Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, η οποία συνήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης. Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχουν οφέλη και προβλήματα από τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι σκοπός του συστήματος φωτοεπισήμανσης παραμένει η αναβάθμιση της οδικής συμπεριφοράς των Κυπρίων και η μείωση των παραβιάσεων. «Υπάρχουν διασταυρώσεις πεζών που δεν είναι φωτοελεγχόμενες, επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόστιμο πρέπει να παραμένει ως αποτρεπτικός παράγοντας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παράπονα για το ύψος των προστίμων καθώς και προβλήματα στην επίδοση των προστίμων. «Υπάρχει μια κατάσταση με οφέλη αλλά και με προβλήματα», υπογράμμισε.

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Βαφεάδης εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου Μεταφορών για διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού μέσω του Τύπου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς και την πρόθεση για συντήρηση και αναβάθμιση διασταυρώσεων, η οποία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε €100.000. «Αναμένουμε τις σημερινές αποφάσεις του Κοινοβουλίου, για να τροποποιήσουμε το ενημερωτικό υλικό», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει τροποποίηση της νομοθεσίας, με την οποία θα προτείνεται το πρόστιμο για παραβίαση της γραμμής στάσης (αλτ) να παραμείνει στα €25, και το πρόστιμο παραβίασης κόκκινου σηματοδότη να μην αλλάξει. «Αυτό που θέλουμε είναι να παραμείνει το πρόστιμο των €300 για την παραβίαση διασταύρωσης πεζών, αλλά να προτείνουμε μείωση κατά 50% εάν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 15 ημερών», πρόσθεσε.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Υπουργός είπε ότι αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών πρότειναν να παραταθεί η περίοδος πληρωμής του συγκεκριμένου προστίμου από 15 σε 30 ημέρες, με το επιχείρημα της διευκόλυνσης του κοινού προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό. Όπως είπε, το επιχείρημα των Βουλευτών είναι λογικό, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αποδέχθηκε την πρότασή τους.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, ο κ. Βαφεάδης πρότεινε ακόμη την αύξηση του ορίου πληρωμής εξωδίκων προστίμων από 45 σε 60 ημέρες, για να μη δημιουργηθούν διοικητικά έξοδα. Σημείωσε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων μελετά αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πράσινου βέλους για δεξιά στροφή, ώστε αντί να ανάβει πρώτο (πριν από τον κόκκινο σηματοδότη), να σβήνει τελευταίο.

Απαντώντας σε ερωτήματα Βουλευτών, ο Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι τα πρόστιμα υιοθετήθηκαν ως τεχνοκρατική απόφαση, επισημαίνοντας ότι αυτά τα θέματα πρέπει να τυγχάνουν σωστής προσέγγισης. «Αντιλαμβάνομαι το θέμα της αναλογικότητας των προστίμων», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε επέμβαση στο σύστημα φωτοεπισήμανσης πρέπει να γίνει προσεκτικά.

Αναφερόμενος στα έξυπνα φώτα, ο Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά θα αμβλύνουν τη συμφόρηση στους δρόμους. «Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν μαζί έξυπνα φώτα και χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος διαλέγει τα έξυπνα φώτα. Απαντώντας σε ερώτημα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνου Φακοντή, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι τα έξυπνα φώτα είναι σε διαδικασία προσφοροδότησης.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Μεταφορών, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι πρώτιστα η προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο οδικό δίκτυο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι προτάσεις που υπέβαλε στην Επιτροπή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν σκοπό να διορθώσουν στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί κατά τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, με απώτερο σκοπό.

«Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη λειτουργία των 2 νομοθεσιών (Σ.Σ. για το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα) ούτως ώστε, αν χρειάζεται, να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα», κατέληξε.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών


Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της και Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, μιλώντας για τη δική του πρόταση νόμου, σημείωσε ότι «είναι τρομερά άδικο να πληρώνεις €25 όταν πατάς μια γραμμή και €300 όταν πατάς δεύτερη γραμμή».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. «Όποιος περνάει κόκκινο παράνομα, διαπράττει έγκλημα», πρόσθεσε.

«Δεν είναι δικαιολογία να παραγγέλνουμε φώτα που να μη δέχονται χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης. Ή να μπει χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης ή να αναβοσβήνει το πράσινο φως», τόνισε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, είπε ότι «επί δικής μας διακυβέρνησης εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα, θέλουμε να σωθεί, να είναι αποτελεσματικό και διαχρονικό». Στην εφαρμογή του συστήματος, πρόσθεσε, υπάρχουν κάποια αποτελέσματα που αδικούν τον κόσμο.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ζητήματα που προσκρούουν στην κοινή λογική. Θέλουμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι πρέπει να μπουν κάμερες σε όλα τα φώτα τροχαίας, επισημαίνοντας ότι είναι εγκληματικό το πρόστιμο των €300 ευρώ για παραβίαση της διάβασης πεζών. «Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τα όρια ταχύτητας σε κάποιους δρόμους», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, είπε ότι βλέπει καλοπροαίρετα τις εισηγήσεις, αλλά αυτές δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. «Η πρόταση για έκπτωση στην πληρωμή του προστίμου ευνοεί μόνο όσους έχουν οικονομική δυνατότητα», σημείωσε.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης, αντί να στοχεύει στην πρόληψη, έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό μέτρο στα χέρια της Κυβέρνησης. Πρέπει να γίνει εξυγίανση και βελτιστοποίηση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, επικαιροποίηση των ορίων ταχύτητας, δημιουργία ανεπτυγμένου συστήματος οδικών μεταφορών και να καλλιεργηθεί οδική συνείδηση και κουλτούρα, κατέληξε.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι «δημιουργήσαμε σύστημα παγίδευσης των πολιτών», υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να υπάρξει περίοδος προσαρμογής και τα πρόστιμα να ήταν χαμηλά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε ότι το 50% του πληθυσμού είτε δεν εργάζεται είτε έχει χαμηλά εισοδήματα, προσθέτοντας ότι είναι καλή η σκέψη για έκπτωση στην πληρωμή του προστίμου, αλλά προκαλεί προβλήματα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών, ο κ. Ορφανίδης έκανε λόγο για στρεβλώσεις του συστήματος φωτοεπισήμανσης χωρίς να δίνονται περιθώρια ανοχής στους πολίτες, οι οποίοι αυτήν την εποχή βιώνουν δυσχέρειες. «Πρέπει να λειτουργεί η αναλογικότητα των ποινών, κάτι που δεν άγγιξαν σήμερα η Νομική Υπηρεσία, το κράτος και το Υπουργείο Μεταφορών», πρόσθεσε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υπέδειξε ότι πρώτα είναι η πρόληψη, ύστερα η διαχείριση και μετά η καταστολή. «Εάν σε μια οικογένεια τύχουν δύο πρόστιμα των €300, θα μπορεί να αντεπεξέλθει;», διερωτήθηκε.

