Αρχίζει εντός της εβδομάδας η παρέλαση μαρτύρων στα αστυνομικά γραφεία, που είχαν σχέση με την μητρόπολη Ταμασού κατά τα επεισόδια της 5ης Μαρτίου ή που οδήγησαν στο σκάνδαλο με τη Μονή Αββακούμ.

Πληροφορίες του Philenews αναφέρουν ότι το ανακριτικό κλιμάκιο που διερευνά τις καταγγελίες των αρχιμανδριτών της Μονής περί βίαιης μεταφοράς τους από το μοναστήρι στη μητρόπολη, την κράτησή τους εκεί και τον εξαναγκασμό τους σε παραδοχές κάποιων ζητημάτων, θα αρχίσει από σήμερα την κλήτευση προσώπων που βρίσκονταν το κρίσιμο βράδυ στη μητρόπολη Ταμασού.

Όπως είχε αναφερθεί, στη μητρόπολη, κλήθηκαν και παρευρίσκονταν, ο πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος των δικηγόρων Μιχάλης Βορκάς, ο αδελφός του μητροπολίτη Ησαΐα έμμισθος της ΚΥΠ, και αρκετά άλλα πρόσωπα.

Επίσης, θα κληθούν όλοι όσοι κατονομάζονται από τους αρχιμανδρίτες αλλά και όσοι φαίνονται την ίδια νύχτα σε βίντεο να μπαίνουν με κουκούλες στη Μονή, καταλαμβάνοντας τον έλεγχό της.

Τις έρευνες διενεργεί ειδικό κλιμάκιο ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου το οποίο εξετάζει και άλλες καταγγελίες σε σχέση με εισφορές πιστών, εισπράξεις και ζητήματα που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εντός της Μονής.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες των ανακριτών για οικονομικά ζητήματα και για τις €807.000 που βρέθηκαν στη Μονή και παραδόθηκαν από τον μητροπολίτη Ησαΐα στην Αστυνομία. Όπως γράψαμε, οι ανακριτικές αρχές έχουν δεσμεύσει πάνω από €1 εκατ. με σκοπό να διερευνηθεί η προέλευσή του και αν έχουν δηλωθεί για σκοπούς φορολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τα ποσά που είχαν στη Μονή οι δύο αρχιμανδρίτες και ανάλογα ν’ αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα.

Οι εν αργία αρχιμανδρίτες, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, εμφανίζονται να διαθέτουν στοιχεία που να δικαιολογούν τις €807.000, ωστόσο, αυτό θα φανεί όταν κληθούν για εξηγήσεις.

Υπό έρευνα βρίσκονται και άλλες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης, όπως η καταγγελία εκ μέρους των μοναχών για επηρεασμό μάρτυρα εκ μέρους της Μονής, για καταγγελία που αφορά σεξουαλική παρενόχληση εντός του μοναστηριού και για την επίθεση κατά γυναίκας από μοναχό.