Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνουν τα εργασιακά ζητήματα των 38 μόνιμων δημόσιων κατήγορων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις μισθολογικές τους απολαβές και τις σε βάρος τους επιθέσεις από εγκληματικά στοιχεία.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», αυτή τη στιγμή τυγχάνει επεξεργασίας από τους δημόσιους κατήγορους της Δημοκρατίας κείμενο επιστολής, το οποίο θα τεθεί επίσημα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO). Στην επιστολή που θα συνυπογράφεται από τους 38 δημόσιους κατήγορους και θα σταλθεί προσεχώς, επισημαίνεται ότι η Δημοκρατία δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με βάση τον τέταρτο γύρο αξιολόγησης της Κύπρου (22/6/2018) και σχετική σύσταση που είχε κάνει η GRECO. Υποδεικνύεται, με άλλα λόγια, η μη ευθυγράμμιση της Δημοκρατίας με συγκεκριμένη υποχρέωση.

Η GRECO στον τέταρτο γύρο αξιολόγησης, είχε καταγράψει την ανάγκη για μισθολογική αναβάθμιση των δημόσιων κατηγόρων ως μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση και διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ρόλου που επιτελούν, στο πλαίσιο της απονομής δικαιοσύνης. Ωστόσο, αν και μεγάλος αριθμός νομικών λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας αναβαθμίστηκε μισθολογικά μετά τις επισημάνσεις του 2018, εντούτοις οι 38 δημόσιοι κατήγοροι για τους οποίους είχε γίνει η σύσταση και σηκώνουν μεγάλο βάρος για χειρισμό ποινικών υποθέσεων, παραγνωρίστηκαν εντελώς.

Η στρέβλωση αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός. Κι αυτό γιατί έχει επισημανθεί και με επίσημες τοποθετήσεις, αλλά και μέσω επίσημου εγγράφου. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, με αφορμή την παρουσία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών στις 17/5/2023 είχε δηλώσει ανάμεσα σ’ άλλα ότι «παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας που είναι μέλη της Νομικής Υπηρεσίας, υπηρετούν με τους ίδιους όρους όπως οι Δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, εντούτοις, οι νομικοί λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που εκπροσωπούν και ενεργούν εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα υπηρετούν σήμερα με τους ίδιους όρους όπως οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και υπάγονται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία, μεταξύ άλλων, επιλαμβάνεται θεμάτων διορισμού, προαγωγής και πειθαρχικής εξουσίας επ’ αυτών».

Επιπλέον, η ασυνέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα των δημόσιων κατηγόρων, επισημαίνεται έστω και εμμέσως στη δεύτερη έκθεση συμμόρφωσης της Κύπρου (29/10/2020) με βάση τις υποδείξεις της GRECO: «{…}έχουν ληφθεί μέτρα για να επιτευχθεί η γενική μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας υπό την μορφή ενός ξεχωριστού δικού της προϋπολογισμού και των δικών της μηχανισμών πρόσληψης και προαγωγής. Μέσω του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας για το 2020, εγκεκριμένου από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2019, ο μισθός σχεδόν όλων των βαθμιδών των νομικών λειτουργών, συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελέων που ασχολούνται με την δίωξη αδικημάτων διαφθοράς, έχει εξομοιωθεί με τις ισότιμες κλίμακες των μισθών των δικαστικών λειτουργών».

Σημεία όπως και το πιο πάνω περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της επιστολής που ετοιμάζουν οι δημόσιοι κατήγοροι. Εδώ να σημειωθεί ότι ο «Φ» είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του προσχεδίου, το οποίο –ασφαλώς- είναι συνταγμένο στην αγγλική και αποτελείται από συνολικά οκτώ σημεία. Αυτή τη στιγμή αντίγραφα του κειμένου έχουν διαβιβαστεί σε όλους τους δημόσιους κατήγορους, με στόχο την τελική διαμόρφωσή του.

Στο προσχέδιο υπάρχει αναφορά και για τις επιθέσεις που δέχθηκαν δημόσιοι κατήγοροι τα τελευταία χρόνια. Γίνεται καταγραφή των περιστατικών από το 2016 μέχρι και το 2024, όταν και έγιναν σοβαρές εγκληματικές ενέργειες σε βάρος δημόσιων κατηγόρων.

Οι 38 δημόσιοι κατήγοροι της Δημοκρατίας, όπως είχε αποκαλύψει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο «Φ» (5/2/2024), απέστειλαν επιστολή ημερομηνίας 19/1/2024 για τα δύο αυτά ζητήματα, δηλαδή, την μισθολογική παραγνώρισή τους και τις σε βάρος τους επιθέσεις, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Μέχρι στιγμής, όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, δεν υπάρχει κάποια απάντηση από την προεδρεία της Δημοκρατίας.

