Ακατάπαυστα και υπό βροχή εργάστηκαν για δεύτερη ημέρα τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, του Δήμου Γερμασόγειας και ιδιώτες επαγγελματίες, ούτως ώστε να αποκαταστήσουν όσο πιο νωρίς τις ζημιές που άφησε πίσω της η θεομηνία και ανεμοστρόβιλος που έπληξε προχθές τα ξημερώματα περιοχές της Γερμασόγειας.

Η επόμενη ημέρα βρήκε τους πληγέντες στα σπίτια τους να προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους και να επιδιορθώσουν τις ζημιές. Οι περισσότεροι από αυτούς άφησαν πίσω τις εργασίες τους, σε μια προσπάθεια να προλάβουν να επιδιορθώσουν τις καταστροφές με τις καιρικές συνθήκες να δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ την κατάσταση. Την ίδια ώρα, τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης επιδίδονταν σε αγώνα δρόμο για να καταγράψουν τις ζημιές και να απομακρύνουν άχρηστα υλικά, αντικείμενα και δέντρα από τα διάφορα υποστατικά και τους δρόμους. Οι καταγραφές θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή, ενώ με την ολοκλήρωσή τους, θα κοστολογηθούν και θα σταλεί ενημέρωση στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη πολιτικής απόφασης.

Ο «Φ» βρέθηκε ξανά χθες στις περιοχές που πλήγηκαν από τη θεομηνία και συνομίλησε τόσο με συνεργεία των αρμόδιων Υπηρεσιών αλλά και πληγέντες. Λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης προέβησαν σε επί τόπου αυτοψίες σε κατοικίες και υποστατικά καταγράφοντας τα πάντα. Επί ποδός τέθηκαν και ιδιωτικά συνεργεία σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τους πληγέντες και να τοποθετήσουν νέες τζαμαρίες.

Η χθεσινή νύκτα πέρασε δύσκολα αναφέρουν στον «Φ» οι πληγέντες της περιοχής Πανιώτη στη Γερμασόγεια αφού κάποιοι έκλεισαν με πρόχειρες κατασκευές τα σπασμένα τζάμια και παντζούρια για να μπορέσουν να κοιμηθούν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Κάποιοι εξ αυτών δεν είχαν ούτε νερό αφού τα ντεπόζιτα είχαν καταστραφεί, ενώ άλλοι έμειναν και χωρίς οχήματα, αφού είχαν καταπλακωθεί από κορμούς δέντρων.

Στο σπίτι της κ. Σοφίας Χαραλάμπους με το πρώτο φως της ημέρας βρίσκονταν υπάλληλοι για να επιδιορθώσουν τις μεγάλες τζαμαρίες του σαλονιού της οι οποίες θρυμματίστηκαν. Ο ανεμοστρόβιλος, όπως μας είπε, πέρασε από το καθιστικό και τα σήκωσε όλα. Έσπασαν έπιπλα, αντικείμενα παλιά και συναισθηματικής αξίας ενώ συλλεκτικοί πίνακες εξαφανίστηκαν από τη μανία του ανέμου.

Η κ. Γιάννα, φανερά κουρασμένη, ανέφερε ότι από το πρωί όλη η οικογένειά της προσπαθεί να φέρει το εξωτερικό του σπιτιού της σε καλύτερη κατάσταση. Στο πέρασμά του ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε τα κεραμίδια και όλα τα δέντρα του κήπου. Ευχαρίστησε όλες τις Υπηρεσίες που έδωσαν μάχη, όπως ανέφερε, έτσι ώστε να απομακρυνθούν τεράστιοι σωροί από μπάζα, δέντρα και μεγάλα αντικείμενα που βρέθηκαν στην οικία της.

Με τη βοήθεια της οικιακής βοηθού και του συζύγου της, η κ. Φλώρα από χθες το πρωί προσπαθεί να φέρει το σπίτι της σε μια φυσιολογική κατάσταση. Όπως είπε, κοιμήθηκαν κλείνοντας με πρόχειρη κατασκευή τα τζάμια του σαλονιού, ενώ εξωτερικά η κατοικία θα χρειαστεί μέρες για να έρθει στην αρχική της κατάστασης. Δύο μεγάλα δέντρα στην είσοδο του σπιτιού ξεριζώθηκαν και έπεσαν σε παρακείμενο φράχτη. «Τα φύτεψαν πριν 30 χρόνια και έγιναν ολόκληρα δέντρα, με στεναχωράει που θα πρέπει να κοπούν και δεν μπορούν να σωθούν», είπε μεταξύ άλλων. Ευχαρίστησε τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην κατοικία της.

