την ανάγκη το υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει τις ανάλογες θέσεις για φοίτηση των παιδιών, τονίζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, με αφορμή την προώθηση από πλευράς του Υπουργείου της σταδιακής επέκτασης της ηλικίας υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2031. Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Συνδέσμου σε περίπτωση που τα αιτήματά του δεν ικανοποιηθούν, τότε θα διοργανώσει ειρηνική διαμαρτυρία.

Υπενθυμίζεται πως για την επέκταση της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει κατατεθεί στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για συζήτηση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Στην επιστολή του προς τους γονείς ο Σύνδεσμος διευκρινίζει ότι δεν διαφωνεί με την πρόθεση αυτή του ΥΠΑΝ, αφού όπως αναφέρουν τους έχει επεξηγηθεί πως η υποχρεωτική εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων ετών θα προετοιμάζει καλύτερα τα παιδιά για ένταξη τους στην Α’ τάξη του Δημοτικού. Ωστόσο, τονίζεται πως ο Σύνδεσμος διαφωνεί με τον τρόπο που επιχειρείται αυτό.

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί ο σύνδεσμος:

Οι αρχικοί σχεδιασμοί του ΥΠΑΝ, συμπεριλάμβαναν και τον ιδιωτικό τομέα, με τη λογική ότι εφόσον πλέον η προδημοτική εκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική από την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών και οι υφιστάμενες δομές του δημοσίου δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές που δημιουργούνται, το Υπουργείο θα πρέπει να εξασφαλίσει στα παιδιά και τις ανάλογες θέσεις για φοίτηση.

Συνεπώς, μέσω ενός νέου Σχεδίου Επιδότησης θα μπορούσε να επιδοτηθεί άμεσα η φοίτηση των παιδιών στους ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία για τις ηλικίες πέραν των τεσσάρων (4) ετών, και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα επιλογής των γονέων για φοίτηση των παιδιών στον ιδιωτικό σταθμό ή νηπιαγωγείο της προτίμησης τους, με βάση και τις ανάγκες τους (π.χ. φοίτηση και κατά τις απογευματινές ώρες, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, κλπ.).

Ωστόσο, το ΥΠΑΝ, αλλάζοντας τους σχεδιασμούς του, αποφάσισε την καταβολή 127 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση ή/και προσθήκη επιπρόσθετων λυόμενων τάξεων στο δημόσιο (που ως επί το πλείστο λειτουργούν μέχρι τις 13:05) και πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού, τα οποία θα επιβαρύνουν τον φορολογούμενο πολίτη, χωρίς την οποιαδήποτε στήριξη στους γονείς που επιλέγουν να φοιτούν τα παιδιά τους σε σταθμούς και νηπιαγωγεία του ιδιωτικού τομέα.

Δηλαδή, οι σχεδιασμοί του ΥΠΑΝ για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών, έγιναν κατά τρόπο που επωφελείται ο δημόσιος τομέας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα, των γονέων, και των παιδιών που φοιτούν σε αυτόν.

Με αυτό τον τρόπο, θα ωθούνται τα παιδιά να φοιτούν σε δημόσιους σταθμούς και νηπιαγωγεία τα οποία δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των εργαζόμενων γονέων, ξεκινώντας με το πιο βασικό που αφορά το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας τους τόσο τις καθημερινές όσο και κατά τις περιόδους διακοπών (ειδικά κατά το καλοκαίρι).

Αυτό θα έχει φυσικά αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην βιωσιμότητα των σταθμών και νηπιαγωγείων του ιδιωτικού τομέα όσο και επί της απασχόλησης του προσωπικού μας.

Σε περίπτωση που οι ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία δεν είναι πλέον βιώσιμοι, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, τερματίζοντας την απασχόληση του προσωπικού τους, και δημιουργώντας σοβαρότερα προβλήματα στα ήδη σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς για εξεύρεση θέσης σε σταθμούς και νηπιαγωγεία για τα παιδιά τους, ειδικά των μικρότερων ηλικιών (και που δεν προσφέρονται από το δημόσιο).

Ως εκ τούτου ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων έχει υποβάλει στο υπουργείο Παιδείας τα πιο κάτω «εύλογα αιτήματα»:

  • Τη διασφάλιση της λειτουργίας των βρεφοκομικών-παιδοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων του ιδιωτικού τομέα,
  • Την εκπόνηση Σχεδίου Επιδότησης για Παιδιά Άνω των Τεσσάρων Ετών, τουλάχιστον μέχρι την Ηλικία των Πέντε Ετών,
  • Το Σχέδιο Επιδότησης να μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά 2024-2025.

Όπως τονίζεται, σε περίπτωση που τα αιτήματα του Συνδέσμου δεν ικανοποιηθούν, τότε θα διοργανώσει ειρηνική διαμαρτυρία  «με σκοπό την προάσπιση των εύλογων και νόμιμων συμφερόντων των παιδιών, των γονέων, και του προσωπικού των ιδιωτικών σταθμών και νηπιαγωγείων».  

Σε τέτοια περίπτωση συνεχίζει ο Σύνδεσμος θα χρειαστεί για μία ημέρα, εντός της επόμενης ή μεθεπόμενης εβδομάδας, να μην λειτουργήσουν οι ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία προκειμένου να λάβουν μέρος με το προσωπικό τους στην ειρηνική διαμαρτυρία.  

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμούν και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλουν να ταλαιπωρήσουν τους γονείς. «Αντιθέτως, επιθυμούμε την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών και νηπιαγωγείων μας και την συνέχιση της μεταξύ μας αγαστής συνεργασίας προς όφελος πρωτίστως των παιδιών».

Ωστόσο, εάν χρειαστεί, «τότε θα είναι αναγκασμένες/οι να προβούν στην ειρηνική διαμαρτυρία» με σκοπό «την προάσπιση των εύλογων και νόμιμων συμφερόντων και επιδιώξεων του ιδιωτικού τομέα που συνεχίζει να πλήττεται από τους λανθασμένους προγραμματισμούς και τις αστοχίες της Πολιτείας».

Τέλος, καλούν όσους γονείς το επιθυμούν και μπορούν να ενισχύσουν με την παρουσία τους την ειρηνική διαμαρτυρία.