Την πρόθεση σταδιακής αλλαγής του σχολείου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους υπό τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Στον απολογισμό του έργου για το 2023 – 2024, η Υπουργός ανέφερε ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε α) τα μαθησιακά αποτελέσματα, καθώς οι επιδόσεις των παιδιών της Κύπρου ήταν από τις χειρότερες σε διεθνείς αξιολογήσεις και β) «το πιο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα της Ειδικής Εκπαίδευσης», όπως το χαρακτήρισε.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε σε 15 ενότητες δράσεων και στοχεύσεων:

Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. Υπενθύμισε ότι καταργήθηκαν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, ώστε να περιοριστούν πρακτικές αποστήθισης. Ανέφερε, δε, ότι «η διαμορφωτική αξιολόγηση εντάχθηκε σε όλες τις τάξεις της Δημοτικής Εκπαίδευσης».

Αναλυτικά Προγράμματα – Περιεχόμενο εκπαίδευσης. «Επικεντρωνόμαστε πια στα σημαντικά», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι συστάθηκαν 43 ομάδες εργασίες, οι οποίες θα παραδώσουν εντός του Μάη επικαιροποιημένα αναλυτικά προγράμματα με έμφαση τις δεξιότητες, ικανότητες και κριτική σκέψη του μαθητή. Έμφαση δίνεται και στην ελληνική γλώσσα.

Πρόληψη – Έγκαιρη διάγνωση και Παρέμβαση. Εντάχθηκαν προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης για τον αλφαβητισμό, τη βία και παραβατικότητα από στα νηπιαγωγεία.

Αγωγή ζωής. Με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, την ασφαλή χρήση διαδικτύου, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Σε αυτή τη βάση σχεδιάζονται επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και άλλες δράσεις, μεταξύ των οποίων για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ολοήμερο σχολείο στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση. Αυξήθηκαν από τα 220 στα 228 δημοτικά και από τα 2 στα 5 διαθεματικής και διεπιστημονικής μάθησης στη Μέση Εκπαίδευση. Στόχος από την ερχόμενη χρόνια, να υπάρχει διασύνδεση με το πρωινό σχολείο, να εμπεριέχουν καινοτόμα προγράμματα κ.α.

Αναβάθμιση Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Αυξάνονται στα 32 με 7 νέα προγράμματα, ενώ σχεδιάζεται περαιτέρω αύξηση με 9 νέα προγράμματα.

Αναβάθμιση Ανώτερης Εκπαίδευσης. Διατέθηκαν υποτροφίες €350.000. Αναμένεται η ολοκλήρωση διαλόγου με σκοπό τη νομοθετική ρύθμιση.

Ειδική / Ενιαία Εκπαίδευση. Ξεκίνησε ο διάλογος με όλους τους φορείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από φέτος αξιοποιήθηκε επικαιροποιημένο υλικό, αυξήθηκαν βοηθοί/ συνοδοί κατά 96 νέες θέσεις (σύνολο 1.296). Αναμένεται με τη νέα σχολική χρονιά ολοκλήρωση των αλλαγών για μετάβαση από την Ειδική στην Ενιαία Εκπαίδευση καθώς και βελτίωση υφιστάμενων πρακτικών.

Παιδαγωγικά αναβάθμιση υποστηρικτικών προγραμμάτων. Καταργήθηκε το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, σημείωσε η Υπουργός. Θα ακολουθήσει, μεταξύ άλλων, η αξιολόγησή τους. Όσον αφορά σε επικείμενη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών σε ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ, η Υπουργός χαρακτήρισε ως πρόωρη την απόφασή τους για δυναμικά μέτρα.

Υποδομές. Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός στα €51 εκατ. με σκοπό ανεγέρσεις, επεκτάσεις και βελτιώσεις εγκαταστάσεων. Τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά σε 405, ενώ από την ερχόμενη χρονιά εντός συμφωνίας-πλαισίου θα εγκατασταθούν τα πρώτα 50. Επιπλέον, αυξήθηκε η φρούρηση σε σχολεία υψηλού κινδύνου, ενώ €1,9 εκατ. για το 2024 δόθηκαν για έκτατη φρούρηση σε 33 πρόσθετα γυμνάσια και πρωινή φρούρηση σε δημοτικά.

Ψηφιακός μετασχηματισμός. Αξιοποιήθηκαν κονδύλια €9 εκατ. για εξοπλισμό και €1 εκατ. για δεξιότητες και τεχνολογίες.

Ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και παιδαγωγική αυτονομία. Έγιναν επιμορφώσεις σε περισσότερους από 12.000 εκπαιδευτικούς.

Διεθνείς συνεργασίες. Μεταξύ των οποίων με Ελλάδα, Αυστρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κατάρ, Σερβία, Παραγουάη. Ακολουθούν με Ιταλία και Ρουμανία.

Αθλητισμός. Προχωρούν με τη νέα χροιά στη δεύτερη φάση αναβάθμισης του δημοτικού κολυμβητήριου Λευκωσίας.

Νεολαία. Σχεδίασαν και δημιούργησαν την πρώτη πλατφόρμα ψηφιακής δημοκρατίας για άμεσε επικοινωνία των νέων με το κράτος.