Το θέμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής είναι τόσο τραγικό, ώστε μέλη της επιτροπής Προσφύγων – Αγνοουμένων της Βουλης δεν γνώριζαν μέχρι χθες ότι από το 1995 από τον κατάλογο των 1.619 Ελληνοκυπρίων αφαιρέθηκαν 126, επειδή κρίθηκε ότι υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία ή μαρτυρίες, πως τα άτομα αυτά είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Βουλευτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν πολίτης ο οποίος βοηθά στον εντοπισμό αγνοουμένων και συγκεκριμένα ο κ. Μιχάλης Γιάγκου, αναφέρθηκε σε κατάλογο 565 πεσόντων και 126 ατόμων τα οποία αφαιρέθηκαν από τον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων. Όπως προκύπτει από όσα λέχτηκαν, για κάποιους από τους 126 οι μαρτυρίες δεν ήταν τέτοιες ώστε να δικαιολογούσαν την αφαίρεση τους από τον κατάλογο των 1.619 αγνοουμένων. Πάντως, όπως ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων – Αγνοουμένων η Επίτροπος επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Άννα Αριστοτέλους, τα οστά των μισών από τους 126 έχουν εντοπιστεί.

Ο αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Ιωάννης Κολιός, ερμηνεύοντας την αφαίρεση των 126, ανέφερε ότι τότε «είχε καταβληθεί προσπάθεια για μείωση του καταλόγου των αγνοουμένων. Θεωρώ ότι δεν ήθελαν το θέμα να είναι εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέφερε ότι αρχικά θα αφαιρούνταν 45 άτομα από τον κατάλογο των 1.619 αγνοουμένων και τελικά κατέληξαν στους 126. Το ξεκαθάρισμα έγινε υπό την επίβλεψη του τότε Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ύστερα από μελέτη των σχετικών φακέλων.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η περιγραφή της κ. Γεωργίας Παύλου σχετικά με τη αντιμετώπιση της οποίας έτυχε η οικογένεια της, όταν ο πατέρας της (ο οποίος κατά την τουρκική εισβολή ήταν ειδικός αστυφύλακας) χάθηκε και του οποίου τα οστά αναγνωρίστηκαν το 2016.

Ανάμεσα σε άλλα η κ. Παύλου, θυγατέρα του ήρωα Παναγιώτη Παύλου, ανέφερε και τα εξής: «Η μάνα μου έκλαψε για πρώτη φορά όταν της είπαν από το κράτος πως δεν θεωρείται παθούσα πολέμου, κάτι το οποίο δικαιούτο ένεκα του ότι ο σύζυγος της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Όταν η μητέρα μας διαγνώστηκε με καρκίνο και με τύφλωση 95,5%, μας είπαν ότι δεν δικαιούται κατ’ οίκον φροντίδα επειδή έχει €60.000. Αποταθήκαμε στις τράπεζες και μας ενημέρωσαν πως δεν υπάρχουν χρήματα. Και αργότερα, μας ενέκριναν μόνο €240, επειδή η μάνα μου θα έμενε στο σπίτι μου.

Δεν την ενέκριναν για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) επειδή είχε έσοδα μερικά ευρώ περισσότερα από όσα θα την καθιστούσαν δικαιούχο. Έρχονταν από το Γραφείο Ευημερίας και ζητούσαν από τη μητέρα μας να δώσει κάποια από τα τέσσερα παιδιά της για υιοθεσία επειδή θεωρούσαν ότι μια γυναίκα μόνη της δεν θα τα έβγαζε πέρα. Μας υποχρέωσαν να δεχθούμε, ότι ο πατέρας μας, αφυπηρέτησε στα 55. Τηλεφώνησα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μίλησα με τον κ. Μ… και του ανέφερα ότι μας είχαν υποσχεθεί προαγωγή και μου απάντησε: “Μα σοβαρομιλάς; Αφού δεν δούλευε;”. Του απάντησα, “πώς να δουλεύει, αφού είναι αγνοούμενος από τα 28 του χρόνια;”. Ο κ. Μ…, μου ζήτησε συγγνώμη. Το 2016, μας ενημέρωσαν ότι εντοπίστηκαν τα οστά του. Τα τελευταία του λόγια στη μητέρα μας προτού φύγει για τον πόλεμο, ήταν “τα μωρά τζιαι τα μάθκια σου”».

Χθες, συζητήθηκε και το θέμα της αποκατάσταση του, επίσης, ειδικού αστυφύλακα, Θεόδουλου Σολωμού, ο οποίος είχε παυθεί την περίοδο του πραξικοπήματος επειδή δεν ταυτίστηκε με το καθεστώς. Τα παιδιά του Σολωμού αγωνίστηκαν επί δεκαετίες για αποκατάσταση του. Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτισώτης, αναγνώρισε την αδικία που έγινε, έστω και αν ο Αρχηγός Αστυνομίας είχε μέχρι πρόσφατα αντίθετη άποψη.

Ο Σολωμού σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Ο πρώην Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, έκρινε ότι κακώς δεν αποκαταστάθηκε ο Σολωμού και έτσι ανακάλεσε την απόφαση απόλυσης του. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε δεσμευθεί ότι θα αποδίδονταν τιμές στον Σολωμού ενώ θα τον προήγαγε επ’ ανδραγαθία στο βαθμό του λοχία. Πλην όμως, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο νυν Αρχηγός Στέλιος Παπαθεοδώρου, ακύρωσε την απόφαση του κ. Μιχαηλίδη με την οποίαν αποκαθίστατο ο Σολωμού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της υπόθεσης και πρόσθεσε, πως «το θέμα είναι πολυδιάστατο, νομικό, ηθικό, πραγματικό». Ανέφερε, επίσης, ότι μελέτησε ο ίδιος τον σχετικό φάκελο, εξετάζοντας τον και από νομικής απόψεως και πρόσθεσε: «Διερωτήθηκα που πάει η ίση μεταχείριση».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τον (νυν) Αρχηγό Αστυνομίας, ο οποίος θα εισηγηθεί την προαγωγή του και την ανάκληση της απόλυσης, έχοντας και τη δική του έγκριση ως υπουργού Δικαιοσύνης.