Πάντως, οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας φαίνεται να υποστηρίζουν τα αιτήματα των δημόσιων κατηγόρων. Αυτό διαφάνηκε και σε σύσκεψη των τελευταίων με επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.

Εξάλλου, άτομο με καλή γνώση του ζητήματος, ανέφερε στον «Φ» ότι «οι δημόσιοι κατήγοροι καθημερινά δέχονται αδίκως επιθέσεις, από κόσμο που δεν αντιλαμβάνεται ότι οι συγκεκριμένοι λειτουργοί της δικαιοσύνης επιτελούν έναν συγκεκριμένο ρόλο, αλλά προσωποποιεί αυτό το ρόλο».

11 Μαρτίου αυλαία για υπόθεση απειλών σε βάρος δημόσιας κατηγόρου
• Καταδίκη για απειλές περί βόμβας το 2017: «Εννά σου βάλουν τζιαί εσένα πόμπα»

Στις 11 του τρέχοντος μήνα αρχίζει ακροαματική διαδικασία σε βάρος 49χρονου Ελληνοκύπριου, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση απειλών σε βάρος δημόσιας κατηγόρου της Δημοκρατίας. Ο κατηγορούμενος είχε συλληφθεί την περασμένη Δευτέρα από μέλη της Αστυνομίας, στον χώρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Είχε προηγηθεί καταγγελία δημόσιας κατηγόρου σε βάρος του.

Του καταλογιζόταν ότι την παρενοχλούσε και της έστελνε απειλητικά μηνύματα σε σχέση με υπόθεση του που χειριζόταν. Η καταγγελία της δημόσιας κατηγόρου διερευνήθηκε από το ΤΑΕ Λευκωσίας και καταχωρίσθηκε την περασμένη Τρίτη. Χθες ο 49χρονος απάντησε μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, με το Δικαστήριο να ορίζει την έναρξη της ακρόασης για τις 11 του μηνός. Ο κατηγορούμενος θα κρατείται ως υπόδικος.

Αυτό είναι ένα από τα περιστατικά με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι δημόσιοι κατήγοροι. Πέραν από τις πρόσφατες επιθέσεις τον Δεκέμβριο του 2023 και τον περασμένο Ιανουάριο (2024) υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συγκεκριμένοι λειτουργοί της δικαιοσύνης τέθηκαν στο στόχαστρο.

Είναι ενδεικτική μια περίπτωση πριν από ακριβώς επτά χρόνια. Ελληνοκύπριος μετά από απόφαση Επαρχιακού Δικαστηρίου της Πάφου για προσωποκράτησή του την 1η Μαρτίου του 2017, είχε απειλήσει τη δημόσια κατήγορο και ενώ συνοδευόταν από μέλη της Αστυνομίας προς τα κρατητήρια.

Σε κάποια στιγμή στράφηκε προς το μέρος της και της είπε: «Αύριο που εννά σου βάλουν τζιαι εσένα πόμπα εν να χαρώ πολλά έτσι όπως εβάλαν τζαι της άλλης. Θα την φάεις τζιαι θα την φάτε ούλλοι με σειρά. Εγώ εν βάλλω πόμπες, εν άλλοι που τες βάλλουν. Εν σωστό πράγμα να μείνω εγιώνι μέσα που σε πέντε μέρες γεννά η γεναίκα μου τζαι εν θα είμαι τζιαμέ;». Λίγους μήνες προηγουμένως και συγκεκριμένα το 2016 είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση σε βάρος άλλης δημόσιας κατηγόρου που επίσης υπηρετούσε στην εισαγγελία της Πάφου. Στον Ελληνοκύπριο Ι.Ι. είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, απόφαση που είχε επικυρωθεί και από το Ανώτατο Δικαστήριο (28/9/2022). Το τότε δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα, στην κατακλείδα της απόφασής του σημείωνε: «Το περιεχόμενο των εκστομισθέντων, σε συνδυασμό με το έντονο ύφος που το συνόδευε και το γεγονός ότι προηγήθηκε η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε άλλο Δημόσιο Κατήγορο, δεν αποτελούσε κενή απειλή.

Αντίθετα, εμφανώς στοιχειοθετούσε πρόθεση του Εφεσειόντος για εκφοβισμό της παραπονούμενης, το οποίο θα μπορούσε, αντικειμενικά, να προκαλέσει στον μέσο άνθρωπο, τρόμο ή ανησυχία, όπως όντως έχουν προκαλέσει και στην παραπονούμενη».

Τον Δεκέμβριο του 2023 είχε γίνει βομβιστική επίθεση εναντίον της Δημόσιας Κατηγόρου της Εισαγγελίας Πάφου, ενώ ακολούθησε περιστατικό με εμπρησμό οχήματος συναδέλφου της στις 16 Ιανουαρίου, επίσης στην επαρχία Πάφου.