Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου ζητά η κοινότητα Κοντεμένου σχετικά με τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της στην προσπάθεια ανέγερσης μνημείου στον Στρόβολο εις μνήμη των πεσόντων του 1974.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Κοντεμένου, Άθω Μιραχή η ανέγερση του μνημείου εμποδίζεται από λυόμενα που έχουν τοποθετηθεί σε παρακείμενο χώρο, όπου ανεγείρονται δύο πολυκατοικίες για πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον κ. Μιραχή οι πολυκατοικίες έπρεπε να παραδοθούν πέρυσι, κάτι που δεν έγινε, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η ανέγερση του μνημείου. «Από τον Ιούλιο του 2023 μας κοροϊδεύουν και πάμε από μήνα σε μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε στο philenews ο κοινοτάρχης οι προσπάθειες για ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του μνημείου χρονολογούνται εδώ και 3-4 χρόνια και σκαλώνουν σε διάφορες υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι άδειες που προνοούνται.

Παράλληλα, τόνισε πως στις 26 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του μνημείου, τα οποία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και χρειάζονται δύο μήνες για να ολοκληρωθούν οι τελικές εργασίες. Ωστόσο, όπως ανέφερε, αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει  διότι εμποδίζουν τα  τρία λυόμενα που έχουν μείνει εκεί.

Ερωτηθείς εάν η κοινότητα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Δήμο Στροβόλου, επεσήμανε πως επικοινωνεί συχνά με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος τάσσεται στο πλευρό τους. Σημείωσε δε πως το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στο Τμήμα Πολεοδομίας και στην κακή συνεννόηση με τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο ανέγερσης των πολυκατοικιών.

 «Δικαιολογημένη η καθυστέρηση»

Στη δική του τοποθέτηση το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως, η παράταση που δόθηκε θεωρείται δικαιολογημένη και πως επήλθε λόγω διάφορων ζητημάτων που προέκυψαν.

Ουδέποτε όμως, τονίζεται εκ μέρους του Υπουργείου, δόθηκε από την Πολεοδομία που είναι η αναθέτουσα Αρχή, ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου. «Επομένως η αναφορά για Ιούλιο 2023, δεν δόθηκε από εμάς».

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών στο philenews, η ανέγερση των πολυκατοικιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο.

«Από τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή των πολυκατοικιών είναι απαραίτητη η παρουσία του εργοταξίου», καταλήγει.