Με την εισήγηση όπως το πόρισμα την τρίτης θανατικής ανάκρισης παραμείνει ανοικτό σε σχέση με την αιτία θανάτου του Θανάση Νικολάου, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος ολοκλήρωσε την πολυσέλιδη αγόρευση της.

Η κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της υπόθεσης και στις μαρτυρίες που τέθηκαν ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, ενώ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ σε σχέση με τα όσα ανέφερε η δρ Δήμητρα Καραγιάννη.

Καταληκτικά σημείωσε «εν κατακλείδι, στη βάση των πιο πάνω, στις ανακρίβειες που δόθηκαν από την δρα Καραγιάννη, θεωρούμε ότι ελλείψει ιστολογικών ευρημάτων, δεν είναι εφικτό να απαντηθεί με ασφάλεια αν το έλλειμμα στο υοειδές οστό, είναι γενόμενο εν ζωή, μεταθανάτια ή εκ της κατασκευής του. Το πόρισμα για συνθήκες θανάτου θα πρέπει να είναι πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και δεν αποδεικνύεται στο ισοζύγιο των πιθανοτήτων. Η εισήγηση μας με κάθε σεβασμό προς το Δικαστήριο είναι όπως το πόρισμα παραμείνει ανοιχτό σε σχέση με την αιτία θανάτου όπως επίσης είναι ανοικτό και το αν ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε αυτοκτονία, ελλείψει ιατροδικαστικής γνωμάτευσης ενώπιον του Δικαστηρίου που να αξιολογεί όλα τα ευρήματα, νεκροψία, νεκροτομή και εκταφή».

‘Αυθαίρετα κατέληξε στο συμπέρασμα περί στραγγαλισμού εν ζωή”

Η κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι βασικά δεν εντοπίστηκε κανένα ιστολογικό εύρημα. Αντί η δρ Καραγιάννη να δηλώσει αυτό ως όφειλε, εφηύρε στην έκθεση της επιχειρηματολογία για τον χρόνο και αυθαίρετα κατέληξε στο συμπέρασμα περί στραγγαλισμού εν ζωή. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αναδείχθηκε η μη επιστημονική επάρκεια της δρος Καραγιάννη.

Δεν είναι ιατροδικαστής αλλά παθολογοανατόμος. Αυτές οι διαποτίσεις που εντόπισε στις φωτογραφίες, δεν έκανε κανένας ιατροδικαστής που ενεπλάκη στην υπόθεση, που είναι και της ειδικότητας τους, για να εκφέρουν άποψη, πρόσθεσε. 

Είπε ακόμη ότι η δρ Καραγιάννη διορίστηκε στην παρούσα υπόθεση ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας. Επιπρόσθετα αποδείχθηκε κατά την αντεξέταση, ότι πληρώθηκε 9.000 ευρώ για την εργασία της αυτή. Το Υπουργικό αποφάσισε την πληρωμή των εξόδων της οικογένειας. Ενόψει ότι είχε διοριστεί ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, πληρώθηκε το ποσό από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συνεχίζοντας η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι η δρ Καραγιάννη είπε στο Δικαστήριο ότι η ανώμαλη παρυφή του υοειδούς οστού, ήταν κάταγμα. Γι’ αυτό προσκόμισε ένα κλαδί το οποίο έσπασε, για να προβεί σε αναπαράσταση στον τρόπο που δημιουργήθηκε η ανώμαλη παρυφή. Όταν της υποδείχθηκε πως το κλαδί ήταν νεκρό και πώς δεν ήταν βοηθητικό, απέφυγε να απαντήσει επί του συγκεκριμένου ερωτήματος, λέγοντας πως τον στραγγαλισμό τον απέδειξε με πολλά στοιχεία και όχι μόνο αυτό. Ο δρ Αγαπητός ανέφερε ότι αυτή η ανώμαλη παρυφή, μπορεί να έγινε και μεταθανάτια. Η δρ Καραγιάννη κατά απόλυτο τρόπο ανέφερε ότι δεν υπάρχει στραγγαλισμός χωρίς απώλεια του τμήματος του ενός ή άλλου κέρατος του υοειδούς οστού. Κατά τον ίδιο τρόπο ανέφερε πως ο μόνος τρόπος για να σπάσει το υοειδές οστό, ειναι δια στραγγαλισμού ή απαγχονισμού. Όμως, η βιβλιογραφία που η ίδια κατέθεσε στο Δικαστήριο, δεν επιβεβαιώνει τις απόλυτες θέσεις της. Από το σύνολο της μαρτυρίας της διαφαίνεται ότι δεν δόθηκαν με επιστημονική επάρκεια ορθές πληροφορίες για να βοηθήσει τον θανατικό ανακριτή.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έξω από την είσοδο του Δικαστηρίου βρίσκονται εκπρόσωποι της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων – Συγγενών Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ) εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου.