Με στόχο οι μαθητές σχολείων του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε. να έχουν βιωματική εμπειρία για τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής, στήνεται ξανά στο Δασάκι Άχνας ο καταυλισμός «Η Προσφυγιά». Πρόκειται για την αναπαράσταση του πρόχειρου καταυλισμού που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες το 1974, ο οποίος στήνεται κάθε Οκτώβριο για την εκδήλωση Συναπάντημα Προσφύγων. 

Φέτος, ωστόσο, όπως ανέφερε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Δάσους Άχνας, Νίκος Βάσιλας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε.) θα μπορούν να κάνουν βιωματικές εκδρομές στον καταυλισμό από την 1η μέχρι τις 20 Απριλίου.

Οι μαθητές θα ενημερώνονται για τον ξεριζωμό των προσφύγων το καλοκαίρι του 1974 και για τον χώρο στον οποίο βρήκαν πρόχειρο καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες από αυτούς στο Δάσος, που δημιούργησαν πρόχειρο καταυλισμό. Ακολούθως έξω από ένα αντίσκηνο-σχολείο τους θα τους προσφέρεται ριζόγαλο από εθελόντριες, όπως ακριβώς γινόταν και τότε.

Αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Δάσους Άχνας είναι να δημιουργηθεί ένα μόνιμο θεματικό πάρκο με αντίσκηνα στην περιοχή, προκειμένου να μπορούν να το επισκέπτονται σχολεία και όσοι άλλοι επιθυμούν.  «Έχουμε μεταφέρει το αίτημά μας στην υπουργό Παιδείας, η οποία αναγνώρισε την αξία της εκδήλωσης. Είμαστε σ’ επαφή προκειμένου να δούμε πώς θα προχωρήσουμε για να γίνει μόνιμος ο καταυλισμός και να μπορούν να τον επισκέπτονται σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», ανέφερε ο κ. Βάσιλας. Πρόσθεσε ακόμη πως η δημιουργία του πρόχειρου καταυλισμού είναι πολύ σημαντική, αφού θυμούνται οι παλιοί και μαθαίνουν οι νέοι. «Οι νέοι έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα συγκλονιστικά βιώματα των προσφύγων και ν’ αποκτήσουν πραγματική εμπειρία για το τι συνέβη στην περιοχή του Δάσους Άχνας μετά την τουρκική εισβολή», σημείωσε.