Ακόμη, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει αποτρεπτικός παράγοντας όταν κάποιος πάει ευθεία παραβιάζοντας το κόκκινο, ενώ πρότεινε να μην υπάρχει πρόστιμο €300 για δεξιά στροφή. Έθεσε επιπλέον ζήτημα για το όριο ταχύτητας που μειώνεται λίγα μέτρα πριν από φώτα τροχαίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τετραετίας, είπε ότι περίμενε μεγαλύτερη μείωση στα θανατηφόρα δυστυχήματα από τη χρήση του συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Ακολούθως, ρώτησε τον Αναπληρωτή Διευθυντή Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, Χάρη Ευριπίδου, γιατί αυξήθηκαν τα δυστυχήματα σε Ολλανδία και Ιρλανδία, με τον κ. Ευριπίδου να απαντά ότι η Ολλανδία είναι διαφορετική περίπτωση, λόγω του διαμετακομιστικού εμπορίου. Ο κ. Παπαδούρης ζήτησε να σταλούν στη Βουλή τα στατιστικά στοιχεία, με τον κ. Ευριπίδου να αναφέρει ότι θα σταλούν.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι δεν πήρε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε. «Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και από εκεί και πέρα το κάθε μέλος της Ολομέλειας και το κάθε κόμμα ας πάρει τις αποφάσεις του», τόνισε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2021, όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, το ΕΛΑΜ ήταν το μοναδικό κόμμα που ψήφισε κατά της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

«Ό,τι είχαμε δηλώσει πριν από δυόμισι χρόνια, σήμερα αποδεικνύεται πέρα για πέρα αληθινό, είπε, κάνοντας λόγο για «καθαρά φοροεισπρακτική τακτική» του κράτους.

Οι τοποθετήσεις άλλων προσκεκλημένων


Ο Χάρης Ευριπίδου, Αναπληρωτής Διευθυντής Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, σημείωσε ότι τα εντάλματα δεν πληρώνονται με δόσεις. Αναφερόμενος στα βαν με κάμερες, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λανθασμένης στάθμευσης.

Όπως είπε, τα κριτήρια για χρήση καμερών είναι μεταξύ άλλων τα μελανά σημεία του οδικού δικτύου και τα παράπονα για κόντρες ή για οχληρία, προσθέτοντας ότι η Τροχαία εκπαιδεύει τους χειριστές των βαν και προβαίνει σε ελέγχους για σωστή τοποθέτηση πινακίδας για ύπαρξη κάμερας. Έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις βαν με κάμερες που έχουν σταθμεύσει σε πεζοδρόμια και έχουν γίνει συστάσεις, συμπλήρωσε.

«Η αύξηση του ορίου ταχύτητας πρέπει να εξεταστεί με φειδώ», τόνισε ο κ. Ευριπίδου, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με όλες τις προτάσεις νόμου των Βουλευτών.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι οι προτάσεις που κατατίθενται πρέπει να μελετηθούν και από τη Νομική Υπηρεσία. «Είμαστε στη διάθεση της Βουλής για συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο Αλέξανδρος Κληρίδης, εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, περιέγραψε την κατάσταση επίδοσης και εξόφλησης προστίμων.

Θετικός ο Βαφεάδης στην πρόταση του Ανδρέα Αποστόλου για αύξηση προστίμου σε στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, έθεσε στον Υπουργό Μεταφορών την πρότασή του για αύξηση του προστίμου για παράνομη στάθμευση σε χώρο στάθμευσης ΑμεΑ από €300 σε €500.

Ο Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η αποτελεσματικότητα του προστίμου, επισημαίνοντας ότι η πρόταση του κ. Αποστόλου την αναβαθμίζει.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Αποστόλου είπε ότι το Υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται και άλλα πιο αυστηρά μέτρα, που ισχύουν στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η ρυμούλκηση οχημάτων ή και η αφαίρεση πινακίδων. «Θα στηρίξω αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών, όταν αυτή υλοποιηθεί», είπε.

«Να πω επίσης ότι σεβόμενος και την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, όπως η αύξηση μην είναι από την πρώτη παράβαση από €300 σε €500, αλλά να είναι στα €400 την πρώτη φορά και, εάν επαναληφθεί το αδίκημα, να πηγαίνει στα €500, θα συναινέσω στην τροποποίηση της πρότασης νόμου, ώστε να προνοεί την αύξηση της ποινής σταδιακά», κατέληξε.

ΚΥΠΕ