Με βάση την εκτίμηση του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης» ο σταθμός ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης κατέγραψε ρυθμό βροχόπτωσης που έφτανε τα 90 χιλιοστά ανά ώρα, με περισσότερα από 300 σωματίδια βροχής και χαλαζιού να σημειώνονται εντός 30 δευτερολέπτων. Η ταχύτητα του ανέμου έφτανε μέχρι και τα 70χλμ/ώρα, ενδεικτική της μέσης ταχύτητας των ανεμοστρόβιλων.

Δήμαρχος Γερμασόγειας: Έγιναν άμεσες παρεμβάσεις

Για τα όσα έζησαν οι συνδημότες του, μίλησε στον «Φ», ο δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε κινητοποίηση για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στον δήμο του. Όπως εξιστορεί, μετέβη στις πληγείσες περιοχές και αφού αντιλήφθηκε το κακό που είχε γίνει, κάλεσε τον επιστάτη επιφυλακής δίνοντας του οδηγίες όπως ενεργοποιήσει όλο το προσωπικό. Ταυτόχρονα, επικοινώνησε με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Αστυνομία, Πολίτικη Άμυνα και Επαρχιακή Διοίκηση, ούτως ώστε με άμεσες ενέργειες να γίνουν παρεμβάσεις.

«Ιεραρχήσαμε τα θέματα ασφάλειας ως πρώτα και οι παρεμβάσεις μας έγιναν σε αυτό τον τομέα ούτως ώστε να μην έχουμε θύματα μετά τον ανεμοστρόβιλο», είπε και εξήγησε ότι δόθηκε προτεραιότητα στα θέματα οδικής ασφάλειας. «Ο παραλιακός ήταν απροσπέλαστος, ενώ ένα από τα πιο σημαντικά σημεία ήταν ο αυτοκινητόδρομος, υπήρχαν τόσο μεγάλες καταστροφές που ήταν πραγματικά κίνδυνος θάνατος».

Ο κ. Ξυδιάς χαρακτήρισε εξαιρετικό τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, λέγοντας ότι κατάφεραν μέχρι το μεσημέρι να δοθεί στην κυκλοφορία όλο το οδικό δίκτυο και να αντικατασταθεί η παροχή ηλεκτρισμού. Σημείωσε, ακόμη, ότι μετά τη σύντομη σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών, έγινε κατανομή ρόλων και η κάθε Υπηρεσία ασχολήθηκε με αυτό που έπρεπε: «Μέχρι σήμερα κινούμαστε ο κάθε ένας στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων. Αυτή η κατάσταση θα συνεχίσει να μας απασχολεί για άλλες 2 με 3 ήμερες».

Σε σχέση με τις καταστροφές, ανέφερε ότι κάποιοι έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, τονίζοντας ότι η διαβεβαίωση που δόθηκε από τον υπουργό είναι ότι το κράτος θα είναι αρωγός. «Ευελπιστώ ότι θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι τώρα που το έχουν ανάγκη».

Καταληκτικά, τόνισε ότι μέσα σε όλο αυτό ήταν και τυχεροί αφού ο ανεμοστρόβιλος έγινε σε ώρα που δεν υπήρχε αιχμή και δεν κινούνταν οχήματα, ενώ το δεύτερο άφορα την περιοχή, λέγοντας ότι οι ζημιές καταγράφηκαν σε πολυτελείς και αξιόπιστες κατασκευές. Διερωτήθηκε εάν η θεομηνία έπληττε πιο λαϊκές συνοικίες με ανθρώπους ηλικιωμένους και σε παλιά κτήρια, λέγοντας ότι οι ζημιές θα ήταν περισσότερες και μεγαλύτερος ο κοινωνικός αντίκτυπος.