Όλα τα είχε η Κύπρος, οι πλατφόρμες μετάδοσης πορνογραφικού υλικού της έλειπαν, αλλά πλέον κατέστη χώρα προσέλκυσης τέτοιων επιχειρήσεων και ήδη δραστηριοποιούνται πέντε τέτοιες.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από απάντηση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης σε ερώτηση του βουλευτή Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κέττηρος με ερώτηση την οποίαν υπέβαλε στις 20 Φεβρουαρίου 2024, προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου, του ζητούσε να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως προς το «πόσες και ποιες εταιρείες παραγωγής ή/και προώθησης πορνογραφικού υλικού μέσω διαδικτύου δραστηριοποιούνται στην Κύπρο».

Στην απάντηση αναφέρεται, πως μέχρι σήμερα (όπως προνοείται στο άρθρο 32 Ε (7)) έχουν ενημερώσει την Αρχή για την εγκατάστασή τους στη Δημοκρατία και έχουν υποβάλει τα σχετικά Έντυπα Γνωστοποίησης, τα οποία εξετάζονται από την Αρχή, οι πιο κάτω πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο…: Στη συνέχεια καταγράφονται οι επωνυμίες των πέντε εταιρειών και διευκρινίζεται πως μία από αυτές (η οποία και κατονομάζεται), στο σχετικό έντυπο γνωστοποίησης της αναφέρει ότι θεωρεί πως δεν πληροί τα κριτήρια κατάταξής της σε πλατφόρμα, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 2 του Νόμου7(Ι)/1998. Το θέμα αυτό εξετάζεται από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως πλατφόρμες οι οποίες μεταδίδουν πορνογραφικό υλικό κατατάσσονται στις πλατφόρμες, οι οποίες «προάγουν την ενημέρωση, την ψυχαγωγία ή την εκπαίδευση».

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αναφορά (στην απάντηση), ότι με βάση την πολιτική της ΕΕ, βίντεο μπορούν να παράγονται και από τους χρήστες των πλατφόρμων.

Πιο αναλυτικά, στην απάντηση του υπουργού (που δίνεται μέσω της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης) καταγράφονται και τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 2 Φεβρουάριου 2024, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου έχει οριστεί ως Εθνικός Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών και Αρμόδια Αρχή για την επιβολή και την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό, η Αρχή έχει την αρμοδιότητα για την επιτήρηση της αγοράς παροχής υπηρεσιών πλατφόρμων διαμοιρασμού βίντεο, συμπεριλαμβανομένων και των πλατφόρμων διαμοιρασμού βίντεο περιεχομένου ενηλίκων, σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμων 7(Ι)/1998 και 197(Ι)/2021.

Στην απάντηση καταγράφεται και το άρθρο 2 του Νόμου 7(Ι)/1998 το οποίο αναφέρει:

“Υπηρεσία πλατφόρμας διαμοιρασμού βίντεο» σημαίνει την υπηρεσία η οποία ορίζεται στα Αρθρα 56 και 57 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο κύριος σκοπός της υπηρεσίας ή ενός διαχωρίσιμου τμήματος αυτής ή μία βασική λειτουργία της υπηρεσίας είναι η παροχή στο ευρύ κοινό είτε προγραμμάτων, βίντεο παραγόμενων από τους χρήστες ή και των δύο, για τα οποία ο πάροχος της πλατφόρμας διαμοιρασμού βίντεο δεν έχει συντακτική ευθύνη, με σκοπό την ενημέρωση, την ψυχαγωγία ή την εκπαίδευση, μέσω δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η οργάνωση των οποίων καθορίζεται από τον πάροχο της πλατφόρμας διαμοιρασμού βίντεο, μεταξύ άλλων με τη χρήση αυτοματοποιημένων μέσων ή αλγορίθμων, ιδίως με την προβολή, την επισήμανση και τον καθορισμό αλληλουχίας'”

Μέχρι σήμερα, όπως προνοείται στο άρθρο 32 Ε (7), έχουν ενημερώσει την Αρχή για την εγκατάστασή τους στη Δημοκρατία, και έχουν υποβάλει τα σχετικά Έντυπα Γνωστοποίησης, τα οποία εξετάζονται από την Αρχή, οι πιο κάτω πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο (κατονομάζονται οι πλατφόρμες).

Σύμφωνα με το Νόμο 7(0/1998, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης έχει αρμοδιότητα να ασκεί έλεγχο αναφορικά με την τήρηση από τους παρόχους πλατφόρμας διαμοιρασμού βίντεο, οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο 32 Ε υπάγονται στη δικαιοδοσία της Δημοκρατίας, των διατάξεων του Μέρος ΙΧΑ του υπό αναφορά Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού, καθώς και εγκυκλίων, οδηγιών και συστάσεων της Αρχής.