Στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας φαίνεται να σκοντάφτει για την ώρα η πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας, για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας και τα θέματα παραγωγικότητας που παρουσιάζονται λόγω μετακινήσεων υπαλλήλων.

Αυτό διαφάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα στην παρουσία εκπροσώπων αρμόδιων υπηρεσιών τμημάτων της πολιτείας και εκπροσώπων συντεχνιακών οργανώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση του κ. Μουσιούττα προνοεί τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου. Κι αυτό με τέτοιο τρόπο ώστε, πρώτον, η γραπτή εξέταση για διορισμό να διεξάγεται κάθε δυο χρόνια αντί κάθε έτος και δεύτερον, η αποδοχή διορισμού σε θέση από επιτυχόντα υποψήφιο να συνεπάγεται τον αποκλεισμό του από τη διεκδίκηση άλλης θέσης που προκηρύσσεται εντός της περιόδου των δυο ετών που έπονται της ημερομηνίας διεξαγωγής της εξέτασης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση το άτομο που αποδέχεται διορισμό χάνει το δικαίωμα να εγκαταλείψει την εν λόγω θέση για άλλο πόστο που προκηρύσσεται κενό εντός δυο ετών.

Όπως τονίστηκε και κατά τη συνεδρίαση, σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, οι μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων σε άλλες θέσεις είναι συχνό φαινόμενο και προκαλούν πρόβλημα δυσλειτουργίας στο δημόσιο. Αν και αυτή η τοποθέτηση δεν αντικρούστηκε από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, εντούτοις, γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας την καθιστά ως μη υλοποιήσιμη.
Συγκεκριμένα, η γνωμάτευση εστιάζει στην προσθήκη εδαφίου που προτείνει ο κ. Μουσιούττας και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Υποψήφιος ο οποίος αποδέχθηκε διορισμό σε θέση που του προσφέρθηκε διαγράφεται από τον κατάλογο επιτυχόντων στη γραπτή εξέταση και δε δύναται να διεκδικήσει άλλη θέση με βάση τον εν λόγω κατάλογο».

Η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, Λαμπρινή Λάμπρου Ουστά, εξηγεί ότι αυτή η τροποποίηση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 28 του συντάγματος.

Επεξηγεί ότι το εν λόγω άρθρο «κατοχυρώνει την ισονομία και την ισοπολιτεία σ΄ όλο το φάσμα της ζωής και ο αποκλεισμός ή διαγραφή του υποψηφίου που αποδέχθηκε διορισμό σε θέση που του προσφέρθηκε, από τον κατάλογο επιτυχόντων στη γραπτή εξέταση, ώστε να μην μπορεί να διεκδικήσει άλλη θέση με βάση τον εν λόγω κατάλογο, δεν εξασφαλίζει την προαναφερόμενη ισονομία και ισοπολιτεία». Η κ. Ουστά στην τετρασέλιδη γνωμάτευση καταλήγει αναφέροντας ότι «η προτεινόμενη πιο πάνω τροποποίηση πλήττει την αρχή της ισότητας και το δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος».

Βάσει των διαμειφθέντων στη συνεδρίαση η κοινοβουλευτική επιτροπή θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να ζητήσει γνώμες νομικών συμβούλων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδο.

Η έτερη πρόταση Νόμου που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχει ως εισηγητή τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου. Με βάση την πρότασή του για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, η εισδοχή για θέσεις μισθολογικής κλίμακας Α9 και Α11 στο δημόσιο να καθορίζεται με τη διαδικασία που γίνονται οι προσλήψεις για θέσεις Α8. Δηλαδή, να παρακάθονται σε εξετάσεις μαζί με τους ενδιαφερόμενους για εξασφάλιση θέσης χαμηλότερων κλιμάκων (Α8, Α2,5,7). Βάσει των όσων ισχύουν, υπηρεσίες και τμήματα της Δημοκρατίας προκηρύσσουν θέσεις μισθολογικών κλιμάκων Α9 και Α11 και είτε χρειάζεται η σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής και διενέργεια εξετάσεων, είτε οι ενδιαφερόμενοι προσλαμβάνονται μόνο αφού πρώτα δώσουν προφορικές συνεντεύξεις. Η εισήγηση Δημητρίου αποσκοπεί στο να υπάρχει αξιοκρατία, γενικότερο συμμάζεμα και να αποφεύγονται περιττά έξοδα για το δημόσιο. Με βάση τα όσα συζητήθηκαν, η εισήγηση προσεγγίζεται θετικά, αλλά θα εξεταστούν κάποια τεχνικά ζητήματα εν σχέσει με την εν λόγω πρόταση, πριν το θέμα θα απασχολήσει ξανά σε μεταγενέστερο στάδιο.